Филмовите пътеводители на серийните убийци

10 филма, които са вдъхновили екзекуцията на над 90 души

Филмовите пътеводители на серийните убийци

"Филмите не създават психопати, просто ги правят по-креативни" - реплика от "Писък", 1996 

Наскоро включихме този цитат и в друга статия. Там ставаше въпрос за атентатора от Аурора, САЩ, който реши, че е "Жокера" и че има право да разстреля зрителите на новия филм за Батман в киносалон. Докато междувременно, в други киносалони из Щатите, други зрители са гледали (и продължават да гледат) подозрително подобна сцена в нашумял филм.

Покрай всичко това, темата за насилието и киното няма как да не бъде актуална. Макар и мнозина да я смятат за банална. Затова решихме да потърсим филмите, които доказано са ставали съучастници в реални жестокости. И след като ги събрахме на едно място, останахме потресени от резултата. Или по-скоро, от липсата на резултат. В днешно време една лента едва ли може просто да се унищожи, но въпросът е, че се правят и излъчват още такива.

Ето само няколко примера за продукции, в които злодеите до голяма степен са представени като "готини типове". А реални хора са се постарали да станат също толкова "готини", погубвайки реални животи. И какво, ако посочените филми не са създали психопатите? Защо трябва да им се помага да стават "по-креативни"? Ако липсата на някоя от тези ленти е можела да доведе до липсата на дори една от жертвите, това не означава ли, че си заслужава производството на такъв тип "изкуство" да спре? Веднъж завинаги, поне доколкото е възможно.   

"Убийци по рождение" от 1994 
Във филма: Мъж и жена, и двамата жертви на травматично детство, стават любовници и масови убийци. А медиите ги превръщат в своеобразни суперзвезди. Филмът е вдъхновен от образите на реална престъпна двойка, след което на свой ред се превръща в лентата, вдъхновила най-много истински убийства. При това извършителите им сами са си признали, че именно "шедьовърът" на Оливър Стоун им е повлиял. Затова мнозина смятат, че режисьорът индиректно е изцапал ръцете си с кръвта на много установени жертви.

В истинския живот: Тийнейджърите Сара Едмънсън и Бенджамин Даръс се дрoгират, гледат филма няколко пъти и решават да се правят на "героите" в него. Убиват двама души и раняват още няколко. Последва голям скандал, тъй като семействата и приятелите на жертвите се опитаха да осъдят създателите на "Убийци по рождение". В крайна сметка обаче, съдът ги призна за невинни. Въпреки че ужасите, вдъхновени от лентата, продължиха:

- Известното "колумбийско клане", в което през 1999 загинаха 12 ученика и един учител, също е било доказано вдъхновено от филмовото творение на Стоун.  

- Джеръми Щайнке, на 23, убива родителите и брата на 12-годишната си приятелка. С нейна помощ. Щайнке казал на полицай под прикритие, че според него "Убийци по рождение" е "най-добрата любовна история за всички времена".

- 14-годишно момче обезглавява още по-малко момиче с мотива: "Искам да бъда известен като "убийците по рождение".

- Нейтън Мартинес (17) е обсебен от филма, поради което застрелва майка си и сестра си.

- Ерик Травуларес (18) удушава приятелката си, докато двамата гледат заедно фаталната лента.

Има и още, но честно казано се отвратихме и смятаме да спрем дотук. Ще добавим само, че в изказванията си по темата Оливър Стоун казва, че филмът му никога не е целял да критикува насилието. То така или иначе си съществувало около нас. Вместо това творческият му порив бил свързан с отправянето на критика към масмедиите. Струва ни се, че обществото спокойно можеше да мине и без тази "критика", отнела живота на толкова много хора. 

Филмовите пътеводители на серийните убийци"Детска игра", по-известна като "филмите за Чъки"  
Навремето изобщо не ни позволяваха да я гледаме тази гадост. А ако някак съумеехме да заобиколим родителския контрол, след това не можехме да заспим от страх. Особено с кукли наоколо. Излиза обаче, че по света има хора, които след изживяването на такъв филм не могат да спят по други причини - от вдъхновение и кроеж на жестоки планове. Ето само няколко примера:

- Най-известният фен на Чъки е Мартин Брянт, смятан за най-опасния сериен убиец в историята на Австралия и един от взелите най-много жертви в света за XX век. През 1996 той изби 35 души в атентата си в тасманийското градче Порт Артур. Освен, че страда от шизофрения, психиатрите установяват - бил е обсебен от детските характеристики на куклата убиец, от умението ѝ да разрушава за отмъщение и именно тази обсесия е била сред основните фактори, предизвикали клането.

- Още преди това, през 1993, двама 10-годишни почитатели на куклата пребиват до смърт с камъни двегодишно детенце. Това се случва в Ливърпул.

- Горе-долу по същото време момиче на 16 от Манчестър е измъчвано в продължение на дни и след това запалено, като в последствие умира от раните си в болницата. Но преди това успява да разкаже, че групичката извършители се гаврили и наранявали тялото ѝ по всевъзможни отвратителни начини, като преди началото на всяко издевателство повтаряли: "Чъки идва да си играе". Най-покъртителното е, че според психологическите експертизи, шестимата съучастници са напълно здрави, обикновени хора, в които "няма нищо специално".

"Портокал с часовников механизъм" oт 1971 
Култовият филм на Стенли Кубрик. След премиерата му, Великобритания е разтърсена от серия кървави престъпления, които по смразяващ начин наподобяват сцени от лентата. До такава степен, че самият Кубрик пожелава излъчването й да се спре в страната. Един от най-показателните примери е груповото изнасилване на датчанка, в което насилниците ѝ пеели "Singin' in the Rain". Както прави Алекс в един от най-гадните моменти на филма.

"Кралицата на прокълнатите" 
Както е известно, култовите филми за вампири не започват от "Здрач". Скот Алън Манзис твърди, че Акаша (лентата е от 2002 и в ролята е покойната Алая) е неговата кралица и след като многократно гледал екранните ѝ подвизи, тя започнала да му се явява и в истинския живот. В нейна чест психопатът заклал най-добрия си приятел и пил от кръвта му.

"Шофьор на такси" 
Джон Хинкли-младши е обсебен от филма, от героя на Робърт де Ниро и от младата Джоди Фостър, която също участва. За да я "впечатли" в истинския живот, той решава да копира (с вариации) действията на "таксиджията" от лентата. Хинкли стреля по президента Роналд Рейгън на излизане от хотел, улучва го, но не успява да го убие.  

"Американска история X"  
Самият филм отправя остра критика към расизма, но младите скинарчета по света не го възприемат точно по такъв начин. За много от тях "негърската захапка", показана в лентата, е едва ли не мечта - тя изисква чернокож да бъде принуден да захапе тротоара, след което извършителите стоварват кубинките си върху главата му. По този начин немски тийнейджъри с неонацистки възгледи убиха свой съученик с еврейски произход.

"Матрицата" 
Известни са няколко случая, в които убийци твърдят, че вярват на филма и реалността ни всъщност е виртуална програма. Съответно и жертвите им не са действителни хора. Следователно, не са извършили престъпление.

"Писък" 
Белгиец си облича костюм с познатото лице от филма, напада съседката си с два кухненски ножа и я убива, наръгвайки я 30 пъти.

"Робокоп" 
Сериен убиец с гордост обяснява, как е разпорил първата си жертва (бременна жена) точно по начина, който е видял във филма за киборга.

"Magnum Force" 
Там Клинт Истууд излива препарат за отпушване на тръби в гърлото на жертвата си. Копирайки идеята, известен атентатор в магазин за техника кара заложниците си да пият същия препарат. И ако содата каустик не успявала да ги довърши, убиецът сам ги екзекутирал. 

"Кралят на рибарите" 
Лентата разказва за стрелба в кафене. Джордж Хенард се вдъхновява и осъществява реална такава в Тексас. 22-ма клиенти са мъртви, включително атентатора, а в джоба му е намерен билет за прожекция на "Кралят на рибарите".

Не можем да не зададем въпроса: Кое оправдава съществуването на всички тези филми? След като по техен образ и подобие са загинали толкова много хора.

9 6
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



34
Не е посочен 21.08.2012|08:42
Филмите ли са виновни или просто хората са сбъркани, вече не знам какво да мисля. Жалко за отнетите животи. Това не може да се върне назад
33
Не е посочен 21.08.2012|08:39
Някои хора не могат да разграничат кое във филмите е измислица и кое не. Как може да решиш че искаш да убиваш, това да не е все едно да решил да си смениш гардероба.
32
Не е посочен 15.08.2012|12:29
затова трябва да се забранят подобни филми , в които има убийства и насилия , трябва има само добро
31
Не е посочен 15.08.2012|11:52
аз затова си гледам комедийките и нямам проблеми , всичко ми е весело :)
30
Не е посочен 15.08.2012|11:46
филмите оказват доста голямо влияние , така че всеки копира нещо , съзнателно или подсъзнателно
29
Не е посочен 15.08.2012|11:44
откачените са си откачени, няма значение какво гледат или четат!
28
Не е посочен 15.08.2012|11:05
тия филмите за Чъки не смятам да ги гледам!
27
Не е посочен 15.08.2012|10:25
26
Не е посочен 15.08.2012|10:25
има някои от тия филми дет не съм ги гледала!
25
Не е посочен 15.08.2012|09:16
Абе сами сте го казали - филмите правят психопатите по-креативни, но едва ли филм може да е причина за убийство!
24
Не е посочен 14.08.2012|17:08
снимката сякаш е от Криминале, а сякаш не го видях в класацията
23
Не е посочен 14.08.2012|16:49
бих добавила и Мълчанието на агнетата, както и Парфюмът
22
Не е посочен 14.08.2012|16:25
мисля, че Убийци по рождения води класацията неслучайно
21
Не е посочен 14.08.2012|16:07
Не съм гледала повечето филми, нямам и намерение! Но едва ли филмите са истинските причини за убийствата!
20
Не е посочен 14.08.2012|15:35
Знаех единствено историята за Джоди Фостър и нейния преследвач
19
Не е посочен 14.08.2012|15:14
"Не можем да не зададем въпроса: Кое оправдава съществуването на всички тези филми? След като по техен образ и подобие са загинали толкова много хора." И аз не мога да си обясня какво оправдава съществуването на сайт като вашия.
18
Не е посочен 14.08.2012|15:09
Въпрос на вкус е...някои обичат да гледат такива филми...всичко е до човека и не знам дали това би повлияло на психопатите.
17
Не е посочен 14.08.2012|14:54
Затова не гледам такива филми- хваща ме страх после и си вкарвам паранои,. :D
16
Не е посочен 14.08.2012|14:53
Гледала съм по-голяма част от филмите, изброени в материала. Много голяма част от приятелите ми са го правили. Това не поражда болни мозъци. Тезата ви е смехотворна!
15
Не е посочен 14.08.2012|14:52
Явно все пак има поне един разумен човек, тук. Напълно подкрепям мнението ти.
14
Не е посочен 14.08.2012|14:40
Мен винаги са ме натоварвали тези филми и затова избягвам да ги гледам.
13
Не е посочен 14.08.2012|14:40
Хората с по-лабилна психика, които имат нужда от някой да ги води често прибягват до филмите, за да се почувстват по-значими.
12
Не е посочен 14.08.2012|14:35
Много болни мозъци има вече и подобни филми само ги надъхват...
11
Не е посочен 14.08.2012|14:25
да , особено малките много попиват такива лоши сцени
10
Не е посочен 14.08.2012|14:13
Ето защо не трябва да се правят такива филми....малко или много наистина оказват влияние.
9
Не е посочен 14.08.2012|13:36
Хората наистина правят бизнес от всичко и нямат никакъв морал!
8
Не е посочен 14.08.2012|13:36
аз лично ,не обичам да гледам такива филми , падам си само по комедии
7
Не е посочен 14.08.2012|13:31
Болен мозък създава болен филм и друг болен мозък го превръща в реалност!Психопатска работа!
6
Не е посочен 14.08.2012|13:26
Подобни филми не се първоизточникът провокиращ насилие у човека Х. Те само дават идея на вече завършения психопат как да отнеме живота на жертвите си.
5
Не е посочен 14.08.2012|13:22
Много от психотрилърите пък са правени по романи, но това в никакъв случай не означава, че трябва да бъдат изгорени на клада всички тези книги от опасение, че могат да вдъхновят потенциални серийни убийци. Болният мозък няма да стане по-малко болен ако светът се изпълни само с положителни ленти с хепи енд.
4
Не е посочен 14.08.2012|13:22
Много си права! Родителите не упражняват никакъв родителски контрол над това, какво гледат децата им. После ходи го питай защо е заклало сестра си!
3
Не е посочен 14.08.2012|13:21
Страшни неща са се случили. И аз си нямах идея. Може би за това спряха тези ужасни УЖАСИ в които нямаше нищо друго освен кръв и насилие. И сега ги има, ама някак си са по-други...с поне малко сюжет.
2
Не е посочен 14.08.2012|12:46
Господи никогане съм знаела, че тез филми са причинили подобни последствия в обществото!! Отвратително! Забелязах, че много деца на малка възраст са гледали подобни филми преди да извършат престъпението...кой им го е позволил?? Същите родители които после търсят вина на режисьора ли?
1
Не е посочен 14.08.2012|12:27
Отвратително! Да се чуди човек как тия хора не са се вдъхновили от някой позитивен филм, да направят нещо добро за човечеството, за света, за близките си, а са решили да се правят на герои като отнемат живота на невинни хора, най-често на свои близки. Мръднала работа. И после филмите не промивали мозъци, да бе да, особено ако в мозъка няма нищо, е много лесно да му се насложат такива образи за подражание.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay