Шоколадът е онова вкусно изкушение, на което жените често обичаме да се отдаваме. Усещане за блаженство и за гризяща ни съвест, след като от десерта е останал само станиолът, а в ума си пресмятаме погълнатите калории.
Учените обаче намериха начин да намалят когнитивния ни дисонанс. Ново изследване, публикувано в Journal of Nutrition, сочи, че умереното похапване на шоколад всеки ден предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи.
Тази функция на шоколада се дължи на какаото, богато на флавоноиди. Флавоноидите функционират като антиоксиданти в човешкото тяло, защитават клетъчните структури и контролират възпалителните процеси.
В изследването вземат участие две групи жени. Дамите били наблюдавани в продължение на 12 седмици.
Първата група консумирала по 326 милиграма шоколад дневно, а при втората количеството било драстично редуцирано на 27 милиграма. След края на експеримента при жените от първата група била регистрирана намалена чувствителността към UV радиация.
Учените отбелязват и че дамите, които хапвали повече шоколад, се радвали на по-гладка и хидратирана кожа.
А като особено ефективен за здравето на кожата, хората в бели престилки сочат тъмния шоколад заради по-богатото му съдържание на какао.
Така че не се колебайте! Грабвайте любимия си бански, прибирайте един огромен шоколад в сака и се отправяйте към плажовете. Време е за събиране на сладък тен!
8 | 0 |