Приказка за ефирните балерини от многолюдния град

"Една балерина не е балерина само на сцена или в залата - тя е балерина и в ежедневието"

Вече ви разказахме за Даниел Ахчиев и неговия проект "Urban Butterflies". Днес ще ви запознаем и с две от неговите "пеперуди" - Георгина и Натали.

Като начало ще ви представим първото момиче, с което се е появил и проектът. Тя се казва Георгина Джендова и е на 27 години. Преди година се дипломира успешно в две специалности - графичен дизайн и изкуствознание.

Образованието й обаче не спира дотам - след по-малко от три месеца ще завърши Кралската балетна академия в Лондон, където е първата българска студентка.

Професията й също е свързана с балета - тя преподава от 8 години в балетно студио. След завършването, което ѝ предстои, студиото ще стане първият филиал на Академията в България. 


За свободното си време тя казва: "Имам много хобита - обичам да посещавам концерти, изложби и изобщо културни събития в София и в чужбина, много обичам да пътувам и да откривам нови места, да опознавам други народности. Обичам да спортувам - плувам, карам колело, както и да ходя на екскурзии, придружена от приятели.”

С теб е започнал проектът "Urban Butterflies". Как точно се случи това?
Идеята за балетните снимки в градска среда дойде от страна на Даниел - той случайно е видял мои снимки в интернет и се свърза с мен.

Още от първите ни разговори започна едно много хубаво приятелство, защото Дани е много отворен и забавен човек. Много бързо от непознати станахме приятели.

Първата ни среща и едновременно фотосесия дойде спонтанно - една вечер през ноември, аз тъкмо бях взела един балетен костюм за поправка у дома, той ми звънна по телефона и след 1 час вече бяхме на Орлов мост. Беше късно, около 10 вечерта.

Приказка за ефирните балерини от многолюдния град

Снимките станаха страхотни и много непринудени. Аз просто се разхождах по парапета на моста и висях от фенера, а Дани снимаше - не е имало нагласени пози. Снимките от тази сесия станаха емблематични за цялата поредица и всъщност дадоха идеята за името на проекта "Градски пеперуди”, но използваме израза на английски, защото звучи по-добре и недвузначно.

В този момент, докато висях на фенера на Орлов мост, наистина се чувствах като кацнала нощна пеперуда, търсеща светлина. Асоциацията с пеперудата е разбира се и заради ефирността, която носи в себе си всяка балерина.

Каква символика, според теб, има появата на една балерина в градската среда?
Публиката, която основно е в интернет, много хареса снимките от първата сесия и така направихме още няколко на различни места - в една стара къща на ул. "Сан Стефано", на метростанция "Жолио Кюри", навръх Коледа с една японска балерина около ЦУМ, на покрива на блока ми, в парка на Военната академия, а по-късно - на много други места.

Всяка сесия е уникална сама по себе си. Аз като модел съм се чувствала различно на всяко едно място. В парка например си представях, че съм горска фея, а в метрото си представях, че от балетната зала съм тръгнала към вкъщи с палците и балетните си дрехи.

Приказка за ефирните балерини от многолюдния градКак те накара да се чувстваш участието в проекта?
Една балерина не е балерина само на сцена или в залата - тя е балерина и в ежедневието.

Осанката, походката, ефирността - това е идеята зад заснемането на балерина в градска среда и я показва в нейното ежедневие.

Естествено, в една такава снимка има и провокация. Подтиква публиката да излезе от представите си за балерините само на сцената и в сценични костюми, с пригладена в кок коса.

Самите фотосесии бяха много интересни на случайните минувачи, доста от тях оставаха да наблюдават, да снимат с телефоните си и се забавляваха от необичайната ситуация, в която бях поставена.

Много пъти ме е било страх по време на фотосесиите - позирах на покрива на блока си, точно на ръба; балансирах на палци по парапета на Орлов мост; в парка бях статуя върху висок постамент. Изживяването от всяка фотосесия е незабравимо, а с Дани работата е и много забавна.

Как виждаш бъдещето на "Urban Butterflies"?
Впоследствие фотографът започна да снима и други балерини, което направи проекта много колоритен. Всяка една е уникална и има различно излъчване.

Много се надявам проекта "Urban Вutterflies” да добие по-голяма популярност не само в интернет, но и да се реализира изложба на най-хубавите кадри в някоя галерия, с официално откриване и представяне на различните балерини, участвали в проекта. Така кадрите ще бъдат наистина признати за изкуство.

Ред е на Натали - тя е една от "най-новите" пеперуди. На 17 години, учи в Национално училище за танцово изкуство със специалност "Класически танц", като сега и предстои да бъде 11 клас. Обича да чете книги и се интересува от Източните култури и традиции, най-вече Корея и Китай. Ето какво сподели тя с Jenite.bg:

Каква символика, според теб, има появата на една балерина в градската среда?
За мен появата на една балерина в градската среда символизира красотата и нежността в забързания и шумен град. Колкото и да не я забелязваме, нея все пак я има.

Чувстваш ли се като пеперуда, или това е просто название на проекта? 
Свързвам пеперудата с пролетта, красотата, стремежа ѝ да лети срещу вятъра. Тъй като аз съм на 17 и имам много мечти и стремежи за осъществяването им, мога да се сравня с пеперудата. 

Как виждаш бъдещето на проекта?
Мисля, че проекта е много интересен и нестандартен, а и фотографът Даниел Ахчиев е много талантлив и креативен. Реализираните му идеи изглеждат много професионално, въпреки че определя фотографията като свое хоби. В момента виждам голям интерес към проекта и се надявам занапред да има още по-големи успехи.

Приказка за ефирните балерини от многолюдния град

Още вдъхновяващи снимки има в сайта на Даниел Ахчиев - Swan Photography. За да се срещате виртуално с още интересни личности, станете част от Jenite.bg във facebook!

18 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 05.02.2014|16:54
хареса ми приказката
13
Не е посочен 08.08.2013|12:27
А, значи тази девойка на протестите е била част от този проект... Аз мислех, че сама си е решила да потанцува там.
12
Не е посочен 06.08.2013|16:44
Това е наистина страхотен проект.
11
Не е посочен 06.08.2013|14:20
Балета е истинско изкуство.
10
Не е посочен 06.08.2013|13:20
Балерина да си в днешно време, никак няма да Ви е лесно :)))
9
Не е посочен 06.08.2013|12:07
Добре, че беше Ballerina Project че да краднете от там ;) https://www.facebook.com/theballerinaproject?fref=ts
8
Не е посочен 06.08.2013|12:06
Добре, че беше Ballerina Project че да краднете от там ;) https://www.facebook.com/theballerinaproject?fref=ts
7
Не е посочен 06.08.2013|10:35
колко усилия трябват...
6
Не е посочен 06.08.2013|10:29
Прекрасни са балерините, аз много харесвам класическият балет, а напоследък нашумя и модерният, страхотно изкуство е.
5
Не е посочен 06.08.2013|10:14
Прекрасно изкуство, което наистина е много трудно и изсква доста жертви. Но за тези, които го правят предполагам това не е пречка.
4
Не е посочен 06.08.2013|10:14
Съветвам всички майки да пратят дъщерите си на балет о тмалка възраст! Много добре се отразява на структурата им и като цяло на възпитанието ! ;) Страхотно е!
3
Не е посочен 06.08.2013|10:13
Когато бях малка, ходих и аз на модерен балет;) Беше много готино и ме научи на доста неща, като това да ходи изправен и да си дисциплиран, но и да цениш това изкуство с душата си:)
2
Не е посочен 05.08.2013|17:58
Харесвам това изкуство наречено балет.
1
Не е посочен 05.08.2013|17:37
много е трудно това
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay