Последните седмици на бременността и подготовка за раждането

Планирайте внимателно, за да сте спокойни, когато моментът настъпи!

Бременността е период на очакване и емоции около предстоящата поява на бъдещото дете. Мнозина сред вас преминават през него неусетно, но сме сигурни, че има и такива, които е трябвало да се справят с редица предизвикателства.

Независимо към коя от двете групи спадате, предлагаме ви информация от специалистите на Медицински комплекс "Д-р Щерев" за това, което ви предстои през последните седмици на бременността и по време на самото раждане.

В рамките на месец декември ще ви осигурим един перфектен пътеводител, благодарение на който ще посрещнете раждането на своето дете спокойно и щастливо.

Вероятно сте в края на бременността и се подготвяте за предстоящото раждане?! А готови ли сте да прегърнете своето бебе и да се разделите с растящия през последните месеци корем? 

Съвсем скоро това ще стане факт и приключението, наречено бременност, ще приключи, за да бъде открит път към радостта и предизвикателствата на родителството! След 36-37 гестационна седмица (г.с.) раждането може да се случи във всеки един момент. Бебето вече е клинично зряло и готово да се появи на бял свят, без това в общия случай да поставя под някакви рискове здравето и живота на новороденото.

Разбира се, неговото развитие и растеж продължават в корема на мама до деня на раждането. В този период бебето вече окончателно се "намества”. Ако е с главично предлежание, главичката му ще слезе надолу в таза, което леко ще облекчи натиска върху ребрата и вътрешните органи, а от там ще се почувства улеснение в храненето и дишането.

Последните седмици на бременността и подготовка за ражданетоМедицински комплекс "Д-р Щерев"

В този финален етап на бременността записът на сърдечни тонове (NST) се извършва два пъти седмично или най-малкото веднъж седмично, като резултатът задължително се преглежда от проследяващия лекар или друг специалист. Освен NST, всяка седмица бременната жена трябва да извърши и един подробен гинекологичен преглед с женска консултация с акушер-гинеколога, който ще води раждането й. По време на този преглед вече окончателно се определя позицията на плода с предлежанието на неговата най-ниска част (главичка, седалище или друго) и се обсъжда предстоящото раждане. Ако има медицински индикации за оперативно родоразрешение (цезарово сечение), се планира конкретно и датата на неговото провеждане. Между 36-38 г.с. или между 4 и 2 седмици преди термина