Размислите на един PR

Десислава Бошнакова ни разказа "PRоговорки" за работата си и днешните студенти

Размислите на един PR

Десислава Бошнакова има интересна и все още не добре позната у нас професия. Тя е PR или, казано на български, човек, който отговаря за връзките с обществеността на определена фирма, човек, институция. Но Деси не се задоволява само с една работа. Сред разнородните ѝ интереси попадат преподаването в Нов Български Университет и писането на книги.

За останалите ѝ занимания, прочетете следващите редове.

Практикували сте различни професии - стюардеса, журналист, редактор, PR. Разкажете ни за себе си и за това, с което се занимавате в момента. Какво ви предстои?

Мога да кажа, че досега съм успявала да се занимавам с неща, които са ми интересни и които ме карат да живея истински. Пътуванията по света ми отвориха очите за многообразието от идеи и култури, което смело мога да кажа, че е изключително полезно – все едно с каква работа се захване човек.

Обичам да ми е интересно, обичам да се предизвиквам. И като всеки човек понякога успявам, друг път – не. Но не спирам да търся интересни предизвикателства. Иначе и аз, като всички хора, работя, опитвам се да се справя с много неща и времето все не стига.

Работите в областта на PR. Можете ли да разкажете за най-ценните неща, които получавате от тази сфера?
Най-ценното в тази професията е, че няма как да спреш да се учиш – учиш за бизнеса на клиентите си, учиш за новите медии, учиш за взаимоотношенията между хората. Постоянно учиш и постоянно си в състояние на развитие. Лично за мен, това е най-хубавото. Е, приятно е, и когато постигнеш целите на клиентите си и видиш плодовете на своя труд.

А какви са предизвикателствата, пред които се изправяте?
Основното, в момента, е промяната в медийната среда – променят се традиционните медии, променят се така наречените нови медии. Въобще няма минута спокойствие. Постоянно се случват нови неща, появяват се нови канали за комуникация и всички, които се занимаваме с PR, трябва да сме "в час" с тези промени. Не можем да се оплачем, че ни е скучно.

Работите и като преподавател в НБУ. Какво ви накара да започнете да преподавате и доволна ли сте от избора си? Какви са днешните студенти?
Не мисля, че съзнателно съм се стремила към преподавателската професия. Това е една от онези случайности, които определят целия ти живот, след като се случат. Трудно мога да си представя да се разделя със студентите. Общуването с млади, заредени с мечти и ентусиазъм хора, зарежда и преподавателите с усещане за младост. И в крайна сметка води до пристрастяване. Толкова е страхотно, когато видиш свои студенти, които са успели да се реализират и те те поздравят.

А иначе днешните студенти са млади, заредени, убедени в правотата си и в себе си. Нещо, което не бих могла да кажа за себе си, когато бях студент. И като при всички хора има страхотни, заради които си струват всички усилия. Да си призная, леко им завиждам.

Смятате ли, че PR-ът се учи в университета или за него е нужна повече практика?
Смятам, че нито една професия не може да се научи на хартия. Университетът дава база, а как знанията ще се превърнат в практически умения, зависи от самия студент. Разбира се, че в университета се опитваме да осигуряваме практически занимания, срещи с практици и стажове, но истинското превръщане на знанията в умения е нещо, което зависи от самия човек, от това колко силно иска да се реализира в тази професия.

Има ли нещо, което винаги казвате на студентите си за този бранш?
Може би студентите ще ви отговорят по-точно на този въпрос. Аз бих могла да кажа, какво ми се иска да запомнят от мен, а именно: PR е професия, за която няма почивен ден, няма изключване, защото постоянно се случват неща. Ако искате да сте добър PR, трябва да се подготвите за много работа, за напрежение, за кризисни ситуации, за едно постоянно учене и себеусъвършенстване. Но като се замисля, това важи за всяка професия днес. И не на последно място, съхранете любопитството си към света.

Разбрахме, че сте преподавали и в САЩ. Каква е разликата между студентите там и тези тук, освен мотивацията?Размислите на един PR
На така зададения въпрос, трудно мога да отговоря, защото мотивацията наистина е една от големите разлики. Но тя не е само по отношение на PR образованието. Тя е към образованието като цяло.

Там има значение дали имаш или нямаш образование, освен ако не се окаже, че си гениален предприемач. Другата основна разлика е, че има традиции на взаимоотношенията между бизнеса и университетите. И тук започват да се изграждат тези взаимоотношения, просто ни е нужно време, за да си дадем сметка, че успехът в образованието се крепи на добрата работа на университетите и бизнеса.

В интервю от 2008 година сте казали, че са малко студентите, които гледат на образованието си като на инвестиция в утрешния ден. Променила ли се е ситуацията 4 години по-късно?
Искам да направя едно уточнение. Казах това, по отношение на формалното образование – на получаването на диплома. Имаме нужда от време и усилия, от страна на университетите и преподавателите, за да превърнем дипломата не просто в документ, а в нещо, което има стойност. И смятам, че за да се промени отношението, са нужни много усилия, които да се насочат към това студентите да видят смисъл и да приемат образованието си като инвестиция за утрешния ден.

Има ли нещо, което бихте променили или въвели в образователната система в България?
Отстрани е лесно да се дава акъл. Всички българи сме много силни в това да даваме акъл. Така че не бих се осмелила да правя препоръки за развитието на висшето образование. Но и аз съм българка, затова ще кажа, че ми се иска в практическите дисциплини да има повече възможности за навлизането на практици в часовете на студентите. Днешните студенти нямат търпението да учат теория, ако не им се покаже нейното приложение в практиката.

А в обучението по PR?
Пак – бих искала да видя повече практическа насоченост и повече възможности за сътрудничество между университетите и бизнеса.

Ще участвате като лектор в семинара PR Guru. Къде е границата между съвестта, етиката и PR?
Вътрешно за себе си съм убедена, че добрият PR трябва да има висок морал, да следва съвестта си и да работи етично за постигането на целите на своите клиенти или работодатели. Успехът, в дългосрочен план, няма как да се гради на лъжа.

Преди по-малко от три години излезе книгата Ви "PRoговорки". Какви бяха отзивите и планирате ли други подобни творчески изяви?
Казват, че човек и добре да живее написва книга. Е на мен ми се случи преди три години. И една от най-големите ми радости беше откриването на поговорката, че много думи трябва да се похарчат, за да се продаде нещо, коeто много точно описва какво прави PR специалистът – използва думи, за да общува и да споделя. Имам идеи за други книги, но трябва да намеря време, за да излея мислите си в писмена форма. Засега споделям в социалните мрежи и медии.

Какво е бъдещето на PR в социалните мрежи?
Не мисля, че PR, като същност, има разлики по отношение на канал, по който се общува. Но социалните мрежи създадоха условия за постоянна обратна връзка и двупосочна комуникация, което променя ситуацията, в която компаниите общуват. Това е поредното предизвикателство пред PR специалистите и мисля, че тук колегите се справят много успешно. Не крия и пристрастието си към този канал за комуникация, въпреки че е трудно да свикнеш да чуваш всички мнения за себе си, за работата си и за клиентите си. Защото наред с добрите новини и лошите се разпространяват бързо и до всички. Мисля, че с времето ще се научим да живеем и работим в тази нова обстановка.

Какво ще препоръчате на онези, които тепърва ще се гмурнат в работната PR среда?
Да се заредят с енергия и търпение, защото хубавите неща стават бавно.

На 5 април ще се проведе семинарът PR Guru, по време на който ще можете да присъствате на лекция на Десислава Бошнакова.

23 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



55
Не е посочен 20.03.2012|15:57
Много благодаря за отговора :) Така е, наистина е проблем, който засяга доста области. Странното е, когато големи имена подхождат към клиентите си като нещо ("сега и тук"), което след 2 месеца няма да го има и ние не носим отговорност за последствията.
54
Не е посочен 20.03.2012|13:01
53
Не е посочен 20.03.2012|12:45
като тази на Станишев,виж я как добре се е ориентирала
52
Не е посочен 20.03.2012|12:10
Ясно, ти имаш много остра професия! Много жалко за хора с подобно мнение. Явно ви е трудничко да уважавате хора, чийто труд не се материализира. За щастие обаче зависещите от ПР-и в един момент ги оценяват високо. Желая успех на г-жа Бошнакова. Следя я в социалните мрежи и имам страхотни впечатления от нея и от работата й.
51
Не е посочен 20.03.2012|11:47
Жените повече ги бива в комуникацията и изграждането на имидж. Просто имаме нюх за тези неща.
50
Не е посочен 20.03.2012|11:46
Не разбирам откъде им идва самочувствието,като тва е гати тъпата професия....винаги си в сянка кат някаква мишка,която бута някой нагоре...Като са такива разбирачи,що не направят себе си известни,обичани и богати :()?
49
Не е посочен 20.03.2012|11:45
Интересна статийка :)
48
Не е посочен 20.03.2012|11:45
Деси Бошнакова изглежда е много интересен, положителен и всестранно развит човек. Признавам, че завиждам на студентите й:)
47
Не е посочен 20.03.2012|11:44
Това умение се придобива със стажа, както казва и самата Бошнакова. Явно пазарът ни още няма нужда толкова много от подобни кадри.
46
Не е посочен 20.03.2012|11:43
хахах,да...умението да манипулираш хора все някога влиза в употреба :)
45
Не е посочен 20.03.2012|11:42
Но за хора с огромно количесто положителна енергия и харесващи ежедневната комуникация с много и различни чешити.
44
Не е посочен 20.03.2012|11:41
Отначало всички сме така, но идва момента, когато птичето каца на рамото и вече изцяло от нас зависи дали ще го приемем.
43
Не е посочен 20.03.2012|11:40
Най-вече индивидуални и свързани с характера и мотивацията на отделния човек.
42
Не е посочен 20.03.2012|11:34
да, а накрая - няма нищо ;Д
41
Не е посочен 20.03.2012|11:24
Всички, които учат ПР се бият в гърдите и са много на голямо...
40
Не е посочен 20.03.2012|11:17
да....трябва много умело да манипулираш хората...
39
Не е посочен 20.03.2012|11:11
Бих отишъл да слушам лекция на госпожата!
38
Не е посочен 20.03.2012|11:11
Тази професия не е за всеки....
37
Не е посочен 20.03.2012|11:08
В България малко са и хората, които на тези години (около 35) са стигнали това нива като на госпожата.
36
Не е посочен 20.03.2012|11:05
Интересно, че повечето хора, които се занимават с тази професия са именно жени :)
35
Не е посочен 20.03.2012|10:58
То не е професия, то си е въпрос на умения;)
34
Не е посочен 20.03.2012|10:57
Приятна мацка и интересна статия:)
33
Не е посочен 20.03.2012|10:04
трудна професия,дано се справи
32
Не е посочен 20.03.2012|09:50
Тук малко неправилно се разбира ПР като човек,който прави друг човек успешен и известен...ПР професията е много по-широко понятие и може да се практикува в различни сфери,включва много различни дейности
31
Не е посочен 20.03.2012|09:48
"Другата основна разлика е, че има традиции на взаимоотношенията между бизнеса и университетите." А тук те първа започвали да изграждат такива...не знам дали ще ги огрее и нашите деца...с такива темпове се развива всичко тук,че ще се сменят 5 поколения докато се видят резултати
30
Не е посочен 20.03.2012|09:07
да,ама и много се бият в гърдите,че са ПР-и :)))
29
Не е посочен 20.03.2012|09:06
дейността на ПР е много всеобхватна..много ми е бозаво това понятие
28
Не е посочен 19.03.2012|19:28
то никъде по света няма лесна професия , но вярно че в България реализациите стават все по-трудни
27
Не е посочен 19.03.2012|19:27
26
Не е посочен 19.03.2012|19:04
25
Не е посочен 19.03.2012|19:04
много станаха, затова.
24
Не е посочен 19.03.2012|19:03
в българия много малко хора я умеят тая работа.
23
Не е посочен 19.03.2012|16:50
Да, определено се искат доста качества.
22
Не е посочен 19.03.2012|16:50
Пример за подражание.
21
Не е посочен 19.03.2012|16:50
20
Не е посочен 19.03.2012|16:49
Интересна работа е това определено.
19
Не е посочен 19.03.2012|16:49
Добре се справя мацката :).
18
Не е посочен 19.03.2012|16:49
Интересно виждане на нещата.
17
Не е посочен 19.03.2012|16:30
Благодаря за въпроса, лично за мен работата на парче не води до истински трайни резутлати, защото липсата на визия и стратегия не може да доведе до нищо стабилно. Работата на парче е продиктувана по-скоро от факта, че всеки приема себе си за временно на едно място и не се интересува какво ще стане след него, нито какво е било преди него. Факт е, че това е проблем не само пред ПР. Благодаря за милите думи:)
16
Не е посочен 19.03.2012|16:02
така е трудна професия е ... но дано да успее момичето
15
Не е посочен 19.03.2012|16:02
Доста трудна а реализиране професия ...
14
Не е посочен 19.03.2012|15:58
Аз бих я попитала защо според нея в България масово ПР специалистите действат на парче. Защото тук по-скоро се работи с методи като за кризисен ПР, може би до една степен се дължи на това, че винаги ще се намери кой да те постави в ситуация на скандал... На мен лично ми беше много интересно и полезно това интервю :)
13
Не е посочен 19.03.2012|15:44
дано да има успех , защото тук е много трудно да развиеш тази професия
12
Не е посочен 19.03.2012|15:44
Доста трудна професия особинно в България
11
Не е посочен 19.03.2012|15:37
Интересна професия и до колкото знам е доста добре платена, добре се е ориентирало момичето с какво да се занимава, пожелавам и много бъдещи професионални успехи.
10
Не е посочен 19.03.2012|15:35
Определено трябва да притежава много професионални качества, за да върши тази работа и да заема тази длъжност, със сигурност ги има.
9
Не е посочен 19.03.2012|15:34
Доста интелигентно и способно момиче ми се струва, видяла е много и е професионалист, личи си, че си разбира от работата и тя и доставя удоволствие.
8
Не е посочен 19.03.2012|15:33
Много е хубаво, че по този начин , практикувайки тази професия може да пътува по света и вижда много забележителни места, които някои от нас може никога да не видят.
7
Не е посочен 19.03.2012|15:29
Всеки човек си има призвание и е много хубаво всички да се занимаваме с това, което му е приятно и интересно, но за съжаление не винаги имаме такава възможност, всеки работи където и каквото намери само и само да си изкарва някакви пари.
6
Не е посочен 19.03.2012|15:25
Труден път в кариерата си е избрала, но с повече амбициозност и усилие ще се справи, сигурен съм в това.
5
Не е посочен 19.03.2012|15:21
4
Не е посочен 19.03.2012|15:21
Размисли и страсти ... само Вучков липсва хихих
3
Не е посочен 19.03.2012|15:19
да, професията ѝ не е никак лесна, особено в България
2
Не е посочен 19.03.2012|15:07
Интересна жена и с голям залък се е захванала. Искат се много качества за тази професия, а тя явно ги притежава в изобилие, щом е толкова успешна.
1
Не е посочен 19.03.2012|15:00
а някой път изобщо не стават!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay