6 причини да прегръщате любимите си хора всеки ден

Споделената близост носи несъмнени здравословни ползи

6 причини да прегръщате любимите си хора всеки ден

Всеизвестен факт е, че ние, Jenite, обожаваме физическата близост, която споделяме с партньора си. Гушкането пък е едно от любимите ни занимания.

Няма значение дали сте обвързани или не - "изкуството” на споделената прегръдка може да бъде открито в лицето на всеки човек, независимо дали е гаджето, сестра ви, най-добрата ви приятелка, или дори непознат човек, който срещате случайно по пътя си.

Научно доказано е, че дори шимпанзетата обичат да се гушкат! Което неопровержимо доказва теорията ни, че всяко същество на земята има нужда да бъде обичано и обгрижвано. Следователно стремежът именно към тези две неща е някак съвсем естествен.

Според експерти в областта, докосването и прегръщането на чуждо тяло подобрява настроението и ни кара да се чувстваме спокойни и защитени.

В навечерието на Деня на влюбените ще ви представим ползите от споделянето на обич посредством прегръдката, за да ви насърчим да дарявате с нея хората около себе си все по-често, без дори да се замисляте.

6 причини да прегръщате любимите си хора всеки ден

1. Подсилва имунната система
Знаете, че стресът води до по-голяма податливост на вируси и инфекции. Честите прегръдки обаче са онова, което предпазва стресираните хора от грип и болести. Ако все пак успеете да хванете някоя настинка, въпреки навременните предпазни мерки, то симптомите ще бъдат по-леки. Това сочат данните от изследване на световни учени, публикувано в научно издание.

2. Помага ви да се изправите срещу страховете си
В случай че се чувствате уязвими или изплашени, хванете някого за ръка. Проучване доказва, че това помага да се справите с трудностите.

В хода на друго изследване учените предупреждават омъжени жени, че има вероятност да претърпят лек шок. Следователно нивото на безпокойство у тях нараства с особено големи размери. Забелязва се, че когато тези жени хванат за ръка някой от мъжете, които участват в проучването, страхът им намалява. Още по-впечатляващи резултати се получават, ако дамите хванат за ръка собствените си съпрузи.

3. Може да спаси връзката ви
Честите прегръдки с любимия увеличават насладата от връзката. Ричард Уайзман, професор по психология в университета в Хердфоршир, Великобритания, кани хиляда души да му опишат каква е позата, която заемат, докато спят, както и да споделят с него какво според тях е качеството на връзката им.

Така той доказва, че двойките, които се докосват и прегръщат дори несъзнателно по време на сън, са по-щастливи във връзката си от тези, които не осъществяват никакъв физически контакт, докато спят.

6 причини да прегръщате любимите си хора всеки ден

4. Подобрява сексуалния живот
Наясно сме, че сексът е полезен за здравето. Прибавете доза ласки и прегръдки и близостта с партньора ви съвсем ще окаже ползотворно влияние.

Проучване доказва, че хората, които отделят време, за да засвидетелстват привързаност към партньора си след секс, под формата на целувки и прегръдки, са по-удовлетворени от сексуалния си живот. А това подобрява и качеството на връзката като цяло.

5. Сваля кръвното налягане
Гушкането води до повишаване нивата на хормона окситоцин, който стимулира родилната дейност, а при мъжете се свързва с емоционалната обвързаност. Освен това прегръдките намаляват кръвното налягане.

6. Понижава нивата на хормона на стреса
Изследователи от университета в Уисконсин предприемат смело проучване. Те възлагат на млади момичета задачата да изнесат непланирана реч, както и да решат редица математически задачи, пред непозната аудитория. Ясно е, че подобно задължение би стресирало дори най-спокойния човек.

След това на момичетата е разрешено да бъдат прегърнати от майките си, да говорят с тях по телефона или да гледат някое емоционално ненатоварено видео. Оказва се, че момичетата, които получават прегръдка, отбелязват и по-ниски нива на кортизол (хормона на стреса) в сравнение с тези, които гледат видео.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

14 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay