Шовинистични правила за жените в Индия

Забраниха браковете по любов, а посрамването на семейството се наказва със смърт

<p>Жени по време на сватба в Делхи. Дали булката ще празнува искрено, ако бракът й не е по любов?</p>

Жени по време на сватба в Делхи. Дали булката ще празнува искрено, ако бракът й не е по любов?

Индия определено се опитва да върви напред в развитието си. Все повече хора организират своята екскурзия в Делхи или Мумбай, водещи компании преместиха бизнеса си там, продукциите на Боливуд набират популярност и провокират все по-голям интерес. Ала все още има части от страната, които живеят в миналото и като че ли ще подкрепят тази самозаблуда завинаги.

Старейшините на село в северозападна Индия, разположено на 40 км от столицата Делхи, са приели правило, според което браковете, сключени без съгласието на родителите, са забранени. Не само това - недопустимо е жените да използват мобилни телефони, а онези, които не са навършили 40 години, нямат право да излизат сами навън. Когато излязат с придружител обаче, те трябва да покрият главите си, съобщават още от Daily Mail. Тези решения бяха определени от защитниците на женските права като откровено шовинистични. И как иначе биха могли да бъдат наречени строги правила, имащи за цел да контролират и управляват живота на всички млади жени?

Лидерите от племенния съвет, наричан Панчаят, може би са взели тези строги решения под влияние на мюсюлманската си религия. Оправдават  ги с желанието си да предпазят нежните създания. Новите закони обаче са описани от индийското общество като "талибанизация” на селските райони - препратка към екстремистките възгледи на талибаните.

Един от лидерите на Панчаята в село Асара е заявил еднозначно своята позиция. Daily Telegraph съобщава, че старейшината е нарекъл браковете по любов "срам за обществото”. Сатар Ахмед обяснява гледната си точка по следния начин: "За родителите е много болезнено, особено за семейството на момиче, защото подобни бракове разклащат авторитета им”.

Новите декрети на Панчаята бяха защитени с тезата, че по този начин жените биха били предпазени от "лошите елементи” в обществото. А нима липсата на свобода не е най-голямата злина, която може да споходи един човек в XXI век?

Индийската полиция вече разследва взетите решения, тъй като реално те нямат законна тежест. Правителството също реагира подобаващо на архаичните и тиранични заповеди в Асара. Вътрешният министър Паланиапан Чидамбарам каза по този въпрос: "Полицията трябва да действа срещу опитите на когото и да е да установява диктатура. Ако някой действа срещу волята на младите, и то уповавайки се на нелегални селски закони, той трябва да бъде арестуван.”

Очевидно индийските управници подкрепят идеята най-сетне да се преодолеят границите между модерния свят и азиатската държава. Единственият път към възход в икономиката е изоставянето на консервативните обществени нагласи, които дърпат Индия назад. Докато има региони, в които женските права си остават незначителни, няма как страната да се развива и модернизира.

А за целта може би системата на Панчаята трябва да бъде отхвърлена от самите местни общества. Наскоро съветите на старейшините бяха обвинени в злоупотреба с влияния, след като подкрепиха т.нар.” убийства за чест” - животът на жени, за които се смята, че са посрамили семейството, се отнема безнаказано. Такъв случай е имало миналия месец в едно западно индийско село.

Огад Синг показно е носил отрязаната глава на дъщеря си Манджу Кунвар. Собственоръчно я убил. Бил разстроен от непристойното й поведение. Неслучайно Индия е посочвана от Ройтерс неколкократно като най-лошото място с развита икономика, на което една жена може да живее. Или да умре.

3 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 16.07.2012|14:22
Дано спрат тези безумия, защото иначе няма кой да им помогне не милите жени там!
13
Не е посочен 16.07.2012|13:59
"Полицията трябва да действа срещу опитите на когото и да е да установява диктатура. Ако някой действа срещу волята на младите, и то уповавайки се на нелегални селски закони, той трябва да бъде арестуван.” - аз така смятам!
12
Не е посочен 16.07.2012|13:54
Не знам каква психика трябва да имаш за да убиеш сам дете си! Това не е нормално въобще! И на всичкото отгоре да си горд с постъпката си!
11
Не е посочен 16.07.2012|13:42
Можем само да се радваме, че не сме родени там! Това е беззаконие в чистата му форма! Трябва да се сложи край!
10
Не е посочен 16.07.2012|11:57
Тези не са добре- ама никак не са добре- какво0 си въобразяват???
9
Не е посочен 16.07.2012|11:56
Тези хора са болни... няма начин да си убиеш детето, каквото и да е направило. Имам познати у нас, които са се отрекли от децата си, заради избора им на половинки... но никой от тях не е толкова болен мозък. Някой трябва да помогне на жените.
8
Не е посочен 16.07.2012|11:50
Всичко това е рожба на болни мозъци! Само мъж с ниско самочувствие и огромна злоба към жените може да измисли това!
7
Не е посочен 16.07.2012|11:40
Дано! Това наистина не е нормално! Тези ограничения са нечовешки! Не знам какво са си мислели тези хора, които са ги измислили!
6
Не е посочен 16.07.2012|11:34
Потресрена съм от всичко, което прочетох! За мен това не е нормално и морално! Дано сложат край на това безумие!
5
Не е посочен 16.07.2012|11:25
"Новите декрети на Панчаята бяха защитени с тезата, че по този начин жените биха били предпазени от "лошите елементи” в обществото" - какво е това беузмие! В кой век живеем!
4
Не е посочен 16.07.2012|11:20
"Огад Синг показно е носил отрязаната глава на дъщеря си Манджу Кунвар. Собственоръчно я убил. Бил разстроен от непристойното й поведение." - ХОРА! ПОТРЕСЕНА СЪМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3
Не е посочен 16.07.2012|11:13
"Индия определено се опитва да върви напред в развитието си" - от прочетеното не си личи да е така!
2
Не е посочен 16.07.2012|09:07
тесногръдието им няма край!как може да обезличават младите жени по този начин,а и не само младите!такива забрани за мен са престъпни и трябва да са вземат мерки!как могат така да съсипват живота им!
1
Не е посочен 16.07.2012|09:01
Тези за пореден път доказват колко са тесногръди и изостанали и това, че са от село не ги оправдава. Да не се родиш жена на такива място; съсипват ти живота още преди да е започнал.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay