Жените завладяват и света на геймърите!

Проучвания показват, че жените и мъжете са равно разпределени в света на компютърните игри

Жените завладяват и света на геймърите!

Всички знаем как изглежда типичният геймър: младеж с по-дълга коса и очила, който не отделя съсредоточения си поглед от компютъра, заобиколен от всякакви джаджи, които да му помагат в игрите. Статистиката относно хората, които обичат да прекарват времето си по този начин обаче, се е променила драстично през годините.

Според доклад на Асоциацията на софтуерните компании, които предлагат компютърни и видео игри в САЩ, само допреди десет години почти две трети от геймърите са били мъже. През 2006 година 63% от запалените по игрите са мъже, а 37% са жени. През 2014 година обаче процентите почти се изравняват - 52 - за мъжете, и 48 - за жените.

Демографската разлика по пол не е единствената, която търпи промяна. Според доклада дамите в зряла възраст играят повече отколкото тийнейджърките в САЩ - с 37 срещу 17 процента. Броят на възрастните жени над 50-годишна възраст, които играят, се е увеличил с една трета.

Жените завладяват и света на геймърите!

Изглежда, че има доста причини за тези промени. Наблюдава се промяна в средната възраст на хората, които играят на компютър, на смартфона си или на видео игри. Развитието на технологиите и предлагането на различни конзоли за игри, както и все по-модерните смартфони, също са определящи при изготвянето на доклада.

Това води до създаването на най-различни игри, които да задоволяват желанията на всички потребители, без значение какви са възрастта и полът им. Което от своя страна води до увеличаване потреблението на игри от жени. Следователно, броят им нараства.

Жените завладяват и света на геймърите!

Въпреки че става въпрос предимно за игри, които жените играят на телефоните си, проучването ясно показва, че дамите също прекарват свободното си време по този начин. Без значение какъв вид е играта или на какво устройство се изпълнява, представителките на нежния пол са започнали да играят почти колкото силните си половинки.

Освен хората, които играят игри само за забавление, има и такива, които изкарват прехраната си по този начин. Наричат се професионални онлайн спортисти и успяват да се издържат само чрез хобито си. В статистиките на играчите, които печелят най-много, мъжете и жените са разделени в класации, като за всеки пол има отделен Топ 100. Това показва, че дамите също имат място в света на геймърите. През 2015 година, на финалите на световното първенство по Counter Strike, две жени са на финал, заедно със седем мъже. 

Жените завладяват и света на геймърите!

Интересното обаче е, че само 10% от хората, които играят за забавление в САЩ, се смятат за геймъри и по-голямата част от тях са мъже. Разбира се, всичко опира до дефиницията на думата геймър, но ако приемем, че всички, които играят, могат да се нарекат по този начин, то светът на геймърите отдавна не е само за мъже. Дамите също могат да заповядат и да докажат за пореден път, че нито една професия или място, определено само за мъже, е такова, когато една жена реши да опита.

Нежната сила в мъжкия свят не е изключена в нито едно поприще, което стереотипите налагат само за господата. Всички знаем, че когато една жена реши да прави това, което иска, било то дори да играе компютърни игри, нищо не може да я спре!

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay