Отложено майчинство

Все по-късно ставаме майки за първи път

Отложено майчинство

Възрастта, на която ставаме майки, се увеличава все повече. Случаите на жени, които раждат за първи път на и над 35 години зачестяват с всяка година. За последните десет години се наблюдава удвояване на дела на родилките над 35 години - от 6,09% на 13,04% за 2010 г.

Това говорят данните, които събуждат редица въпроси и тревожни мисли. Защо ни е страх да станем майки и дали въобще някога настъпва подходящ момент за първа рожба, че постоянно го отлагаме?

Всяка една от нас е минала през кошмара на закъсняващия цикъл и ужасяващата мисъл "Ами ако съм бременна?!". Всички ние знаем колко дълги и мъчителни могат да бъдат пет минути, придружени с тест за бременност в ръка и как броят на чертичките може да преобърне целия ни живот.

И това може би е нормално, когато сме на 18 години. Оказва се обаче, че убеждението "сега не е подходящият момент" ни преследва доста дълго след пълнолетието.

Чакаме да срещнем подходящия партньор, да завършим висше образование, после магистратура, да си намерим добре платена работа, да се издигнем в кариерното си развитие, да ни повишат заплатата, понеже сме се издигнали кариерно, да си изплатим лизинга за колата, да пътуваме и въобще да си поживеем, защото незнайно как в главите на много от "модерните" жени се е набил предразсъдъкът, че след като родиш, животът приключва.

Най-подходящ момент да станем майки за първи път всъщност се оказва, че има. Тялото ни не се интересува дали заплатата ни е достатъчно висока, за да издържим финансово на наистина безумно големите разходи, които неизменно съпътстват появата на бебе, нито пък разбира нуждата ни от време, за да изпълним to-do list-а си, озаглавен " Преди да стана майка".

Часовникът тиктака, дами! Всяка една от нас се ражда с определен брой яйцеклетки. За цял живот! Те не се увеличават и не се възстановяват. Напротив, преминават през редукции – тогава броят им рязко намалява. И така няколко пъти. Именно затова най-добрата фертилна възраст за жената е между 18 и 22 години. Първата редукция на яйцеклетките става реалност преди жената да навърши тридесет.

Звучи стряскащо и потискащо. Никой обаче няма право да ни вини, че не сме се юрнали да ставаме майки на по 22 години. Животът е все по-труден, а и без да се лъжем, от жената отдавна не се очаква просто да си седи вкъщи и да отглежда децата. Днес това е лукс, който семействата все по-трудно си позволяват, а темата за платеното майчинство е болна за всяка от нас. Двойките осъзнават, че освен, разбира се, огромна радост, едно бебе води със себе си и огромни отговорности, и отлагат.

Всички искаме да осигурим най-доброто на детето си. Може би никога обаче няма да сме напълно сигурни, че правилният момент е настъпил. Да бъдеш родител е нещо, на което ни учи собственото ни хлапе. И да, не е лесно!

Кошмарът на закъсняващият цикъл е още по-голям и петте минути с тест в ръка още по-дълги и мъчителни, когато мисълта е "дали съм бременна", а чертичките отказват да променят живота ни.

Отлагайки прекалено дълго призванието си да бъдем майки, увеличаваме шанса да станем много по-трудно такива, а понякога и никога да не бъдем!

 

89 12
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 18.09.2011|15:56
На кого му пука от българските политици, нали джобовете им са пълни, децата им уредени, а електората да се спасява.Не че разчитат толкова на нас, не! Ние не сме тяхна грижа, има други които се купуват лесно,а и раждат без да мислят за пари, кариери, удобства... нали?Тихом, мълком им уреждат тока, водата, жилища, права, нали утре те ще гласуват за тези същите бездарни политици които остават българските майки със жалките пари за отглеждане на децата си.За това в България ще има жени които с тест в ръката ще чакат петте дълги минути, все повече и повече, докато накрая чакането стане ненужно никому.
1
Не е посочен 16.09.2011|11:05
Много добре казано! Аз също си признавам, че съм от тези момичета, които искат първо да изградят някаква кариера и тогава да станат майки. Не искам да си гледам детето с едно мизерно майчинство, с което няма да мога само памперсите да му купя. Как да иска едно момиче на 20 да роди, при положение, че няма стаж зад гърба си или ако има е осигурявано на минималната работна заплата. Не са виновни жените, а държавата ни е виновна, защото не може да осигури на майките никакви условия и не може да ни стимулира да родим повече от едно дете. Имам много приятелки, които родиха, а сега разчитат на родителите си, аз не искам да съм като тях.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay