Приказка за изгубения Град на играчките в Италия

Знаете ли историята на "италианския Лас Вегас"?

Приказка за изгубения Град на играчките в Италия

Екипът на Peika.bg за пореден път ни изненадва с информация за място, за чието съществуване дори не сме подозирали. Сигурни сме, че и на вас ще ви бъде интересно да прочетете тази своеобразна приказка за разрушения Град на играчките в Италия.

Имало едно време в северната част на Ботуша едно градче на име Консоно (Consonno). Скрито в подножието на Швейцарските Алпи, то било тих и спокоен дом на около 300 души.

И така до един ден, в който съдбата на Консоно се променила. Цялата земя на града всъщност била собственост на две италиански фамилии. Някъде през втората половина на XX век, когато броят на местното население драстично намалял, собствениците решили да продават. Купувач се намерил бързо – ексцентричният граф Марио Багано станал новият притежател на Консоно.

Графът имал големи планове за новата си собственост. Той смятал напълно да разруши града и да го издигне наново като лъскав комплекс, подобен на Лас Вегас в САЩ. Представял си огромна крепост, пазена от преоблечени като средновековни рицари актьори, казино, на входа на което гостите да бъдат посрещани от сфинкс, търговски център като от приказките на Шехерезада, луксозни спортни съоръжения, зоопарк, пълен с най-разнообразни животни...

Заради безкрайната фантазия на Багано хората започнали да наричат Консоно "Град на играчките".

През 1962 г. в града навлезли булдозери и разрушили всички постройки, дори някои къщи, които все още били обитавани. Малкото останали жители били преместени в набързо скалъпени постройки зад бъдещия великолепен комплекс. Само гробището и църквата "Сен Маурицио" били пощадени.

Строителните работи обаче се забавили и през 1967 г. Градът на играчките посрещнал първите си посетители незавършен. Хората все пак идвали тук да се веселят, да пробват късмета си на рулетките, да сключат брак или да видят известните изпълнители, които се представяли на сцената на Консоно.

Приказка за изгубения Град на играчките в Италия
Но еуфорията била кратка и за няколко години посетителите намалели дотолкова, че на графа се наложило да преустанови продължаващoто до този моент строителство. Краят на Града на играчките бил активизиралото се през 1976 г. свлачище, което разрушило основния път и прекъснало достъпа до комплекса.

Оттогава единственият посетители на Консоно са вандали, които разрушават мечтата на Багано. През 2007 г. на територията на града се провежда рейв парти, толкова опустошително, че след него всякакви планове за възстановяване на града са забравени.

Доста тъжна приказка, нали? Лошото е, че се е случила наистина, не само на хартия.

Още снимки с настоящия вид на Консоно можете да разгледате в галерията на Peika.bg.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 20.09.2013|11:19
Да, от всички неща в статиите снимките са най-хубавото, те обогатяват картината и представата.
4
Не е посочен 19.09.2013|13:11
Защо са позволили така да го изрисуват, нека се помъчат да го реставрират.
3
Не е посочен 13.09.2013|12:55
Ееее, трябваше да сложите повече снимки.
2
Не е посочен 12.09.2013|12:12
Много са ми призрачни такива места, които отдавна са загубили живеца си.
1
Не е посочен 11.09.2013|16:44
Много ъндърграунд ми изглеждат снимките.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay