Едно от питиетата, които най-често определяме като "женски", е Бейлисът. Ликьор, направен на основата на ирландското уиски. Кремообразната му текстура и карамеленият цвят го правят много апетитен, а сладостта на крем-ликьора често примамва нежната половина от човечеството, а и не само.
Оригиналното алкохолно съдържание на Бейлиса е 17%. Както млякото, така и този вид ликьор не бива да се консумира в комбинация с киселина - сок от лимон, вино или пък тоник, поради неприятната реакция, която може да се получи в организма.
Добрата новина е, че нашите колеги от Kulinar.bg разкриха рецептата на любимия ни крем-ликьор, а още по-добрата - че бяха така мили да я предоставят и на нас, jenite. Ето я и нея.
Необходими продукти:
1 ч.ч. течна сметана
420 мл кондензирано мляко
300 мл ирландско уиски
1 чаена лъжичка разтворимо кафе
2 с.л. шоколадов сироп/топинг
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. бадемова есенция
Начин на приготвяне:
Всички съставки се комбинират в блендер или кухненски робот. Пуснете на максимална мощност за 30 секунди.
Изсипете течността в стъклена бутилка и сложете домашния крем-ликьор в хладилника, за да се охлади. Можете да го държите там до 2 месеца като е много важно винаги да разклащате бутилката преди употреба.
Още интересни идеи от Kulinar.bg:
Млечен грог
Алкохолно-яйчен коктейл
Смути Блъди Мери
6 | 0 |