Как една българка се превръща в ММА шампион

"Няма друг спорт, който да упражнява абсолютно цялото тяло!" - Илияна Илиева-Костова, професионален състезател по ММА и бикини фитнес

Как една българка се превръща в ММА шампион

В България все по-често се говори за ММА - в превод абревиатурата означава "смесени бойни изкуства". Все още обаче е рядкост този спорт да се свързва с имена на жени.

Добрата новина е: вече и дамите, които имат желание да практикуват този спорт, имат и реална възможност да го направят.

Повече за това ще ни разкаже чаровната Илияна Илиева-Костова. Тя е първата жена, печелила аматьорски и професионален ММА мач у нас, шампион е по ММА и от аматьорски турнир в Будапеща. Както ще разберем малко по-късно, Илияна участва и в състезания по бикини фитнес - женствена и съвсем нова за страната ни категория.

Откога за дамите в България се предлага възможност да тренират ММА? Какво е постигнато до момента в областта на женския ММА и какво още трябва да се направи?
Аз тренирам ММА от 4 години във FC Bully Team. Смятам, че това беше и времето на навлизането на женският ММА в България. Опитахме се да популяризираме спорта и поне малко успяхме, тъй като имаме 6-7 момичета в нашата зала, които активно тренират вече почти година.

Трябва да има повече жени, които да тренират и да участват в състезания, за да може да се вдига нивото на спорта в България.

Как една българка се превръща в ММА шампионИлияна със своя съпруг и треньор Севастиян Костов

ММА включва техники от различни бойни изкуства: бокс, борба, самбо, жиу жицу... Нужно ли е човек да е тренирал някакъв боен спорт, за да започне?
ММА като смесица от различни бойни дисциплини е старото разбиране за този спорт. 

ММА е отделен спорт и е най-добре да се тренира като такъв. Масова практика е да се практикуват няколко отделни дисциплини, но това натрупва пропуски от всеки един базов спорт в общата картина на ММА. Практиката показва, че ММА трябва да се тренира като базов спорт, като всеки практикуващ е свободен да допълва базовата си техника с детайли чрез периодични тренировки по класическите бойни дисциплини.

Следвайки тази логика, теоретично най-добре е човек да започне директно с ММА. Разбира се, това не пречи по никакъв начин на по-често срещаният вариант - един атлет да дойде в ММА от друг боен спорт. В този случай обаче голяма част от първия тренировъчен период като време се изразходва за премахване на навиците, които в освободения правилник на ММА са възможности за опонента. 

За кои хора е подходящо да практикуват този спорт?
Абсолютно всеки може да тренира ММА. Техниката е достатъчно обширна, за да може човек, воден от добри треньори, да изгради собствен стил на игра, подходящ за индивидуалните особености на неговата собствена физика и психика.

В това видео можете да видите официален ММА мач с участието на Илияна Илиева-Костова:

Какви са физическите и психологическите ползи за жените от заниманията с ММА?
Първото, което вълнува жените, е физиката им и как се отразяват тренировките върху тялото им. Както всеки друг спорт, ММА също може да се тренира за удоволствие и поддържане на форма. Няма друг спорт, който да упражнява абсолютно цялото тяло и да развива всяка част от него.

Пример за това мога да бъда аз. Както обичам да казвам, раменете и гърбът са ми оформени от бокса, краката - от кикбокса, коремът - от BJJ (бразилско жиу жицу), а дупето - от борбата. Всичко това са отделните части на ММА тренировката.

Психологическите ползи също са много. ММА дава сила, увереност, самочувствие. Тренировката е начин да се отървеш от ежедневието и стреса, като имаш шанса да го излееш върху чувала или върху гиричките по време на кондиция.

Ако една жена без досегашен опит в бойните изкуства иска да тренира ММА, към кого трябва да се обърне? 
В залата, в която тренирам, можем да се похвалим с най-голям брой трениращи ММА момичета. Всеки, който има желание да се занимава с този спорт, може да намери информация на сайта на отбора.

За колко време начинаещият става готов да участва в състезания?
Най-важното нещо е да си хареса клуб и треньори. ММА е труден спорт и се тренира основно от мъжете, като визирам в случая България и Балканите, тъй като за САЩ например може да се каже, че женският ММА вече е силно развит и все повече и с по-бързи темпове се развива. 

Как една българка се превръща в ММА шампион

Случва ли се по време на тренировки жени да се изправят срещу мъже?
Случва се в почти всяка тренировка. Жените си партнират и играят спаринг с мъжете. Аз също си партнирам с тях без проблем, въпреки че съм 48 кг. Всички в залата сме партньори, приятели и бих казала семейство дори.

И все пак, къде трябва да се постави границата между идеята за нежността на една дама и идеята за силното момиче, което не отстъпва по нищо на мъжете?
Границата е лесна за спазване, защото човек е такъв какъвто е и какъвто иска да бъде. Всеки сам може да прецени кога и по колко иска да тренира, с каква цел го прави и какво иска да постигне, както и да избира сам партньорите в залата си.

Ако искаш да тренираш, учейки само техники и работейки с леки тежести, това не е проблем. Важното е да се забавляваш и да постигаш резултата, който търсиш. Мога с гордост да кажа, че всички жени в залата ни са много женствени, като ние се стараем да работим с много тежести. Освен техниките, които учим, искаме да имаме сила, издръжливост и красиви спортни тела.

Как една българка се превръща в ММА шампион

Как самата ти се запали по ММА? Спортувала ли си преди това?
Откакто се помня спортувам. Започнах с гимнастика на 6 години, преминах през спортни танци, лека атлетика и балет. Винаги съм искала да тренирам боен спорт. Като малка мечтаех да тренирам карате, но понеже живеех в семейство на военни, това ми беше забранено, така че наблягах на балета.

През 2005 започнах да тренирам бокс. Тогава се запознах и със съпруга ми Севастиян Костов, който беше кикбокс състезател с много отличия. Той започна да ме тренира, заживяхме заедно, тренирахме заедно, спазвахме еднакви хранителни режими заедно... Това и досега не се е променило.

Със съвсем неусетен преход преминах от кикбокса през санда, та в ММА. Започнах да ходя на тренировки по бразилско жиу жицу, на борба, муай тай. Бях много запалена по ММА и се пуснах на аматьорски мач, който беше с благотворителна цел. Спечелих с душене в трети рунд. След месец беше и първият ми профи мач, където спечелих във втори рунд с ключ на ръката.

Тренирах усилено и бях първата жена, спечелила аматьорски и профи ММА мач в България. Пусках се и на състезания по BJJ, но там ми е доста по-трудно, тъй като категорията е много неудобна за мен и ми се пада да играя с минимум 10 килограма по-тежки от мен. 

Как протича ежедневието ти? 
Зависи от подготовката ми за дадено състезание, но в повечето случаи ставам рано, към 6:00 часа, тренирам, след което закусвам и се оправям за работа. През деня работя в офис и имам доста напрегнато ежедневие. След работа грабвам сака, събувам токчетата, обувам маратонките и отново съм в залата. Тренирам около 2 часа, след което се прибирам, вечерям, приготвям храната си за следващият ден и чак тогава лягам.

Как една българка се превръща в ММА шампион

Спазваш ли специален режим на хранене?
Да. За мен режимът на хранене е начин на живот. За да мога да искам много от тялото си, трябва и аз да му давам всичко необходимо. Храня се здравословно и балансирано, хапвам много протеини и въглехидрати и сравнително по-малко мазнини, но не изключвам нито една група от диетата си. 

Позволяваш ли си понякога "да му отпуснеш края" – да ядеш каквото ти се прииска, независимо колко е вредно, да излизаш вечер и да се забавляваш, нарушавайки режима си?
Разбира се, особено след състезание. Единствено тогава изпитвам нужда от такъв момент.

Участваш и в състезания по бикини фитнес. Ще ни разкажеш ли повече и за тази дисциплина?
Бикини фитнесът е така да се каже най-леката форма във фитнес състезанията. При него се търси хармонията, красотата, релеф, симетричност на тялото, както и сексапилно излъчване. В България тази категория стартира през 2012 година, когато и аз имах възможността да се състезавам на Републиканското първенство по фитнес и културизъм във Варна. Класирах се на трето място, което беше коригирано на следващата година, когато си спечелих първото място и станах републикански шампион в категорията си. 

Как се влиза във форма за състезание по бикини фитнес?
С много тренировки, изключително строга диета и добър треньор. 


Коя част от тялото си харесваш най-много?
Корема и кръста.

Мислиш ли, че е възможно човек, който никога не е проявявал интерес към физкултурата, да се запали по спорта? Как може да стане това? 
Разбира се. Познавам много хора, които са го направили. Например, самата аз не харесвах фитнеса, беше ми скучен и отегчителен. Започнах да го тренирам, защото по време на тренировка по борба счупих много лошо ръката си и трябваше да отсъствам от ММА залата, докато се възстановя. С цел по-бързо възстановяване наблягах на фитнес тренировките и виждайки реални резултати, се мотивирах. Започнах да тренирам с треньор, който ме запали на състезателно ниво.

Удоволствието от спорта идва от резултатите, които се проявяват както на физиката, така и на психиката на всеки човек.

Благодарим на Илияна Илиева-Костова за това интервю!

Ако искате да продължаваме да ви срещаме с амбициозни и вдъхновяващи личности от България и света, можете да се присъедините към Jenite.bg във Facebook!

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



13
Не е посочен 02.04.2014|16:51
Страхотна е и какво тяло има, нямам думи, успехи и за напред.
12
Не е посочен 28.03.2014|21:00
Добре се справя, борбена жена.
11
Не е посочен 28.03.2014|17:11
Страхотна мадама и как добре се справя на ринга само.
10
Не е посочен 28.03.2014|16:10
При силно желание всичко се постига .
9
Не е посочен 28.03.2014|15:32
Страхотна жена е.,
8
Не е посочен 28.03.2014|15:15
Така е и и личи.
7
Не е посочен 28.03.2014|15:15
Много красиво момиче , а с какво се занимава само .
6
Не е посочен 28.03.2014|15:11
Мъжко момиче :)
5
Не е посочен 28.03.2014|15:00
Много интензивен живот води
4
Не е посочен 28.03.2014|14:50
по тези състезания със спрей ли ги пръскат че да са такива - оранжеви?
3
Не е посочен 28.03.2014|14:36
еха :) успешна кариера има
2
Не е посочен 28.03.2014|14:08
Много смела мацка и със супер готино тяло и силно тяло. Прави впечатление, че у нас все повече жени се занимават с такива мъжки спортове, в това число и силов трибой.
1
Не е посочен 28.03.2014|13:53
Браво на нея, радва ме ентусиазма на подобни хора, трябва да се гордеем с българките, които ни прославят пред света.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay