Завръщането на хавайските ризи

Време е да затанцуваме хула и да подвикваме "Алоха"

<p>Елвис Пресли в "Blue Hawaii" (1961)</p>

Елвис Пресли в "Blue Hawaii" (1961)

Има само една асоциация, свързана с цветната думичка "Хаваи", от която хората не се размечтават, а по-скоро им се повдига. Хавайските ризи! Това чудо на текстила, което в съзнанието ни мигновено се комбинира с образа на "американския турист", джапанките, разкопчаните няколко копчета, под които се подават гърди. А по тях - косми, златни синджирчета, или и двете неприятни неща заедно.  

Алфред Шахийн, който се слави като първоначалния виновник за популяризирането на кичозните шарки, почина през 2008. Любимите му хавайски ризи обаче са вечни. В днешната ни ретро галерия можете да видите най-големите филмови икони, които се появяваха с тази абсурдна дреха на екран през годините. До 1996. Тогавашната модернистична адаптация на "Ромео и Жулиета" показа не само Лео ди Каприо, но и цялата му групичка от фамилията Монтеки, облечени като шарени папагали. 

След това любовта на публиката към хавайските ризи сякаш замря, а киното продължи да ги показва основно в комедии. До миналата година. Тогава се забелязаха първите признаци на съживяване и само за няколко месеца, световната тенденция вече е факт - хавайките пак са на мода. Не кой да е, а PradaGivenchyStella McCartney показаха в колекциите си за 2012 екзотични шарки със засилено участие на райски птици и палмови листа. Някои от предложенията им също ще откриете в нашата галерия. 

Завръщането на хавайските ризи

От седмици насам търговци в различни страни с учудване докладват, че облеклата от шарен плат се разпродават като топъл хляб. Модните коментатори отбелязват, че настоящите интерпретации на тема "Ризите и папагалите" са поредният опит на дизайнерите да създадат шикозни предложения от дрехи, които в миналото са се смятали за проява на лош или "задръстен" вкус. Това беше направено с папийонките, също с "рибарските" панталони, очилата с дебели рамки, плетените ризки с къс ръкав. Разликата с първоначалните хавайки от 30-те години на миналия век се състои основно в по-прилепналите кройки и не чак толкова ярките цветове на новите модели.

И не мислете, че трябва да се притесняваме само за стила на мъжете си! Екзотичните разцветки са също толкова актуални и в модата за жени. А ако искате да привлечете вниманието на околните докрай (или да подходите с чувство за хумор), можете да потърсите на тавана някоя стара мъжка хавайска риза и да я превърнете в интересна дамска рокличка. Преди време ви показахме как става това - тук

Добре че не винаги се водим по акъла на модата. В противен случай сега нямаше да ни остава друго, освен да се окичим с цветя, да затанцуваме хула и да подвикваме "Алоха" от време на време. 

Завръщането на хавайските ризи

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 25.06.2012|11:50
винаги съм се кефила на хавайските мотиви на дрехите - все пак са доста свежи и позитивни :)
1
Не е посочен 25.06.2012|11:18
о,не,никога не съм ги харесвала и не мога да спра да се чудя на безвкусицата,която обилно струи от тях!още по-неразбираем е за мен фактът,че толкова хора ги харесват и носят
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay