7-те критерия за здравословна връзка. Отговаряте ли на тях?

Преценете сами...

7-те критерия за здравословна връзка. Отговаряте ли на тях?

Няма точно определение за здравословна връзка, но условно бихме могли да я обобщим по този начин: отношения, които дават на партньорите удовлетворение, спокойствие, лично пространство и свобода, а не ги задушава и притиска; не спира индивидуалното им развитие, а напротив - насърчава го.

Смятате ли, че вашата връзка е такава? Сравнете със следващите признаци:

1. С партньора си имате едни и същи цели в живота и знаете какво искате да постигнете
Една връзка няма как да бъде здравословна, ако вие искате едно нещо в живота, а партньорът ви - съвсем друго. Ако вие например желаете да сключите брак и да имате деца в скоро време, а вашата половинка не иска и да чува за сериозно обвързване, то на един от двамата ще се наложи да направи доста голям компромис.

2. Имате си доверие и споделяте един на друг
Ефективното общуването между партньорите е ключът към изграждане на една стабилна връзка. Ако можете да си говорите за всичко, това показва, че си имате доверие. В случай че криете един от друг важни неща от миналото и настоящето, рано или късно връзката ще има неблагоприятен завършек.

3. Запазили сте идентичността си, половинката ви също
Ако имате хобита, които партньорът ви не споделя, най-лошото, което можете да направите, е да се откажете от тях. По този начин губите от своята собствена идентичност. Партньорите се допълват един друг и е много по-интересно, когато имат и общи, и различни интереси. Нито един от двама ви не трябва да се отказва от нещата, които обича да прави.

7-те критерия за здравословна връзка. Отговаряте ли на тях?

4. Прекарвате времето си заедно, но имате и отделни занимания
Да прекарвате няколко часа дневно, гледайки телевизия, разхождайки се, спортувайки и какво ли още не, е чудесно. Но да се "слепите” и да бъдете постоянно заедно, прави връзката по-скоро задушаваща и еднообразна. Всеки има нужда от време, което да посвети само на себе си.

5. Окуражавате се и се насърчавате един друг 
Една връзка няма как да е здравословна, ако спира развитието на партньора или пък ако в двойката съществува съревнование кой се справя по-добре финансово, или постига повече успехи. Ако половинката ви не ви насърчава да преследвате мечтите си, да растете в професионален план и не се радва на успехите ви, то връзката не е полезна за вас.

7-те критерия за здравословна връзка. Отговаряте ли на тях?

6. Уважавате различията помежду си и сте склонни на компромиси
Когато говорим за връзки, говорим и за двама възрастни души, които имат свои виждания и вече изградени характери. Партньорът ви би трябвало да е наясно, че е безполезно да се опитва да променя вашите убеждения, като налага своите виждания.

7. Уважавате семейните и приятелските връзки на партньора си
Вместо да се бори да е "на първо място” за вас, като измести приятелите и роднините ви от картинката, партньорът ви би трябвало да уважава вашия семеен и приятелски кръг. Ако прекарвате достатъчно време със семейството и приятелите си, това е знак, че връзката ви е здравословна.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

9 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay