От Занзибар до Авалон - митове и легенди

От Занзибар до Авалон

Въпреки че вече може да стигнем до другия край на света за по-малко от час, все още има някои места, които ни се противопоставят. През вековете, тези места са колекционирали истории, както Махнатън колекционира високи сгради. Така че взимайте компасите, очилата и въображението си за едно пътешествие из местата, които крият най-много митове и легенди:

 

Занзибар, Танзания: самото име "Занзибар" внушава ментални картинки на момичета от харем, смеейки се зад загадъчни завеси, гравирани дървени порти, които водят до стаи пълни с подправки и други сцени от "Хиляда и една нощ". Само дето в този случай те не са измислица. Занзибар израстна като силен град между 12-ти и 15-ти век, изпращайки кораби с роби, злато, слонова кост и дърво към Арабия и отвъд. Малко след това, султанът на Оман мести палата си тук и започва известните насаждения с карамфили. Него отдавна го няма, но Арабското влияние и аромата на сладникави подправки още витаят из въздуха на този остров.

 

Ел Дорадо, Колумбия: Прикрита зад лозови дръвчета, дълбоко в амазонската джунгла, блести ослепително царство от злато. Или така поне шепне историята. Когато испанските конквистадори уловили вятъра на Ел Дорадо, след като се ползвали от водите на колумбийските брегове от 1500 година, те се разпръснали като обезумели пирани да го намерят. Започнали от района на Андите и през следващите 2 века си проправили път през горите на Перу, Венецуела и Гуана. Така и никой не успял да открие легендарния град, вероятно защото има способността да се крие от недостойни обитатели.

 

Долината на тракийските крале, Египет: На западния бряг на река Нил, срещу град Луксор, е последното място на което египетските фараони почиват. Сещате се – Рамзес Велики, Тутмос и най-странният и известен Крал Ту. Те са управлявали между 1500 и 1000 преди Христа. До момента са открити над 60 камери, съдържащи мумии в позлатени саркофази, статуи от бижута и едно проклятие, дебнещо онези, които си позволят да обезпокоят гробовете.

 

Троя, Турция: Фенове на митологията ще припознаят Троя като твърдите земи под краката на личности като Хектор, Парис и Елена, както и един огромен дървен кон. Градът е критична точка за Троянската война, предизвикана, когато Парис отвлича Елена от царствения ѝ съпруг в Гърция. В този момент гърците се събират и тръгват по реката директно към Троя, решени да сритат, който трябва. Така и направили, особено след появата на великата идея с коня.

 

Каракорум, Монголия: Чингис Хан се е устроил там в средата на 13 век, след което е поел навън, за да покорява света. Каракорум е била неговата монголска столица и поради тази причина става известен като Империята на Степите. Уви, славата му не продължила дълго, близо 30 години – и след това, градът е бил разрушен. Сегашните посетители ще трябва да впрегнат цялото си въображение, за да успеят да визуализират някогашните стени и порти, които тогава са обграждали мястото.

 

Картаген, Тунис: Намиращ се в покрайнините на модерен Тунис, Картаген е бил град с много сила и заклет враг на Рим през 3 век пр. н. е. Мощта му идва от един убийствен флот с финикийски кораби, който патрулира из Средиземно море и армия от слонове, които маршируват из планините, под командите на военния командир Ханибал. Въпреки че е наричан "светещият град", Картаген не издържа за дълго. Римляните нахлуват и го превземат като накрая издигат свой собствен град на тази територия. Техните бани, къщи и базилики, могат да бъдат видяни там в днешно време.

 

Тамбукту, Мали: Нарицателно за 'което може би е някъде там', Тамбукту спечели своята репутация като крайната точка на богат търговски път, свързващ Западна Африка и Средиземно море. Всичко, което трябва да направи човек, за да си вземе златото, робите и слоновата кост е било да тръгне с керван от камили и да прекоси Сахара през пясъчни бури, зловеща жега и лудост включваща изолация. Все още е дълго и мъчително да стигнеш до Тамбукту.

 

Авалон, Англия: Крал Артур почива на омагьосаният остров Авалон, спейки върху раните появили се по време на рицари, кръстоносни походи, магьосници, Кръгли маси и магически мечове. Говори се, че като 'единствен и бъдещ' крал, той ще се звърне размахвайки Ескалибур в ръката си и Светият Граал в другата, за да обедини страната, когато тя най-много има нужда от него. Днес, модерният град Гластънбъри се разпростира на мястото, на което някога е бил Авалон. Верен на своите мистични корени, той привлича свободни души, които са дошли да си купят кристал, да ближат вегански сладолед или да посетят мултикултурен симпозиум.

 

Шамбала, Тибет: Кралството на Шамбала се крие някъде дълбоко под снежните върхове на Хималайте. Просветена и мирна, "Чиста земя" на будистката наука, до там могат да стигнат само онези, които имат правилната карма. Изследователи от миналия век са се захванали с идеята да открият Шамбала в Тибет. Тъй като никой все още не е открил кралството, следващото най-вълнуващо място е град Zhongdian, на границата на Китай с Тибет. Той бе преименуван на Шангри Ла, тъй като се смята, че романът на Джеймс Хилтън "Загубен Хоризонт" (който измисля мястото Шангри Ла без да подозира, че е подарил на родния си език име, което ще се превърне в синоним за прекрасна страна-утопия ) е вдъхновение за тази земя.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay