Неконвенционални превозни средства за града

На скутер, на лифт или на гърба на слон - пътувайте винаги и по всяко време

Неконвенционални превозни средства за града

Все по-наболял става проблемът с трафика и замърсяването в големите градове. Малцина са тези, които използват екологични методи за придвижване, а още по-малко са хората, които експериментират по време на туристическите обиколки с различи превозни средства.

Предлагаме на вас, пътуващите авантюристи, няколко алтернативни начина, с които да направите туристическата си визита по-разнообразна и забавна, а пътят до работа - разтоварващ.

Неконвенционални превозни средства за градаСегуей

"Сегуей” е първото по рода си електрическо и самобалансиращо превозно средство, създадено през 2001 г. от Дийн Кеймън. Въпреки 13-те години от създаването си, едва наскоро то се превърна в последния писък на модата сред градските машини, придвижващи хора.

Основно предимство на сегуей е, че той е изключително екологичен. С него може да се придвижвате на големи разстояния за много кратко време, и то без каквито и да е физически натоварвания.


Лесен за управление и поддръжка, той е едно от най-предпочитаните транспортни средства в много от развитите държави днес. Освен с всичките си преимущества, сегуей привлича и погледите на любопитните граждани, което ви поставя в центъра на вниманието поне за няколко секунди, докато прехвърчите покрай тях.

На места като Ню Орлиънс (САЩ), Мадрид (Испания) и Рим (Италия) може да наемете сегуей за самостоятелна разходка из града или да се включите в групата на специално организираните сегуей обиколки.

Колело
В сравнение със сегуей колелото е още по-практична и евтина за притежание придобивка, а освен това има и ценното предимство да укрепва човешката мускулатурата. Това, от което се нуждаете, когато тръгвате на разходка из града или на път за работа, са прикрепено за рамката на колелото шише с вода, резервна тениска за свежест и малко мотивация за голямо въртене на педалите.

"Вело турове" се правят почти във всички по-големи градове по света: От София, през Мюнхен (Германия), та чак до Бостън (САЩ).

Кану
Представете си да попаднете на най-екзотичните дестинации и да имате възможността да им се наслаждавате от борда на малка романтична лодчица - и по-точно, на кану. Вероятността да хванете морска болест е минимална, а да намокрите дрехите си е изцяло ваш избор. Не е нужно да сте олимпийски състезател в тази дисциплина, за да навигирате сами плавателния съд. Той е изключително лесен за управление и дори начинаещите не срещат никаква трудност с греблата.

Макар този тип превозно средство да е по-типичен за Северна и Южна Америка, туристическите обиколки с кану могат да бъдат резервирани в различни страни от други континенти.

Рикша
Този изключително удобен транспорт е най-популярен за азиатската част на земното кълбо, но може да бъде срещнат по улиците (и парковете) на много други държави. Рикшата е едно от предпочитаните превозни средства, с които да обиколите най-привлекателните туристически кътчета. Седнете удобно, отпуснете се и оставете някой друг да върти педалите вместо вас. Не е нужно това да бъде ваш приятел, много хора предлагат професионални услуги от този тип.

В Борисовата градина, както и в Южния парк в столицата може да се позабавлявате с приятели, като си наемете по една рикша и разнообразите уикенда с обиколка на парка.

Триша
Сингапурската триша напомня по-скоро на рикшите у нас. С места за двама, тя е подходящ повод да излезете на романтична обиколка с половинката или да стегнете бедра с някоя приятелка.

Скутер
Почти във всеки италиански филм (особено в тези на романтична тематика) ще видите в кадър стотици шофьори на скутери. Освен като желязно средство срещу улични задръствания, този транспорт се слави и с километража си на лек автомобил. Насладете се на вятъра в косите си, красивите гледки и, естествено, на лесното паркиране.

Ретро коли
Полюбувйте се на градски и природни забележителности, увесени на прозореца на интересен ретро автомобил. Помнете, че подобно преживяване се случва веднъж в живота! Затова, ако ви се отдаде възможност да посетите столицата на Франция, задължително се отдайте на подобен лукс с "Private Paris Tour” на Citroen 2CV. В Краков, Полша, ще се пренесете обратно в златните дни на трабанта с "The Krakow Half-Day Tour” - обиколка, която съчетава уменията зад волана и издръжливостта на крачетата ви да ходят пеша.   

Неконвенционални превозни средства за градаСлон
Някои обиколки са по-екзотични от други. Изпробвайте неудобството на впрегната във вол или магаренце каруца насред оризово поле или се потопете в недрата на джунглата, носени от слон в Банкок, Тайланд. 

Кон
Ваканцията е подходящо време да отприщите каубойското в себе си. Галопирайте на воля сред всеобхватните захарни плантации, луксозните селски къщи, лозя и маслинови площи във Флоренция. Поглезете кожата си с морски пръски вода и пясък на гърба на вихрогон в северната част на Ямайка.

Ако не сте свикнали с подобно натоварване и искате да си спестите болезнените схващания и натъртвания, ви съветваме да заложите на уютната каросерия на някой романтичен файтон. Не се налага да се притеснявате, че ще изгубите баланс от гърба на коня или че ще изпуснете юздите.

Единственото, което трябва да държите здраво, е камерата или фотоапарата си и, разбира се, широката усмивка.

Кабелен трамвай
Кабелните трамваи са единствените превозни средства от този вид, използвани в Сан Франциско за запознаване с различни забележителностите. Тези лифтове изкачват стръмните хълмове, с каквито именно е известен градът.

Връхната им точка позволява панорамни гледки на целия "Свети Франциск", както го наричат испанците.

А ако разстоянието от България до САЩ ви се струва огромно и скъпоструващо, може да си уредите едно пътуване с лифт и у нас и да погледате София отвисоко, от покрайнините на Витоша.

Пътувайте с нас на Jenite.bg във Facebook. 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay