Природолечение при проблеми с щитовидната жлеза

Тази малка жлеза с форма на пеперуда, разположена близо до гръкляна, е нещо като мениджър на нашия метаболизъм и разпределя енергията в тялото ни

Природолечение при проблеми с щитовидната жлеза

Заедно с лавинообразното нарастване на случаите на дисфункция на щитовидната жлеза, и то във все по-ранна възраст, се засилва и търсенето на варианти за лечение, различно от приема на синтетични хормони до края на живота. Освен хормоналната терапия съществуват и други методи за подпомагане дейността на жлезата, които ни предлага холистичната медицина.

По този повод в България пристига най-популярният немски натуропат и Шуслеров терапевт графиня Ангелика Волфскийл, която ще изнесе серия безплатни образователни лекции на тема "Здравето на щитовидната жлеза". Лекциите ще можете да чуете от 18.30 ч. в:

София, 4 ноември, НДК, зала №9
Пловдив, 5 ноември, хотел "Санкт Петербург”

Варна, 6 ноември, хотел "Черно море” 
От 13.30 ч. в Бургас, 6 ноември, д раматичен театър "Адриана Будевска”

На лекциите на натуропата ще разберете защо продължителното напрежение вреди на жлезите с вътрешна секреция, кои са съвременните методи за природолечение на дисбаланса във функцията на щитовидната жлеза, както и на все по-често срещаните автоимунни заболявания като тиреоидит на Хашимото. Как да облекчите неприятните симптоми, свързани с дисфункцията на жлезата и какви са възможностите за профилактика?

Двигател на вътрешното ни горене
Представете си щитовидната жлеза като мениджър на вашия метаболизъм – този, който разпределя всички енергийни процеси в тялото. Когато функционира правилно, имате достатъчно енергия, нормална топлина, нормална перисталтика и обмяна на веществата. При хипофункция на жлезата, се чувствате изморени, студено ви е, имате констипация. И обратно – ако е прекалено активна, всички процеси в тялото протичат "бурно”: чувствате се свръхактивни, обливат ви горещи вълни, предразположени сте към диария и др.

Но щитовидната жлеза прави много повече от това да регулира енергията, температурата и храносмилателните процеси. Тя "отговаря” също така за кожата, косата, мускулите, костите, ставите, нервите, сърцето, настроението, либидото. Така че е напълно възможно повечето килограми, които сте натрупали напоследък, депресията, изтощението и липсата ви на желание за секс да се дължат на проблеми с нея.

Как се случва това?
Само една пета от смущенията се дължат на самата щитовидна жлеза. Най-силно нейната функция се влияе от другите органи и функционални системи. Възможни причини за възникналите проблеми са:

Недостиг на минерали - достатъчният прием на йод и селен са от основно значение за продукцията на хормони от щитовидната жлеза.

Хормонален дисбаланс – направени медицински изследвания водят до наблюдението, че нарушаването в баланса на хормоните естроген и прогестеренон възпрепятства нормалното производство на хормони от щитовидната жлеза или на използването им. Затова бременните и жените в предменопауза, при които има резки промени в нивата на естрогена и прогестерона, са сред изложените на риск.

Стрес - тялото има добре работещ механизъм за справяне с внезапния стрес, който се поема от нервната система. Преработването на хроничния стрес, като компенсаторен механизъм, се прехвърля към щитовидната жлеза и с времето води обикновено до нейната дисфункция. От гледна точка на натуропатията забързаният живот, силният стрес, неумението да се разтоварваме от напрежението, да изказваме емоциите си, усещането за изолация от околните, потиснатите и задържани тъга, гняв, обида са особено рискови за здравето ни и в дългосрочен план увреждат щитовидната жлеза.

Автоимунни заболявания - тиреоидит на Хашимото е най-честата причина за дисфункция на щитовидната жлеза, при която тялото бавно унищожава собствената си щитовидна тъкан и отслабва функцията й.

Околната среда, токсини и лекарства - пестицидите, излагането на радиация, дори цигареният дим допринасят за поява на подобни здравословни проблеми във функцията на щитовидната жлеза.

Обърнете внимание на тези симптоми: трудности при сваляне на килограми, проблеми с кожата и косата, чест запек, периоди на депресия, намалено либидо или симптоми за по-ранна менопауза може да са причинени от хипотиреоза (намалена функция на жлезата). Хипертиреозата се отличава със сърцебиене, вътрешно безпокойство (включително до пристъпи на паника), внезапна загуба на тегло, изпотяване, чувство за горещина и др.

Природолечение при проблеми с щитовидната жлеза

Каква е алтернативата?
Холистичната медицина предлага няколко отправни точки, които могат да съпровождат хормоналната терапия и да помогнат за намаляване или спиране на медикаментите, за облекчаване на симптомите и чувствително подобряване на качеството на живот.

Променете начина си на живот и мислене. Научете се да изразявате себе си и чувствата си. Не задържайте негативните емоции, опитвайте различни техники за разтоварване от стреса и напрежението. Почивайте си!

Практикуването на дълбоко, диафрагмено дишане всеки ден по 5-10 минути помага на нервната система да превключва от състояние на стрес към почивка и покой. Медитацията и йогата също помагат. Йога инструкторите например препоръчват определени пози, които засилват гъвкавостта на врата за третиране на проблеми с щитовидната жлеза.

Нуждаете се от прием на селен, витамин E, витамин C, витамини B-комплекс, витамин D6 (антиоксидантите са важни за имунната система и за балансиране на клетъчния метаболизъм). Придържайте се към безглутенова диета – спирането на глутена за няколко месеца води до подобряване на статуса на щитовидната жлеза. Не забравяйте, че йодът в прекалено малко или много голямо количество увеличава риска от хипотиреоидизъм.

В допълнение към съветите си за цялостна промяна на мисленето и стила на живот графиня Ангелика Волфскийл предлага и минерална терапия с изпитана комбинация от Шуслерови соли за регулиране на стреса и подобряване на функцията на щитовидната жлеза:

Сутрин
5 табл. Шуслерова сол № 5 калиев фосфат. Препоръчва се при нервност и смущения в съня, свързани с проблеми с щитовидната жлеза. Повлиява благоприятно симптоми като мускулна слабост и лесна умора, сърцебиене и нарушен сърдечен ритъм.

Следобед
Сол № 9 натриев фосфат (2x2 табл.). Възстановява алкално-киселинното равновесие в организма и по този начин подпомага функцията на жлезата.

Вечер
Сол № 11 силицея (5 табл.) Препоръчва се както при хипер -, така и при хипотиреоидизъм.

Преди сън
Сол № 7 магнезиев фосфат (5-10 таблетки, разтворени в чаша топла вода). Премахва подсъзнателното напрежение и помага в стресови ситуации.

За да получавате още ценни съвети, свързани с хомеопатията и Шуслеровата терапия, станете част от Jenite.bg във Facebook!

94 7
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay