Най-смрадливият и безполезен зеленчук

Ползите от чесъна клонят към нула

Най-смрадливият и безполезен зеленчук

Колегите от Fitwell.bg ни шокираха с аргументирана статия относно липсата на магически качества у чесъна. Този многогодишен луковичен зеленчук от семейство Лукови дължи добрата си репутация на древните египтяни, които по онова време са били напълно уверени, че в него се укриват поне няколко божества, половината от които с медицинско образование.

Той се е използвал не само за храна, а и като консервиращ агент, лекарство и превантивно средство против чума и свръхестествени зли сили.

По-късно славата му е пристигнала и по балканските земи, където с него са се прокуждали всякакви демони, вещици и магьосници.Според църквата главният виновник за съприкосновението на човечеството с чесъна е свети Андрей.

Та, за южните славяни използването на чесън против вампири е било нещо като голяма работа. Под "против вампири" разбирайте не само тяхното прогонване, но и тяхното идентифициране. Укриващ самоличността си вампир е можел да бъде разпознат по това, че отказва да яде чесън.

Твърди се, че през 70-те години на миналия век, румънските свещеници са раздавали на паството си чесън по време на служба и така са откривали кръвопийците. Явно номерът със светената вода не е бил популярен по онова време... което не е било чак толкова отдавна, като се замислите.

Интересните факти обаче тепърва предстоят. За да се избегне вампирясването на един мъртвец, обикновено се е прибягвало до натъпкването на ноздрите, устата и ушите му със скилидки. Вероятно, за да не влезе злото през тях, сами разбирате. Очите са се намазвали обилно с чеснова паста, също така.

Друго любопитно е, че след като са убивали "вампир", освен че са му режели главата, са пълнели устата му с чесън, за да са сигурни, че няма да се завърне.

Тъй като никой уважаващ себе си благородник не би се появил сред изискано общество с чеснов дъх, повечето вампири са били благородници.

Но не само нашите земи са се отличавали с подобен род забавления за малки и големи. Всъщност, за малките е имало специален ритуал в Китай и Малайзия, където са мажели челата им със смрадливия зеленчук. Профилактично, да не ги нагризат кръвопийци.

Във Филипините пък са го натърквали под мишниците на дечурлигата. Нямаме информация за душевните травми, които са претърпявали в резултат. Със сигурност обаче миризмата не е правила впечатление на никого, след като е било масова практика. Разбира се, много други държави, поради липса на достатъчно оригиналност и извратено чувство за хумор, са се задоволявали с плитка чесън, окичена на вратата. Скука.

Но знаете ли кое е най-скучното? Че на фона на цялата тази вуду истерия, чесънът се отличава със смайващата способност да не лекува или предотвратява почти никакви болести. Знаем, че сте чели минимум пет статии, които ви уверяват, че това е враг номер едно на рака, но в статията на Fitwell.bg може да прочетете защо ползата от чесъна всъщност клони към нула.

7 18
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 03.12.2013|14:01
Да, особено лещата без него не е леща. А и за мен е много полезен.
6
Не е посочен 14.11.2013|13:47
Напротив, той помага за много неща.
5
Не е посочен 11.11.2013|17:22
Изобщо не мога да се суглася, че ее безполезен, спира хрема, защитава от болести и гони зли сили!
4
Не е посочен 05.11.2013|15:12
По принцип раздвоението относно чесъна е причина Италия да се раздвои по този въпрос, та какво остава за учените.
3
Не е посочен 05.11.2013|09:11
Аз също ще го ползвам. Има ястия и салати, които без него нямат вкус.
2
Не е посочен 05.11.2013|09:10
Колко е безполезен може да се поспори.
1
Не е посочен 04.11.2013|16:13
Лично аз много харесвам аромата му и го обожавам в кухнята, едва ли ще спра да го използвам заради това изследване, че то колкото учени толкова и мнения.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay