6 тайни за щастливо семейство

Малките тайни за мечтано семейство

6 тайни за щастливо семейство

Колко е нужно на едно семейство, за да бъде категоризирано като щастливо? Много малко! В никакъв случай не става въпрос за скъпи подаръци и екзотични екскурзии, а за няколко прости неща, които да станат част от ежедневието ви. Приложете тези 6 метода във вашия дом и ще се радвате на любящо и сплотено семейство, за което всеки мечтае.

1. Формулирайте семейна "мисия”
Накарайте всички членове у дома да си зададат въпроси като: "Какво е за мен семейството?”, "Каква част съм аз от него?”. След това обсъдете тези ценности, които са водещи за всички вас като общност и формулирайте собствено кредо, което да изразява в 1 изречение вашата семейна мисия: "Това е семейството, за което мечтаем и затова искаме винаги да сме сплотени и да не враждуваме” или "Искаме да сме щуро семейство, което не спира да пътува”.

2. Споделете с децата си историята на рода ви
Проучване показва, че малчугани, които са запознати с биографията на фамилията си, имат по-високо самочувствие в сравнение с тези, които имат откъслечни познания за роднините си. Причината е, че първите имат ясна представа от къде произлизат и така могат да си създадат ясна преценка за това кои искат да бъдат.

Условие, когато споделяте подобна информация, е да не прикривате отрицателните моменти от семейната история. Децата трябва да знаят, че в живота има както подеми, така и спадове.

6 тайни за щастливо семейство

3. Организирайте седмични събрания с всички членове на семейството
За да подобрите взаимоотношенията вътре в семейството, всеки член трябва да се приема като бизнес партньор, който да съдейства за общото благо на фамилията. Затова редовно организирайте събрания, на които да присъстват всички "акционери на фирмата”.

"Оперативките” се осъществяват веднъж седмично, за около 20 минути, а на тях се дискутират събитията от изминалата и от предстоящата седмица. Това е времето, в което се обсъждат и разрешават проблемите и се създават общите планове и цели. Гарантирайте на децата си заслужена награда, в случай че активно участват в семейния живот. Ако пък не се стараят достатъчно в поставените им задачи, обсъдете заедно какво наказание да изтърпят.

4. Хранете се заедно
Времето, прекарано със семейството по време на хранене, оказва огромно влияние върху личността на детето. Скорошно изследване доказва, че хлапета, които вечерят заедно с родителите си, са по-малко предразположени към рискови ситуации като: употребата на алкохол, цигари или дрога, ранно забременяване, опити за самоубийство или развитие на хранителни разстройства. Резултатите сочат още, че съвместните вечери имат силна възпитателна функция и благоприятстват за развиването на по-богат речник, по-високо самочувствие, по-добро държание от страната на подрастващите и за по-добро здравословно състояние като цяло.

Имайте предвид, че времето, което прекарвате в съвместни менюта, е крайно недостатъчно за възпитателни цели. Оставяйте децата си да взимат думата - да ви разказват, да споделят, дори да ви разпитват, като не пропускате да ги понаучите набързо и на нещо ново (като нова дума например).

6 тайни за щастливо семейство
5. Разрешавайте правилно споровете у дома
Това начинание налага три стъпки. Първо, разделете враждуващите страни, като ги изпратите в различни стаи, за да премислят случилото се, а и за да се поуталожи насъбралата се агресия. Второ, накарайте участниците в спора да измислят по три алтернативи за излизане от ситуацията. Накрая съберете отново спорещите членове на семейството и накарайте всеки един да се спре на едно единствено предложение за разрешаване на проблема. При липса на единодушно съгласие, следва вие да измислите компромисен вариант, който да удовлетвори всички страни.

6. Старайте се повече
За да се издигнете в кариерата си, е нужно да се стараете повече. Същото е и със семейството. Не прибързвайте да оборвате твърдението ни с аргумента, че каквото и да се случва, хората у дома винаги ще са насреща. Няма нищо сигурно в живота, не подценявайте факта, че всеки има нужда от любов и внимание. Много изследвания показват, че съвместните грижи и споделените интереси допринасят за здрави и положителни взаимоотношенията в семейството. Затова - старайте се повече!

Ако тази статия ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook.

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 23.09.2014|21:45
Всичко е мног хубаво написано, но успяваме ли???
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay