Музика, цвят, танци и свобода - фестивалите по света

Фестивалите, които трябва да посетим

Музика, цвят, танци и свобода - фестивалите по света

Някога били ли сте част от фестивал на снежни скулптури? А да сте викали за отбор слонове, които играят във футболен фестивал? Танцували ли сте на улиците на Рио?

 

Фестивалите са много алтернативен и страхотен избор за туризъм – дават ви възможност да се срещнете с местните и техните обичаи, в истинската им среда и да ги видите отпочинали и забавляващи се.

 

Разбира се, някои от вас ходят на почивка, за да избягат от подобни събития и определено не им се навлиза в контакти с чужденци, но ако сте истински общителен и обичате купони, и ви е омръзнало от скучни обиколки и туристически обекти – най-горещо ви съветваме да планирате екскурзия за някъде, където има фестивал.

 

Без значение дали е честване на култура, история или религия или и трите, или е просто повод за избухване и самоизразяване - фестивалът може да е черешката на вашето пътуване.

 

Все пак не бива да забравяте подробностите около планирането на подобно приключение. Да посетиш дадена държава точно по време на фестивал, значи да планираш времето си много конкретно, да запазиш хотел и други подробности - нужна е подготовка. 

 

Карнавалите сами по себе си са честване на забавата, музиката и фриволността на духа по цял свят, но този в Рио определено е най-големият и най-известният. Повече от 500 000 посетители летят до Рио за празненството всяка година, добавяйки плът към иначе милионите местни посетители.

Партито продължава 4 дни като кулминацията е Самба Парадът, където от 3 до 5 хиляди души от различни самба училища от Рио танцуват на платформи, облечени в невероятни костюми, докато придошлите купонясват около тях, на улицата.

 

White Nights Festival (Фестивал на Белите нощи) – случва се в Санк Петербург, през летните месеци – Май и Юни, когато градът е толкова на север, че слънцето никога не се скрива. Съвсем уместно кръстен фестивал на Белите нощи, той празнува изкуствата – балет, опера и класическа музика под мистичната атмосфера на бяла северна светлина, която къпе красивия град.

Иначе казано – събитие, което носи голяма доза култура, подсилена от красотата на природата. 

 

Mardi Gras в Ню Орлианс – отразява живия дух на град, който още се възстановява от щетите след опустошителния ураган Катрина. Между 40 и 50 парада съставени от огромни, внимателно направени платформи, танци, музика и маршове заемат няколко различни маршрута за цели 2 седмици през февруари, когато се провежда Mardi Gras фестивала.

Освен многоцветните паради, Mardi Gras е и време за пикници, официални балове и обличане на най-хубавите дрехи. Всички посетители на интересното събитие са подканвани да се подчинят на традиционните Mardi Gras цветове – лилаво (за справедливост), зелено (за вяра) и златно (за сила).

 

Китайската Нова Година в Хонг Конг – белязана с фойерверки, паради и събирания с приятели и семейство, най-голямото честване на новата година се случва в Хонг Конг. Празникът включва огромен нощен парад с традиционни платформи, вълнуваща ударна музика и величествени фойерверки, които се пускат от пристанището Виктория на втория ден от тридневния празник за Нова година (самият фестивал трае 15 дни). Хората вярват, че силният звук от гърмящите светлини ще прогони злите духове и ще донесе късмет.  

 

The Burning Man Festival (фестивалът на горящия мъж) – горенето на 12 метрова дървена фигура на мъж, по-средата на пустинята Блек Рок в щата Невада, е само малка част от 8-дневния фестивал The Burning Man. Най-важната част от събитието, твърдят организаторите, е да бъдеш част от него, което включва да живееш във временна градска общност, създадена за тази цел и да тестваш издръжливостта си, своята експресивност и възможността да разчиташ на себе си. Това може да бъде под формата на участие в артистичен проект или просто да си позволиш да полудееш от тътена на своя вътрешен барабан. 

Повече от 39 000 човека посещават събитието, което израстна от плажно парти за честване идването на лятото във въплъщаване в личната свобода, радикалното самоизразяване и свобода на духа.

 

Seville Feria de Abril – Априлски фестивал в Севиля, Испания – ароматът на цветя и вкусни тапас се носи из въздуха и ярките набори от многоцветните фламенко рокли, които се разрошват между стъпките на огромната тълпа, докато тя залива улиците на Севиля с експлозия от испанска култура. Априлският фестивал трае една седмица, следвайки Страстната седмица накрая на април и се провежда на площад Los Remedios. Там може да видите хиляди палатки, в които ще откриете традиционна храна и напитки, много частни партита, фламенко изпълнения, окичени с много цветя конски каруци и т.н. Местни посетители празнуват и танцуват до съмване, опиянени от миризмата и вкуса на шери Andalucian.

 

Баловете в Лондон – концертите се провеждат през цели 8 седмици – това е нощна, лятна, златна мина за музика – броят на концертите и други събития е около 100. Голяма част са класически, но има по много за хора, които харесват творбите на филмови композитори.

Основното място, в което се провеждат концертите – 70 на брой, е Албърт Хол, но има и редица по-малки концерти, които се провеждат в парка за онези, които предпочитат да се насладят на хубавата музика на открит въздух, а защо и да не си направят пикник.

 

Фестивал на Балканската духова музика в Гуча, Сърбия – ако фестивал на тромпета не ви звучи добре, то вероятно много сте се объркали ако си мислите, че точно този опира до група възрастни тромпетисти, които ви надуват главите. Повече от 600 000 души се изсипват в село Гуча (население - 2 000 души), за да станат свидетели на безплатното събитие и съревнование... точно така, не е просто фестивал, но и състезание.

Традиционно може да видите състезаващи се оркестри, които свирят три фолклорни мелодии, докато танцьори в национални одежди танцуват под звуците на живата музика. От друга страна - има световна музика, за която се смята, че озвучава прословутият фестивал в Гластънбъри, просто с много повече бас.

Разгледайте клипчета на събитието – това ще ви убеди, че фестивалът в Гуча е едно от най-готините и истински музикални събития и си струва да нарамиш палатката за няколко дни. 

 

Jazz in Marciac, Франция – това село в Гаскония има по-голяма признателност към джаза на глава от населението, отколкото ирландците им отношение към бирата. С безплатни джаз концерти на средновековен площад, среднощни джем сешъни и изложби обвързани с джаз, този фестивал прерасна в интернационално събитие, веднага щом наду собствения си рог още през далечната 1978 година и сега буквално препълва селцето с душевната музика.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay