Психолог разкрива 3-минутно правило, което всички родители трябва да следват

Психолог разкрива 3-минутно правило, което всички родители трябва да следват

Колко време прекарвате с детето си след работа? Технически, имаме нужда от около 30 минути да приготвим вечеря за детето, около 15 минути, за да прочететем приказка, и само за момент, за да го целунем за лека нощ. Според експертите, обаче, между тези действия има 3 минути, които могат да бъдат най-важните за деня. Психологът Наталия Сиротич обяснява правилото за 3-те минути и според нея, ако следвате това правило, ще имате доверието на детето си дори когато стане тийнейджър.

Решихме да разберем как да използваме правилно тези 3 минути, за да достигнем ниво на пълно и пълно разбиране с детето, и се оказа доста лесно!

Правилото за 3-те минути

Това правило гласи, че всеки ден трябва да се срещате с детето си, сякаш не сте се виждали дълго време (дори ако не сте се виждали 5 минути, докато сте били в магазина).

Освен това е много важно да сте на същото ниво на очите на детето и да прекарате 3 минути, прегръщайки детето, питайки го какво се е случило, докато сте били далеч. Особено важно е да следвате това правило, когато взимате детето си от детската градина, училището или когато се върнете у дома след работа.

Защо е необходимо

Според психолога, през първите минути след като видите детето си, то ви разказва цялата информация, която помни.

Последствията от пренебрегването на правилото за 3 минути могат да варират в зависимост от характера на детето. Дете, което няма шанс да разкаже всичко на родителите, няма да говори за много важни неща и с течение на времето, някои факти няма да изглеждат достатъчно важни, дори да говори за тях. В този случай родителите може да пропуснат много важни неща.

Другите деца ще продължат да говорят цялата вечер, като си спомнят нови факти всеки път и в крайна сметка ще имат пълна история. Родителите на такова дете рискуват да не чуят много неща, защото за тях говорещото дете в крайна сметка ще стане просто фонов шум.

Допълнителни препоръки

Важно е да отбележим, че правилото за 3-те минути не означава, че трябва да прекарате само 3 минути на ден с детето си. Това означава само, че трябва да прекарате 3 минути с детето веднага след като сте го срещнали, за да сте сигурни, че ще чуете всичко, което е важно за детето да ви каже.

Също така, за да достигнете ниво на пълно разбиране с детето си, можете да следвате тези препоръки от психолози:

Прекарвайте известно време всеки ден, за да направите нещо, от което вие и детето се интересувате заедно.

Нека децата ви разберат, че ги чувате. Например, можете да повторите информацията, която сте чули от вашето дете, за да сте сигурни, че сте разбрали всичко правилно.

Не показвайте фалшиво вълнение.

Върнете се в разговора малко по-късно, уведомете го, че си спомняте за какво сте говорили.

Избягвайте дълги и безполезни спорове, дори ако те са за нещо съвсем очевидно за вас. Кажете на детето си: "Добре, разбирам, че не си на същото мнение."

Станете част от Jenite.bg във Facebook!
3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay