16 съвета за щастлив живот

Разберете какво трябва да промените, за да се чувствате истински щастливи

16 съвета за щастлив живот

Понякога ни е много по-лесно да си намерим оправдание защо да не свършим нещо, отколкото да се мотивираме и да го махнем от списъка си със задачи. Дълго размишляваме как да се измъкнем от ситуацията, а в това време можем да сме приключили с досадното задължение поне десет пъти.

Ако вие също имате проблеми с мотивацията и решителността, следващите 15 съвета, които сме подготвили, са точно за вас. Те ще ви помогнат да избистрите мислите си, да подредите перспективите си и да се амбицирате да показвате най-доброто, на което сте способни.

1. Освободете се от всякаква привързаност
Според Будистката психология, прекаленото привързване към незначителни неща стои в основата на повечето ни проблеми. Това е точно така. Много често обвързваме себе си с дадено място или идея и се самозалъгваме, че те са най-правилните за нас. Не бива прекалено много да се привързвате към каквото и да било. В противен случай ще зависите от своята пристрастност, ще стоите на едно място и няма да се развивате. Разбийте илюзиите си. Възприемайте всяко едно нещо като спирка в живота, а не като крайна гара.

2. Освободете се от вината
Вината не помага никога. Каквото и да сте направили, вината, която изпитвате, няма да промени вече случилото се, а само още повече ще трови мислите ви и ще ви кара да се ядосвате. Приемете, че някои неща в живота просто е трябвало да се случат и бъдете нащрек следващия път.

3. Кажете "сбогом” на негативните мисли
Негативните мисли може да се случват в главата ви и никой да не знае за тях, но в действителност ви обграждат в тъмна аура, която околните няма как да не усетят, и която обрича на провал всяко начинание, с което се захванете. Помнете, че собствените ни мисли изграждат възприятието ни към света и винаги е по-добре те да бъдат оптимистични.

4. Не се самокритикувайте
Много често ние самите сме си най-големия проблем. Имаме склонността да съдим себе си много по-строго, отколкото бихме съдили дори най-големият си враг. Малко хора обаче знаят, че колкото повече се самокритикуват, толкова повече започват да се увличат и дори да си въобразяват, че за нищо не стават.


16 съвета за щастлив живот

5. Отървете се от предразсъдъците
Заради предразсъдъците, които сами си изграждаме, много често пропускаме страхотни изживявания и запознанства. Освен това те ни правят дръпнати преди дори да сме опознали даден човек. Замислете се как бихте се чувствали вие, ако някой има предразсъдъци към вас самите.

6. Отървете се от принудителното мислене
Не вършете нищо, само защото се чувствате задължени да го вършите. Направете си равносметка кои неща правите за себе си и кои за другите. Животът е прекалено кратък, за да го губим в безсмислени за нас самите начинания.

7. Освободете се от фикс идеята всички да ви харесват
Много често търсим одобрението на околните и сме готови да го спечелим на всяка цена. Това обаче силно вреди на самочувствието ни. Не е възможно всички да ви харесват, както и не е възможно вие да харесвате всеки един човек, с когото се сблъскате в ежедневието си. Вместо да се опитвате да търсите одобрение, просто бъдете себе си. Правилните хора ще ви открият.

8. Премахнете собствените си лимити
Повечето от лимитите, които познаваме, сме си поставили сами. Важно е да разберете, че животът няма точно определени граници. Човек е в състояние да направи всичко, което поиска. Затова следващия път, когато си кажете "Китайският е прекалено труден, за да го науча” или "Никога не бих могла да стана директор на компанията”, си помислете дали тези цели са действително невъзможни, или това, което ви спира, е собственото ви съзнание.

9. Не се ядосвайте
Ядът е лош за здравето ви, защото пряко вреди на сърцето. Това е достатъчна причина да не се ядосвате за незначителни неща! Но ако все пак тя не ви е достатъчна, знайте, че лекарски изследвания в тази област доказват силната връзка между заболяванията и емоционалното състояние на болния. Затова помислете отново дали има смисъл да се ядосвате защото някой е взел под носа ви нещо в магазина например.

10. Забравете израза "Ще го свърша утре”
За да ви накараме най-бързо да спрете да си казвате "Ще го свърша утре”, ще ви зададем следния въпрос: Сигурни ли сте, че ще има утре? Животът е ужасно кратък и отгоре на това е пълен с неочаквани обрати. Когато отлагате някои начинания, можете да изпуснете много невероятни възможности.

11. Не страдайте заради провалени връзки
Раздялата с някого, особено когато сте си мислели, че той е Единственият, може да доведе след себе си много сълзи и самосъжаление. Важно е да разберете, че не самата раздяла е причината за вашата тъга. Причината всъщност са всички онези мисли, чрез които се връщате назад във връзката си, в моментите на щастие и разбирателство, които никога повече няма да се върнат. Помнете, че щом сте се разделили, то значи просто не сте били един за друг. В такива случаи хубавата новина е, че тепърва ви предстои да срещнете вашия принц.

12. Освободете се от неприятните спомени
Доказано е, че човешкото съзнание помни много по-лесно лошите моменти от хубавите. Спомените за неприятни случки в миналото, които пазим в ума си, са причината често да чувстваме съжаление и в настоящето, когато се сетим за тях. Изтрийте ги от съзнанието си и си поставете за цел да пазите само хубавите спомени.

13. Отървете се от безполезните неща
Не е препоръчително да задръствате жилището и живота си с прекалено много вещи. Предметите обвързват човек с дадено място, а това може да попречи на развитието ви както в живота, така и в кариерата. За това се отървете от всички неща, които не използвате, а само събират прах по рафтовете. Колкото по-малко багаж имате, толкова по-свободно ще се чувствате.

14. Стойте далеч от лошата компания
Ако около вас има хора, които са неискрени, завистливи, песимисти, мързеливи, стойте далеч от тях! Поговорката "С каквито общуваш, такъв ставаш” е напълно вярна. Човек много по-лесно възприема лошите неща от хубавите.

15. Не се идентифицирайте с работата си
Запомнете, че работата ви е средството, което осигурява прехраната ви. Тя не определя нито характера ви, нито умствените ви възможности.

За още вдъхновяващи статии, станете част от Jenite.bg във Facebook!

25 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay