Сватбата на лейди Даяна и принц Чарлс е най-скъпата в историята

Най-скъпите сватби в историята

Днешната сватба на Кейт Мидълтън и принц Уилям, която се очаква да струва на данъкоплатците около 5 млн. лири, вдъхнови luxurylaunches.com да изготви класация на най-скъпите сватби.

 

№7 Елизабет Тейлър и Лари Фортенски

В обратен ред най-скъпата сватба е тази на Елизабет Тейлър и Лари Фортенски. През 1991 г. събитието костваше на знаменитостите 2,5 милиона долара (4 милиона, коригирани с инфлацията). На вълшебната сватба на филмовата звезда и бившия строителен работник присъстваха знаменитости като Лайза Минели, Еди Мърфи, Нанси Рейгън и Майкъл Джексън.

 

№6 Лайза Минели и Дейвид Гест

Сватбата на Минели и музикалния продуцент Гест им струваше 3,5 милиона долара (днес 4,2 милиона). Кум им беше самият Майкъл Джексън, а кумата беше Елизабет Тейлър. За забавлението на гостите се погрижи 60-членен оркестър, с участието на Тони Бенет, Стиви Уондър и Натали Коул. 700 000 долара бяха похарчени само за цветя, а на церемонията беше представена торта за 40 000 долара.

 

№5 Челси Клинтън и Марк Мезвински

На 5 място се нарежда сватбената церемония на дъщерята на Бил и Хилъри Клинтън, Челси, и банкера Марк Мезвински. За сватбата на 2010 г. бяха похарчени общо 5 милиона долара, като 600 000 отидоха за палатки с климатик, 11 000 за торта и рокля на "Vera Wang” за неоповестена сума. На сватбата присъстваше Опра Уинфри.

 

№4 Колийн Маклафлин и Уейн Рууни

Футболната звезда и Колийн Маклафлин сключиха брак през 2008 г., а сватбата им струваше 8 милиона долара. Една от основните причини за високите разходи бяха чартърните полети за 65 британци, който трябваше да отидат на маскения бал в Генуа на яхта за 120 милиона. Церемонията се състоя във Вила Дуразо, дворец от 17 век в Портофино, на 10 юни 2008 г., а празненството продължи 4 дни.

 

№3 Кейт Мидълтън и принц Уилям

Не се учудвайте, че на трето място е сватбата на века, защото има още две сватби, които са по-скъпи от тази. 34 милиона долара бяха похарчени за събитието, в което главни действащи лица са Кейт Мидълтън и принц Уилям. Никой не е изненадан, че повечето пари отидоха за охрана, 800 000 долара бяха дадени за цветя и 80 000 за торта.

 

№2 Ваниша Митал и Амит Батиa

Втората най-скъпа сватба в историята е тази на дъщерята на стоманения магнат Лакшми Митал, Ваниша, и собственика на "Swordfish Investments" Амит Батиа. Петдневната сватба, която се състоя на 18.11.2006 г., струваше 60 милиона долара.

Поканите бяха изпратени в сребърни кутии, които бяха съпроводени със самолетни билети, като гостите бяха настанени в петзвезден хотел в Париж. Церемонията се състоя във френски замък от 16-ти век и във временен дървен замък. На събитието пя Кайли Миноуг, а подаръците за гостите бяха дизайнерски бижута.

 

№1 Лейди Даяна и принц Чарлз

Най-скъпата сватба до ден днешен остава тази на принц Чарлз и лейди Даяна. 48 милиона долара (днес 110 милиона) бяха похарчени за събитието на миналия век. През 1981 г. Чарлз и Даяна се врекоха във вярност и вечна любов в катедралата "Сейнт Пол". Даяна беше облечена в пищна рокля от тафта и антична дантела в цвят слонова кост с 25-метров шлейф. На сватбата имаше 27 торти и главна торта, висока 150 см., за чиято направа били необходими 14 седмици.

160 9
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay