Изчерпателен списък с храните, които причиняват главоболие

Авокадо, сирене и шоколад - само част от "вредителите"

Изчерпателен списък с храните, които причиняват главоболие

Главоболието е неприятно, досадно и често е много мъчително. По-ожесточените болки в главата при някои хора могат да бъдат в резултат от заболяването мигрена, което се среща по-често при жените.

Хората, които страдат от мигрена, обикновено са силно чувствителни към определени миризми и дори храни. Болките обикновено започват внезапно, без предупреждение. Може да бъдат отключени вследствие на климатични промени или стрес.

Има обаче определени храни, за които е доказано, че имат свойството да причиняват главоболие. При хората, страдащи от мигрена, те могат да окажат още по-голямо влияние.

Вижте кои са те и се старайте да ги консумирате в по-малки количества, независимо дали се оплаквате от тежко главоболие, или не.

Шоколад

Изчерпателен списък с храните, които причиняват главоболие

Почти една трета от главоболията в световен мащаб могат да бъдат причинени от любимото удоволствие на жените. Често се получава така, че малко преди да започне мигрената, човек изпитва непреодолимо желание да хапне нещо сладко.

Затова, когато ви се прииска особено силно да хапнете шоколад, се опитайте да не се поддавате на импулса - сладкото изкушение само ще ви причини още по-голямо главоболие.

Сирене

Изчерпателен списък с храните, които причиняват главоболие

Тираминът е вещество, което се получава при процеса на разграждане на протеините в храната. А протеините се разграждат, когато продуктът започне да се разваля. Следователно, колкото по-развалена е една храна, толкова по-богато е съдържанието на тирамин в нея.

Тирамин се съдържа в различни количества в сиренето - дори когато видимо то не е негодно за консумация. Съдържанието му в млечния продукт се дължи на различни фактори, като ферментация, разлагане, бактериално замърсяване.

Тираминът е вреден за човешкия организъм като цяло - затова избягвайте мухлясалото, наричано с маркетинговото название синьо, сирене, което вече е особено популярно на пазара.

Алкохол

Изчерпателен списък с храните, които причиняват главоболие

Когато пиете алкохол, притокът на кръв в мозъка се увеличава. Червено вино, бира, уиски и шампанско - това са най-силните причинители на главоболие.

Замразена храна
Дори при хората, които не страдат от мигрена, силно замразената храна може да причини моментно главоболие. При повече от 90% от случаите на мигрена студените храни отключват нетърпимите болки.

Бързо хранене

Изчерпателен списък с храните, които причиняват главоболие

Хот-дог, дюнер, хамбургер, пица - във всички тези "бързи” храни се съдържат нитрити, които са един от най-”добрите” приятели на мигрената.

Обикновено нитритите се използват за консервирането на храната - добавят се, за да й придадат по-добър вкус и за да я запазят за по-дълго време. Нитрити се съдържат също така в пилешкото и пуешкото месо, както и в консервираната храна.

Танин
Чай, червени ябълки, червено вино, ябълкова газирана напитка - всички те са богати на танин - веществото, което е отговорно за стипчивия вкус на изброените продукти. Причинява главоболие при някои хора.

Сулфати
Те се съдържат най-вече в т.нар. сухи плодове - грозде, праскова, сушени сливи, смокиня, както и във виното. Избягвайте ги.

Хранителни добавки
Много от добавките при някои храни са разпознати като причинители на мигрена. Проверявайте добре съдържанието, изписано на етикета, и избягвайте храни, които съдържат например мононатриев глутамат (MSG) и добавката монензин натрий.

Плодове и зеленчуци

Изчерпателен списък с храните, които причиняват главоболие

Ако страдате от мигрена, има определени плодове и зеленчуци, които са особено неподходящи за вас. Папаята, бананите и авокадото, а също и лук, зелен фасул, грах - всички те, в една или друга степен, могат да бъдат отговорни за появяването на мигрена.

Кофеин

Изчерпателен списък с храните, които причиняват главоболие

Старайте се да пиете не повече от едно кафе на ден. Кофеинът може да отключи главоболието, ако бъде приеман в големи количества.

При някои хора се получава така, че когато изведнъж спрат употребата на кофеин, главоболието ги придружава на всяка крачка. Така че намаляването на приема трябва да става плавно.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

16 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay