Малките ученици и големият им дневен режим

Няколко идеи как заедно с малкия си ученик да сътворите дневна програма, благодарение на която на всички ще ви е по-лесно и приятно

Малките ученици и големият им дневен режим
Thinkstock / Guliver

Стартът на учебната година е еднакво стресиращ и за родителите, и за децата. Да преминеш от безгрижна лятна липса на режим към организиран до последната минута ден, изпълнен със задачи си е трудна работа.

Редица проучвания доказват, че хората, които не са имали стройно изградени дневни навици като ученици, са не само по-неорганизирани, а и неуверени възрастни.

Разбира се, това не означава, че трябва да въведете казармен тип режим за детето си, за да го "вкарате” в пътя обратно към училище. Предлагаме ви обаче няколко идеи как заедно с малкия си ученик да сътворите дневна програма, благодарение на която на всички ще ви е по-лесно и приятно.

Винаги обсъждайте
Отделете си един следобед, например през идния уикенд, и поговорете с детето си за това, че със старта на новата учебна година идва ред и на редица нови отговорности. Разкажете му накратко как преминава един ваш натоварен ден час по час и му обяснете, че и за него предстоят подобни "изпитания”.

Децата обичат възрастните да се отнасят са тях като с равни, затова разпитайте вашето хлапе как то самото си представя един свой делничен ден. Попитайте го какво иска да прави, след като се прибере от училище. Ако първо иска да поиграе или да си почине, то нека бъде така. След това ще дойде ред на писането на домашни, а след това на друго приятно за детето занимание, например рисуване или каране на колело.

Ако "сервирате” на детето си готов режим, измислен от вас, то най-вероятно напук няма да го спазва и ще гледа да се измъква от наложените му задължения. Ако обаче то само е участвало в съставянето на списъка със задачи и знае кое след какво следва, с лекота и само ще прави всичко, дори и по-неприятните задачи.

Дайте му поле за изява
Детето ви има интерес в някоя определена област, например спорт или изкуство? Задължително включете тези занимания в режима му. И по-важното - включете и себе си в това начинание. Не е никак невъзможно да отделите час от времето си, за да покажете внимание към хлапето си и да го толерирате като рисувате заедно, плувате или играете нещо в отбор или просто стоите отстрани и наблюдавате тренировката му.

Проявете креативност
След като вече сте измислили заедно дневния режим, време е и малко да го украсите, за да бъде той по-забавен за вашето дете и да не го приема то като списък с досадни задължения. Измислете име за всяка от дейностите в графика, например "време е за домашни” и "час по нищоправене”.

Малките ученици и големият им дневен режимThinkstock/Guliver
Организирайте му "офис”
Определете за детето си място, на което знае, че може на спокойствие да седне и да работи върху домашните си. Дори и това да бъде кухненската маса, важно е малкият ви ученик да е наясно, че в определено време от деня това е неговият офис, личната територия, която е само и единствено на негово разположение всеки ден.

Не е лошо през това време да бъдете наоколо, без да се натрапвате, в случай че детето самò ви помоли за помощ. Междувременно може например да приготвяте вечеря или пък да четете книга.

Определете времето за лягане
Обяснете на детето си, че се нуждае от 9-10 часа сън, за да е свежо на другия ден и да му е по-лесно в училище. След това изчислете заедно в колко би трябвало да си ляга, ако става например в 6:30 часа.

Създайте му навик преди лягане да се занимава със спокойни дейности, например четене на книга или рисуване. Телевизията, компютърните игри и физическото натоварване не са препоръчителни по това време на деня.

Организирайте сутрините
Може би най-трудният момент от дневния режим е ставането рано сутрин и подготвянето за училище. Затова създайте у детето си навик вечер да подготвя раницата си, дрешките за следващия ден и храната за училище. Наставлявайте го и му помагайте, но не се натрапвайте в избора му. И тук важи правилото, че децата обичат възрастните да ги третират като равни.

Ако детето ви не иска да закусва, не го насилвайте, но му обяснете, че това е най-важното хранене за деня, защото то събужда мозъка и тялото и дава необходимата енергия за един по-весел и успешен ден в училище.

Раздайте му задачки
За да научите хлапето си на отговорности и да го мотивирате, му отстъпете някои от на пръв поглед малките домашни задължения. Например да изгаси всички лампи и да заключи вратата сутрин, когато тръгвате към училище. Или пък да храни кучето, когато се прибере.

Малките ученици и големият им дневен режимThinkstock / Guliver
Ако този материал ви е харесал, ако искате да продължаваме да си говорим за предизвикателствата на гордото призвание Родител, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

13 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.1
Suzana Doncheva 18.09.2013|13:38
Все пак да му остане време и за почивка, защото едно дете не може да учи по цял ден, то се нуждае и от игра и разтоварване. Достатъчно напрегнато и стресиращо е в училище.
2
Svetlozara Halacheva 18.09.2013|14:57
наистина е важно според мен да оставим децата заедно с нас да измислят режима си за да могат да го спазват по-лесно. Помня като ученичка,тогава и времената бяха различни и такива равнопоставености м/у дете и възрастен бяха абсурд, имах определен режим, който не харесвах, всичко ми беше казано,че трябва да е ТАКА и точка по въпроса, без спорове, без оправдания,без компромиси. Е, беше ужасно.
3
Romina Aleksandrova 18.09.2013|15:04
Хм, не съм се замисляла по този въпрос, но наистина не е лошо като идея да помогнем на хлапето да стане малко по-организирано. При нас този момент още не е дошъл...
4
Вяра Петрова 18.09.2013|15:33
Докато се усетиш и ще дойде, ное добре да се държим с децата си на равно.
5
Марго Хворева 18.09.2013|16:48
Огромна грешка на родителите е да се страхуват да не претоварват децата и да оправдават мързела им с това. Колкото по-рано се научат да си организират времето, толкова по-добре.
6
Пламен Панайотов 18.09.2013|16:50
Според мен първо трябва да си научат уроците и едва след това да се забавлват.
7
mimi zvetkova 18.09.2013|17:15
Така се старая да ги науча, вечер да си приготвят всичко.
8
mimi zvetkova 18.09.2013|17:16
Два дни от започването на учебната година и госпожата ми казва, че децата са много натоварени през деня. Става въпрос за първи клас. За това след като се прибере давам на детето два часа да си поиграе.
9
Arabella Marmalade 19.09.2013|10:32
Мъчно ми е като гледам детето ми по колко часа е в училище и каква раница носи, но никой не осъзнава, колко много изживяват всяко едно нещо децата.
10
Кристина Минкова 19.09.2013|13:36
Наистина са много полезни съветите.
11
Кристина Минкова 19.09.2013|13:37
ПОне по 30 мин.след училище трябва да ги оставим да разпуснат,не може постоянно да са натоварени с тази мисъл.
12
Vanesa Apostolova 19.09.2013|13:45
Според мен пък е по-добре да има малко лично време в което да си почине, било е 6 часа на у-ще, прибира се и започва веднага, по-добре е да има 1 час почивка да прави каквото пожелае и след това да работи отново.
13
Radina Arabadjieva 19.09.2013|13:55
Не им е лесно на децата, трябва да си почиват,според мен едно приятно занимание ще ги остави да си рестартират мозъчетата след училище и да подхванат на ново ученето.
14
viki stoilova 19.09.2013|14:34
Много е важно децата да лягат вечер рано, за да се наспят добре за следващият ден.
15
viki stoilova 19.09.2013|14:35
Задължително трябва да починат и след това да си подготвят уроците за следващият ден.
16
positive thinking 20.09.2013|13:06
Това е така, но се замисли,че ние почти нямаме време за тях, ако се прибираме към 18;30ч. от работа, докато приготвим вечерята,салатата и т.н. минал един час, ако си лягат в 9ч. колко време ще имаме с децата си, не искам да бъда съквартирант с детето си никога.
17
Wild Rose 20.09.2013|13:15
Хубаво е наистина поне първоначално ние да организираме задачите им в известна степен, докато те самите придобият усет как да се случват нещата.
18
connie balony 28.11.2013|15:18
Много им е трудно на децата и трябва да им помагаме много.
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
В един конфликт между сърцето и мозъка, следвайте сърцето си.
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Колко време имахте връзка с партньора си, преди да сключите брак?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница