В земя на мляко и мед

Една седмица в Израел: Какво задължително трябва да изпитате за тези няколко дни

В земя на мляко и мед

Тази година, всред множество критики и овации, Анджелина Джоли пусна по кината режисьорския си дебют - филма "В земя на кръв и мед", който разказва за сръбските издевателства над мюсюлмани по време на войната в Босна. Две десетилетия след ужасяващите конфликти, Сараево е променено място. Достатъчно, за да се превърне в "Най-добра дестинация на 2012 година" според популярен туристически сайт.

Миналата седмица ви разходихме из реставрираната столица на Босна и Херцеговина, а днес ще обогатим темата си на месеца - "Ваканция" - с още една държава, известна както с красивите си забележителности, така и с грозните си военни конфликти.

Израел. Наричан с векове "Земя на мляко и мед", откъдето вероятно и Анджелина е почерпила идеята за кървавото заглавие на своята лента. В действителност "Обетованата земя" може и да не е покрита с манна небесна, но все пак не можем да отречем, че предлага на посетителите си равностойни по зрелищност гледки. Ето един кратък наръчник, който ще ви помогне да не пропуснете най-важните от тях, ако решите да прекарате ваканцията си именно в Израел, но не разполагате с прекалено много време за губене.

Усетете защо Йерусалим се смята за свещена земя

В земя на мляко и мед

Определението, което цитирахме преди малко, звучи наистина поетично. Но като оставим настрана млякото и меда, най-известна в Израел е "свещената земя" на Йерусалим. Независимо дали сте религиозни и каква религия изповядвате, поне от културна гледна точка със сигурност ще ви бъде интересно да се потопите в мистичната обстановка на божествената столица.

Да, правилно прочетохте - столица. В израелската конституция изрично е записано, че Йерусалим е единният и неделим главен град в страната, макар много други държави да не признават това и да са разположили посолствата си в Тел Авив.

Старата част на един от най-древните градове в света е разделена на четири: християнска, еврейска, мюсюлманска и арменска. Разходката във всяка от тях ще ви накара да се почувствате така, сякаш сте попаднали в машина на времето - улички, направени от така наречения йерусалимски камък, зашеметяваща хилядолетна архитектура, пазари със стотици надвикващи се търговци. Все пак насред цялата тази магия се постарайте да не забравяте, че поради политическата нестабилност ислямската част може да не е съвсем безопасна, така че се нуждаете от запознат с обстановката гид.

Всички религиозни забележителности в Свещения град са интересни от историческа гледна точка, но християните задължително трябва да посетят поне две места. Стената на плача (Западната стена), която е единствената останала структура от разрушения Втори храм в Йерусалим - на свой ред, той се е смятал за най-свещеното от всички свещени места. От ключово значение за християните е и църквата "Възнесение Христово", където традиционно се предполага, че Исус е разпнат, погребан и възкръснал.

Почувствайте се живи в Мъртво море

В земя на мляко и мед

Вероятно ви е известно, че въпреки зловещото си име, това море всъщност е най-безопасното на света. Няма значение дали можете да плувате - поради високото съдържание на сол във водата, потъването е мисия невъзможна. Пък и няма защо да се притеснявате от акули или по-дребни, но също неприятни морски обитатели. 

Преди или след нестандартната баня, не пропускайте да се изкачите и до крепостта Масада, построена от Ирод Велики през I в. пр. Хр. За целта ще трябва да се подготвите за много жега, обляна с пот и слънцезащитно масло, но упражнението си заслужава. Оттам се открива най-прекрасната гледка над Мъртво море.

Забавлявайте се в Тел Авив 

В земя на мляко и мед

Той е най-модерният и прогресиращ град в Близкия изток и просто не можете да си позволите пътуване до Израел, без да опитате и от неговите предложения. Вероятно ще ви убеди популярното твърдение, че докато "Йерусалим се моли, Тел Авив свири".

Преди да чуете музиката на прословутия му нощен живот обаче, вероятно ще имате желание да се отдадете и на весел плаж през деня. Все пак Мъртво море си е малко странно, но Средиземно със сигурност ще ви хареса. По брега на Тел Авив е популярно да се играе на "маткот" - нещо средно между пинг-понг и волейбол.

След като изпробвате начинаещия си късмет в тази игра, не пропускайте да се отбиете и до пазара "Кармел" - в Израел това е мястото, на което ще си намерите най-веселите аксесоари и дрешки, при това на цени, които направо ще ви разсмеят. В хубавия смисъл на думата!

Най-интересно е да се посети Тел Авив по време на ежегодния гей парад, който обикновено се провежда през юни, продължава цяла седмица и е най-голямото празненство на различността в Близкия изток.

Още две "морета", които заслужават вашето внимание 
Галилейското езеро, наричано още "Галилейско море", ще ви предложи най-красивите природни гледки в цял Израел. Е, няма да видите как Христос върви по вода - тази чест си остава за неговите съвременници, но със сигурност няма да съжалявате, че сте посетили легендарния воден басейн. На живописния му бряг е разположен и хилядолетния град Тиберия, който е сред четирите свещени селища за евреите.

В земя на мляко и мед

И, разбира се, Червено море. Едва ли ще имате късмета да се отвори пред очите ви, както някога е сторило пред Моисей и спътниците му. Но пък ние сме тук да ви кажем кое е най-прекрасното място по неговото крайбрежие - пристанищният град Ейлат. Най-южната точка на Израел, тамън на границата със Синайската пустиня и Йордания. Както се вижда от снимката, плажовете там са феноменални. Освен това, макар да не се вижда от снимката, тамошните коралови рифове откриват вълнуващи гледки пред гмуркачите.  

Така че, след като сте обиколили важните исторически и парти забележителности из горещ Израел, препоръчваме ви да изкарате спокойни и освежаващи последни дни от ваканцията си именно в Ейлат.

13 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 18.07.2012|11:58
Много интерсна статия! Много е надъхваша и снимките са на място!
7
Не е посочен 18.07.2012|11:51
Докато не го видим няма как да разбрем. КАто цяло идеятя й е много добра
6
Не е посочен 18.07.2012|11:50
Мисля да гледам филма на Анджелина. Може и да се е справила добре!
5
Не е посочен 18.07.2012|11:42
Много ми хареса начина по който сте подходили при написването на статията
4
Не е посочен 18.07.2012|11:41
Много искам да посета Йерусалим. Ще бъде вълшебно!
3
Не е посочен 17.07.2012|14:25
Определено някой ден ще посетя Израел :)
2
Не е посочен 17.07.2012|14:09
О, няма как да пропусна това място с желаните, които искам да посетя :)
1
Не е посочен 17.07.2012|08:54
не съм предполагала,че това местенце е толкова красива,с удоволствие бих изкарала една седмица там,но не знам дали някога ще имам тази възможност
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay