Гид за новобранците в Хавана

Мръсна Хаванска история

"В Хавана всичко е възможно" - написа британският новелист Грахам Грийн за възторжената столица на Куба, давайки ехо на мислите и мечтите на милиони. Пророчески, той не е далеч от истината. Един от най-великите световни градски центрове, този реалистичен, но все пак темпераментен карибски мегаполис е пищна симбиоза от благородни паметници и музика, която почти няма културни еквиваленти.

 

И все пак, помрачена от миналото си и огъната от едно от най-тежките "падания" на икономиката на модерните времена, Хавана не е Париж. Там в пословичното сърце на парадокса в Куба - прелъстяваща хубост гордо стои до грандиозен разпад, докато животът си минава трудно, тихомълком, но винаги със страст.

 

Ако мислите да посетите Хавана за пръв път, ние ви предлагаме няколко съвета и важни точки, които да ви отведат до салсата, дайкирито и Buena Vista Social Club.

 

Запознай се с местните – те са много забавни. Забравете за всякакви предубеждения, които са ви създадени от живот под пълен тоталитаризъм. Кубинците са безгрижни, с почти кръвожадна решителност да бъдат колкото се може по-щастливи и недостъпни за ежедневните проблеми.

 

Дефиниращо преживяване – наложително е да изпиете по едно ледено Мохито в почти всеки бар в центъра, докато местните ви гледат втренчено от олющените си балкони (популярно хоби сред хаванските жители – предимно възрастните)

 

Атракции, които трябва да се видят - "La Habana Vieja" - най-съхраненият колониален испански комплекс в Южна и Северна Америка – предполага щастлива и приятна разходка. Вярно е, че голяма част от него е саниран повече от колкото е уместно, но ако се отплеснете от поправените пътища и се загубите в малките, задни улички ще бъдете пленени от страстния Карибски чар на Хавана за пореден път.

 

Списък за Хавана – погрижете се да се разпишете навсякъде... не всеки ден се ходи до Хавана

Capitolio Nacional – сграда, бившо седалище на правителството на Куба и един от най-величествените представители на богата Хаванска архитектура.

 

Хапнете си сладолед от известното Coppelia Ice Cream ателие за едно истинско хаванско преживяване

 

Изпийте колкото можете повече вкусни коктейли – Мохито и Куба Либре в страхотния неокласически хотел Inglaterra в центъра.

 

Не забравяйте, че Хавана е повече от стар град – опознайте и по-далечните части и не пропускайте площада Playas del Este.

 

Опитайте се да хванете месечните прояви на стотиците певци и музиканти, които събуждат страстите на Plaza de la Catedral.

 

След залез слънце тръгнете към един от известните Кубински нощни клубове или кабарета... за последващите събития съвети не са необхидми, ако ние трябва да ви казваме какво да правите в кабаре в Хавана, значи просто не сте за там!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay