"Черният рицар", черният убиец и още един черен филм

САЩ е в траур, защото психопат разстреля 12 човека и рани още над 50. В същото време, филм с подозрително подобен сюжет все още е на екран

"Черният рицар", черният убиец и още един черен филм

На 20 юли жителите на град Аурора, Колорадо отидоха на кино, за да гледат премиерата на "Черният рицар: Възраждане". Но докато Батман възкръсваше на екран, 12 човека от почитателите му загинаха и никога няма да се върнат на този свят. Още поне 59 са ранени. Обвинен за кървавата баня в киносалона е 24-годишният Джейми Холмс, който специално за случая боядисал косата си в червено и се представил за "Жокера" - един от известните врагове на Човека прилеп.

"Филмите не създават психопати, просто ги правят по-креативни."

Това е цитат от известния "Писък". Ще си позволя обаче да добавя и свое изказване отпреди няколко седмици. "Как може някой изобщо да си помисли да прави такъв филм? На откачалките само това им трябва, за да си черпят идеи" - възмутих се пред приятелите ми, докато гледахме поредния "шедьовър" на американското кино.

Лентата се казва "God Bless America" ("Бог да благослови Америка") и наистина е трудно за вярване, че съществува. Камо ли, че се излъчва свободно. Главният герой е средностатистически гражданин, изведнъж му прищраква нещо и започва да избива хора наред. Дотук нищо необичайно, има много такива продукции. По-особеното в тази е, че въпросният психар дори не е представен като отрицателен персонаж. Извинете за грешката - той не избива хората "наред". Той си подбира "само" онези от тях, които му се виждат "тъпи".

"Черният рицар", черният убиец и още един черен филмДжак Никълсън, покойният Хийт Леджър и масовият убиец Джейми Холмс в ролята на Жокера. Защо последният е боядисал косата си червена, вместо зелена - остава загадка. Както и много други неща.

Мотото, под което се разпространява филмът, гласи: "Да изхвърлиш боклука, отстранявайки глупаците един по един". Първата жертва на решения да раздава извратено правосъдие Франк Мърдок е млада и разглезена телевизионна звезда от риалити шоу, което следи ежедневието на нея и семейството ѝ. Тази фабула притеснително напомня за реалния случай с фамилията Кардашиян, а името на измислената героиня дори съвпада с това на една от истинските сестри - казва се Клои. 

Франк отива до училището ѝ, застрелва "малката лигла" и се превръща в идол за нейна съученичка, която неволно става свидетел на ужасното престъпление. Тя обаче изобщо не го възприема като ужасно, според нея Клои "си го е търсела", така че тръгва заедно с убиеца, за да се присъедини към "благородната" му кауза за "пречистване" на затъпялата американска нация.

Отношенията между мъжа и момиченцето са трогателно пресъздадени, а по време на филма той прави доста интелигентни и точни коментари относно недъзите в обществото. Накратко, целта е да стане симпатичен за зрителите. И така, както са им представени нещата, да изглежда оправдано да се изтребват хора заради дразнещите им недостатъци.

Какво повече му трябва на един потенциален убиец, освен да види подобна продукция и да се почувства уверен в собствената си правота? В цитата от "Писък" се казва, че филмите не били виновни за съществуването на психопати - просто им давали идеи. Е, това малко ли е? Защо трябва да подпомагаме и без това опасните им кроежи? Струва ли си да застрашиш дори един човешки живот (да не говорим за 12 или повече такива), само защото държиш да правиш "изкуство". Което излиза от приетите норми и показва обратната страна на монетата. Дали приходите от филма, възприеман като "култов", са достатъчни, за да платят страданията на всички потърпевши? Едва ли. За съжаление, в този живот парите нямат власт над скръбта и загубата на близък човек.

Най-фрапиращото е, че една от запомнящите се сцени в бруталната лента показва именно как Франк и малката му приятелка разстрелват нищо неподозиращите зрители в киносалон. Звучи ли ви познато? Бих се обзаложила, че и атентаторът от Денвър е гледал този момент. 

"Черният рицар", черният убиец и още един черен филм

Отговорните лица в Щатите обаче явно не смятат, че с "God Bless America" има някакъв проблем. Премиерата на лентата се е състояла миналата година, но публичните прожекции започват чак този май. И докато цялата нация се намира в състояние на 5-дневен траур след трагедията, по кината в САЩ дори днес можете да си купите билет, да се настаните удобно на мястото си и да гледате как симпатичният Франк Мърдок от "God Bless America" убива младежите в киносалон. Защото били невъзпитани!

Невъзпитано може да е било и 6-годишното момиченце, което миналата седмица бе убито от "Жокера" в Аурора. Това обаче не спира очите ни да се пълнят със сълзи, докато си представяме как парамедиците са отнасяли надупченото от куршуми телце. Сигурно е имал все някакви недостатъци и 27-годишният герой, който загина в опита си да предпази със собственото си тяло приятелката си от смъртоносния огън. Или мъжът, който в същия ден е навършил 27 години, за да остане завинаги на толкова в паметта на близките си. Едва ли някоя от 12-те жертви е била безгрешна. Но това означава ли, че е трябвало да си отидат от този свят заради болния мозък на някакъв психар, който се мисли за "Жокера"? И заради кинотворците, които му дават идеи чрез скандалните си филми, целящи да предизвикат фурор.

Създателите на "God Bless America" предсказват (или предизвикват?) масовия разстрел, който се осъществи няколко месеца след пускането на филма. Лентата обаче продължава да се излъчва необезпокоявано по кината. На всичкото отгоре, се категоризира като "черна комедия с елементи на политическа сатира и черем хумор". Само не разбрах, кое точно е смешното? И съм сигурна, че близките на починалите жертви също няма да разберат.

Тук можете да видите сцената с киното от популярната "комедия", за която говоря. Още по-брутален е финалът, в който Франк и приятелката му осъществяват масова екзекуция на шоу за таланти - още едно "подходящо предложение" за откачалките по света. От двата откъса сами ще се убедите, че в случая "Страната на неограничените възможности" проявява доста извратено чувство за хумор. Страната на неограничените възможности, включително възможността да бъдеш опасният Джейми Холмс и безпрепятствено да си закупиш 2 пушки, 2 пистолета, плюс над 6 хиляди муниции за тях.  

3 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 24.07.2012|14:17
Не бих си изгубила от времето.....
14
Не е посочен 24.07.2012|14:08
Явно има и хора, които искат да гледат малоумщини...
13
Не е посочен 24.07.2012|14:01
Не мисля, че този филм е много сполучлив :Д
12
Не е посочен 24.07.2012|13:53
Ами този вече не знам дали бих го гледала.
11
Не е посочен 24.07.2012|13:47
и аз не знам , как са харчили пари за тази простотия , не знам
10
Не е посочен 24.07.2012|12:04
Този филм наистина е ужасен! Как са го пуснали по кината въобще?!
9
Не е посочен 24.07.2012|11:51
"Филмите не създават психопати, просто ги правят по-креативни." - В този случай наистина е така!
8
Не е посочен 24.07.2012|11:38
И аз не бих го гледала.... статията е по-подходяща за някой мъжки сайт... не е за нас!
7
Не е посочен 24.07.2012|11:12
Това беше поредното доказателство колко психопатски народ е американският
6
Не е посочен 24.07.2012|11:02
не мисля ,че ще си струва гледането този измислен филм
5
Не е посочен 24.07.2012|10:48
Не харесвам такива филми и никога не позволявам на децата да ги гледат.Просто не можете да си представите как филмите деформират човешкото съзнание и променят дори начина на мислене и поведението на хората.И после се чудим защо има психопати и убийци.
4
Не е посочен 24.07.2012|09:06
според мен наистина трябва да има повече контрол над тези филми с насилие защото психопатите се вдъхновяват от тях!а в последно време подобни продукции са направо хит и американската кино индустрия не престава да бълва филми с подобна тематика
3
Не е посочен 23.07.2012|17:57
На американците им дай само филми за насилие и убийства. В последно време дори много взеха да наблягат над подробното представяне на зрителя как се умъртвяват, разчленяват човешки трупове или се обезглавяват хора. Докъде си мислят че могат да стигнат така?
2
Не е посочен 23.07.2012|17:54
Американците са вредна нация, която трови целия свят. Нейното влияние трябва да бъде ограничено. Вярно че в много отношения са много напреднали, но гледам че напредва прогресивно броят и на психично болните жителки на тази страна.
1
Не е посочен 23.07.2012|17:50
И не само филмите, но и в книгите на американски автори има насилие и убийства. Ето например в една от книгите на Джеймс Патерсън (най-продаваният писател според Форбс)серийният убиец отнемаше живота на жертвите си в едно кино. Сред жертвите му бяха и известни актриси. Понякога филмите наистина оказват лошо влияние а и на хората изглежда малко им трябва за да се отключат злите сили вътре в тях и започнат да вършат престъпления.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay