Писателят Константин Трендафилов за новия си роман "Затворисърце", за любовта и свободата на душата

Романът му ще се продава като електронна книга

Писателят Константин Трендафилов за новия си роман "Затворисърце", за любовта и свободата на душата

Срещнахме ви с него миналата година. Тогава той беше младо момче с написана стихосбирка с причудливото заглавие "За кого се сещаш, когато се сещаш за някого". Днес е с година по-голям и с още една творческа рожба, само че този път роман. Наскоро се състоя премиерата на "Затворисърце". Константин Трендафилов е писател, който обича да пише за любов. Ние се опитахме да надникнем в неговия любовен и не само свят. Надникнете и вие.

Здравей, искам да те поздравя първо за новия ти роман "Затворисърце". Като филолог веднага ми прави впечатление, че е слято изписано. Защо?

Отговорът на този въпрос е чак в края на книгата и не бих искал да спестя на читателите удоволствието да го научат сами.

Романът ти разказва историята на две мъжки съдби, белязани от любовта. Това ли е основната тема в романа ти и с какво е по-различен от другите любовни романи?

Най-общо казано – да. Но говорейки за любов, романът казва нещо друго, и точно това го различава. В романът се разказва за свободата на душата и способността ни да вярваме – в любовта, в бог, в себе си. За невидимите бариери, които ни обковават, които рано или късно трябва да се научим да разбием, ако не искаме да рискуваме да живеем в плен на самите себе си.

Новият ти роман ще се продава като електронна книга. Ракажи ми малко повече за идеята си.

След броени дни ще пусна сайта на "Затворисърце", в който всеки може да избере дали да си поръча материално копие на книгата или да закупи текста й за четене от компютър или kindle. При опцията за текста, читателите могат сами да изберат колко да платят за книгата, тъй като там няма цени по производство и мога да си позволя да я разпространявам така. Това е метод, който се прави за всякакви форми на изкуство в чужбина, но тук все още не. Може би хората нямат доверие, че българите ще сложат повече от минималната цена. Не ме вълнува това, искам просто да направя книгата по-достъпна и читателите да й определят цената, не аз или който и да било друг.

Писателят Константин Трендафилов за новия си роман "Затворисърце", за любовта и свободата на душата

Чувала съм, че човек трябва да отваря сърцето си. А кога трябва да го затвори?

На принципа на Троянския кон, сърцето може да бъде превзето само отвътре. Затова човек трябва да внимава кога да го отваря и за кого.

С какво темата любов те привлича толкова? Тя е основна и в стихосбирката , и в романа ти.

Ако имах отговор, вероятно щях да съм сменил темата вече.

Поезията и прозата са различни, и все пак къде се чувстваш в "свои води"?

Често ме питат това и все още не знам какъв е отговора. И все пак, започнах от проза и мисля да продължа с проза. Обичам, когато историята има мащаб.

Стихосбирката ти стана на второ място в "Любима книга на България". Това е голям успех. Как си успял да достигнеш до сърцата на хората според теб?

Бях искрен, неманипулативен, стараех се да не ползвам клишета и се трудих много. В стихосбирката има приблизително 60 стихотворения. Написах почти 250, за да пресея тези 60.

Само на въображението ти ли са базирани любовните истории или има заимствани истински случки?

Основно на въображението ми, но има неща, които не могат да бъдат измислени, а именно човешките взаимовръзки. Психологията зад случките. Тя е нагло крадена от моя, чуждия и общия живот.

Миналата година стана най-красивият българин. Ето защо сигурно много наши читателки се питат каква е твоята любовна история?

Нямам такава.

Какво е успехът за теб и чувстваш ли се успял?

Чувствам се свръх успял. Дефинирам успеха с това да сбъдваш мечтите си по правилния начин. Без измама, без преки пътища. И дотук съм наистина щастлив от резултата.

Какво предстои оттук нататък за теб? Подготвяш ли нещо ново?

Подготвям обиколка из страната, за да представя "Затворисърце" и да се срещна с читателите извън София. А после дълга почивка и творческа пауза. Може и да не е толкова творческа.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay