Изкуството да бъдеш сватбен фотограф

Бони Бонев разказва за тънкостите на сватбената фотография и умението да се организира вълнуващо празненство

Безспорно снимките са сред най-най-важните елементи в една сватба. В крайна сметка, колкото и прекрасни да са булчинската рокля, приемът, настроението сред гостите, спомените за тях постепенно ще избледнеят, освен ако не са внимателно запечатани в красив сватбен албум.

Поради тази причина, нашата тема на месеца "Сватба като по часовник" би била непълна без изчерпателно интервю с истински сватбен фотограф. За целта сме поканили един от най-добрите професионалисти в тази област - Бони Бонев.

Преди да се потопим докрай в емоциите на сватбените снимки, нека представим по-обстойно нашия гост. Бони разказва, че е бил едва 7-годишен, когато за първи път е видял как се проявяват снимки в тъмна стая с червена светлина.

"Приличаше на магиите от филма "Хари Потър", само че на живо. След това ми подариха фотоапарат "Смяна-8" и по-късно фотолаборатория. Побърквах всички около мен с постоянното снимане и съответно харчене на пари за филми, хартия и химикали."


С комерсиална фотография Бони се занимава от началото на 90-те. "С един приятел започнахме да снимаме ученици и абитуриенти. Правехме доста интересни и раздвижени портрети на интересни за онова време локации: жп релси, мостове, стари сгради. Снимали сме доста настоящи известни личности, които тогава бяха ученици."

От 10 години Бони води и курсове по фотография. Сред всички фотографски жанрове най-много обича репортажа - "истинският репортаж, в който фотографът разказва история само в един кадър и няма нужда от пояснителен текст". Що се отнася до сватбената фотография, която е конкретният повод за нашата среща, Бони уточнява, че е снимал първата си сватба през 1991, но се занимава активно в сферата от 2004.

До момента е снимал над 200 сватби!

Изкуството да бъдеш сватбен фотограф Тази вълнуваща фотография на Бони Бонев е била наградена в международен конкурс. В нашата галерия ще видите още много вдъхновяващи кадри.

С кои свои постижения в областта на фотографията се гордееш най-силно?
Не мисля, че имам някакви върховни постижения. Радвам се, ако хората харесат една или друга моя снимка. Все пак имам доста участия в изложби, ще спомена една от тях – представих цяла сватба без нито едно лице, само детайли и акценти в черно-бяло. Изложбата се казваше "Фото-Графика", тъй като половината се състоеше от черно-бели графики на моя приятел и художник Венци Илиев. Снимки можете да разгледате тук.

Как би описал стила си? 
Стилът ми е предимно репортажен. Обичам непринудените уловени моменти, както и портрети в близък план на хора, които не знаят, че ги снимам. Смятам, че тези снимки са истинската машина на времето, която връща хората назад и след десетки години, защото напомнят за конкретни случки и ситуации. С режисираните и студийните снимки не е точно така.

Приблизително колко сватби успяваш да снимаш за година? 
Снимам не повече от 30 сватби. Смятам, че това е максимумът, за да не се изтощя психически. Разбира се, имам и доста други ангажименти в сферата на фотографията.

Изкуството да бъдеш сватбен фотограф
Когато отиваш с професионалната си задача на сватба, имаш ли предварително изготвен сценарий какво ще снимаш? Кои детайли уточняваш с младоженците преди "Големия ден"?
Понякога имам сценарий, понякога импровизирам изцяло. Зависи от сватбата. Често уточняваме плана за деня и аз давам съвети, ако е по-удачно едно или друго разместване. При всички случаи трябва да знам дестинациите. Питам за специални изисквания относно заснемане на украса, специфични особености за някои гости и роднини - примерно разведени родители, които не могат да се понасят; кумове, които не са в интимни отношения и т.н.

Как идват идеите за по-интересните кадри в хода на сватбата? За какви елементи трябва да е постоянно нащрек фотографът?
Освен младоженците, винаги наблюдавам и случващото се в множеството от гости, приятели, роднини, деца. Обичам да обръщам често апарата към тях.  Трябва да се внимава да не бъде изпуснат важен момент от ритуалите, но има достатъчно промеждутъци, в които да си откраднеш интересен портрет, детайл, случка, детска лудория...

Някои младоженци са по-фотогенични и разчупени пред обектива от други. Какви трикове използваш, за да предразположиш втория тип?
Фотографът трябва да е добър психолог и да е комуникативен. Ако е свит и срамежлив по природа, не става за тази работа. Много е важно да умее да влиза в разговор, да се шегува, да има богата обща култура и познания в различни области. В Германия например има сесии тип "Фототерапия". Фотографът с уменията си за комуникиране и работа със светлина успява да помогне на определен тип хора да повишат самочувствието си. Нещо като психотерапия със снимане.

Изкуството да бъдеш сватбен фотограф Бони обича да снима деца. Споделя, че тактиката при работа с тях не е кой знае колко особена. Просто трябва да можеш да си дете с децата и възрастен с възрастните.
Съветваме бъдещите младоженци да изберат своя фотограф, преди да са уточнили всички останали подробности от сватбата. Така ще могат да ползват богатия опит на професионалиста за цялостното планиране. Помолихме и Бони Бонев да ни даде някои важни организационни съвети за вълнуваща и интересна за заснемане сватба:

- Фотографът може да посъветва младоженците за доста различни неща, свързани с графика и времето. Важно е да има време, да не се тича и да не се гонят последни минути – така всички ще бъдат по-спокойни.

- Фотосесията може да се направи в част от денонощието с по-мека светлина, може да се избере по-хубава църква с по-спокойна програма. Фотографите ги знаят добре.

- Ако ресторантът е към някой хотел, обикновено младоженците получават като бонус апартамент. Нека го използват и за подготовката на булката - интериорът определено е по-добър от средностатистическия апартамент на родителите.

- Препоръчително е при много големи сватби – над 150-200 души – да се наеме и асистент фотограф. В противен случай някои гости могат да се почустват пренебрегнати, защото няма как един човек да обхване всичко. Разбира се, това утежнява бюджета, така че е избор на младоженците.

- Хубавите тържества обикновено са с много млади хора, които се веселят. Ако искате тържеството ви да е скучно, поканете предимно лели, чичовци, баби, дядовци и роднини до пето коляно, а не приятели. За съжаление много голяма част от сватбите у нас сe организират по-скоро под диктовката на родителите и влизат в един стар калъп, наложен от поколения. Това е голяма грешка. Ако искате хубава сватба, направете я вие заедно с приятелите си, родителите да са само гости.

Изкуството да бъдеш сватбен фотограф
- Най-честата грешка при планирането на сватба е вкарването на твърде много излишни времеемки неща. Пример: булката се приготвя в апартамента на родителите си, в същото време гостите се събират в апартамента на родителите на младоженеца. Там стоят 1 час на "почерпка". След това отиват да вземат кума и кумата. Там също губят 1 час. После отиват при булката и в 50 квадрата апартамент се натъпкват 60 души. И така няколко часа минават в обикаляне на апартаменти, тичане по стълби и губене на време. После закъсняват за ритуалната зала, тичат към църквата и преди ресторанта са съвсем уморени, а това започва да им личи.

- Гарантирано ще си убиете ритъма на сватбата, ако решите да приемате поздравления и подаръци по време на тържеството. Хората са вече пийнали, всеки иска да си поприказва с вас и така неусетно минава час и половина в обикаляне по масите. По-добре ще е да приемете подаръците при влизането в ресторанта.

- Ако младоженците имат възможност, препоръчително е да поканят организатор (агенция), който да им помогне в организацията.

Коя е любимата ти за снимане част от цялото сватбено празненство?
Зависи от самата сватба. При някои това е подготовката на булката – особено като има много деца, шаферки и т.н. При други тържества харесвам най-много да снимам в църквата. При трети сватби интересно е самото парти – ако има много млади хора и хубав купон, това е неизчерпаем извор на уловени моменти. Но не всяка сватба е такава. За съжаление в голяма част от българските сватби повечето хора си седят по масите. Младите се съобразяват с по-патриархално настроените родители, баби и дядовци.

По принцип най-скучната част от сватбата е гражданският брак. Особено в България и в старите ритуални зали със соц интериор.

Изкуството да бъдеш сватбен фотограф Особено силно ни впечатлиха красивите снимки, правени от Бони по време на църковните сватбени церемонии. Каква е тайната? „Всичко е в светлината. В църквите тя е уникална и струи отвсякъде. Прозорци, свещи, отражения... Кощунство е там да се използва светкавица, трябва да бъде уловена естествената светлина и атмосфера.  За тази цел се използват високочувствтелни фотоапарати и светлосилни обективи + умения за работа с тях, разбира се.“
Къде в чужбина си снимал сватби?
Извън България снимам предимно в Австрия. Там имам доста местни клиенти, присъствал съм на уникални веселби. Човек не предполага на какво са способни тези хора, очарован съм и от отношението им към мен като фотограф. Младите не се притесняват да се забавляват пред по-възрастните, защото и те са със същите разбирания. На такива сватби има много интересни моменти, които можеш да уловиш – от подготовката и грима до края на партито в ресторанта.

Веднъж на сватба в Австрия ме предупредиха, че ще присъствам на ритуал "Крадене на булката". Обясних им, че и при нас го има това.

В Швейцария също съм снимал няколко сватби. На една от тях "отчето" беше жена. Разбрах, че са протестанти и това е разрешено. Споделих тази случка с български протестантски пастор и той ми каза: "Чух, чух за тези неща, но в България няма да се случат скоро".

Във Флоренция снимах една сватба на наши сънародници. Беше в много красива вила с над 1000-годишна винарна.

Изкуството да бъдеш сватбен фотограф "На една от сватбите, които съм снимал в Австрия, се женеха австрийка и французин. Бащата на младоженеца беше адмирал Филип Рой – бившият командващ френските подводни военноморски сили. Сватбата беше два дни – първия ден в традиционни тиролски носии, втория в съвременен стил. Над 300 души. Впечатляващи бяха облеклото и обноските им в църквата, а след това към полунощ задръжките и съответното облекло паднаха."Изкуството да бъдеш сватбен фотограф
Колко често българи решават да правят сватбите си в чужбина?
По-скоро много българи, живеещи в чужбина, идват да си направят сватбата тук. Излиза им доста по-евтино. Извън България снимам предимно чужденци и понякога смесени двойки. Определено в Австрия и особено в Швейцария е по-скъпо.

Близките и красиви дестинации са популярни, но по-скоро за следсватбени фотосесии на наши сънародници, не за самите празненства: Венеция, Верона, Дубровник, Будапеща, Любляна...

По какво най-забележимо се различават нашите сватби от тези в чужбина?
В чужбина подготовката започва по-рано, има много почивки и коктейли през деня. Има истински църковен ритуал с продължителност 90-100 минути, с много речи, музикални изпълнения... При нас ритуалът е силно претупан, дори в някои по-натоварени софийски църкви не надхвърля 20 минути – сватбите са на конвейер.

При чужденците има много възможности за снимки на гости, деца, детайли. Партито е организирано по коренно различен начин. Първо се сервира вечеря, по време на която хората се хранят, след това се разрязва тортата и чак след 22 часà започва истинският купон с много музика и танци. Диджеят там не говори, той просто подбира музиката. Също така има много изненади от приятелите: подготвени техни изпълнения, специални подаръци и хумористични игри. Няма водещ, който да измисля тези неща и да ги ръководи, всичко правят приятелите.

Изкуството да бъдеш сватбен фотограф Помолихме Бони да ни разкаже за някои от най-интересните сватби, които е снимал. Той с усмивка си спомни за сватбата на Хелмина и Павел във Варна. "Първия ден младоженците отделиха специално за църковен брак и сесия. Обикаляхме до залез по плажове и поля от Варна до Балчик. Вечерта снимахме нощна сесия във Варна, след което седнахме в една пицария и хапнахме пица. Хелмина си беше с булчинската рокля."Изкуството да бъдеш сватбен фотограф Изкуството да бъдеш сватбен фотограф "На следващия ден беше същинската сватба на Хелмина и Павел - с нощно парти около открит басейн. Голяма веселба! Накрая кумът метна булката в басейна и тя се нагълта с вода. Хич не беше щастлива в първия момент..."
Някои често допускани грешки при снимането на сватби?
Има важни неща, за които фотографът трябва да внимава и с тях са свързани основните грешки. Винаги да е с два фотоапарата - не трябва да разчита на това, че камерата му е здрава и няма да се повреди. Има доста случаи, в които това се е случвало и фотографът остава безпомощен. Моят съвет при такава ситуация е:

1. Обади се на приятел. Може би имаш подходящ човек, който да ти донесе апарат.
2. Помощ от публиката. Имах такъв случай - приятел ми се обажда с треперещ глас, че му се е счупил затворът на апарата в църквата и ме пита какво да прави. Посъветвах го веднага да се огледа и да види дали някой от гостите няма апарат от същата марка, макар и по-нисък клас и да го помоли ако може да го ползва за малко. Точно така и стана, приятелят ми взел апарат от публиката и сложил своите качествени обективи. Така снимал следващите 30 минути, докато му донесем друг апарат.

Важно е да се обръща особено внимание на носителите на информация. Картите памет трябва да са качествени. Съвременните фотоапарати могат да снимат на две карти едновременно - сигурност, която е много важна. Със съвременната техника дори при повреда на карта, има фирми, които възстановяват информацията. Фатално е само, ако загубиш картата и нямаш архив. На един колега му бяха откраднали лаптопа с няколко непредадени сватби и той бе имал неблагоразумието да не си направи архиви. Това е голям гаф.

Изкуството да бъдеш сватбен фотограф "Друга уникална сватба снимах в Австрия. В църквата всички направиха невероятни изпълнения. Булката пя страхотно. Приятелите на младоженеца свириха на духови инструменти, а приятелите на булката изпяха Let It Be на Бийтълс. Подаръците също бяха уникални. Младоженецът получи валдхорна пълна с евроцентове, а булката - оргомен пън апликиран с капачки от бира! След това младежите отвлякоха булката, а момичетата младоженеца и направиха много яки отделни партита в два съседни ресторанта. Накрая се събраха заедно. Изключително приятни хора, отнасяха се с мен като с човек от тайфата, приятели сме и до днес!"Изкуството да бъдеш сватбен фотограф
Фотографът трябва винаги да внимава за важните моменти по време на сватбата. Не е добре да бъде изпуснат ключов момент.

Има още десетки подводни камъни...

До каква степен си позволяваш да променяш кадрите при компютърната им обработка? "Оправяш" ли несъвършенствата по телата и лицата на капризните булки?
Не обичам тежките манипулации. Предимно коригирам цвят, контраст, баланс, както и използвам някои крос-процес филтри. Както казах, любимият ми жанр е репортажът, а той не предполага манипулации. Разбира се, ако се налага правя известни корекции в някои случаи.

Изкуството да бъдеш сватбен фотограф
Черно-бяло или цветно?
И двете. Някои снимки са по-въздействащи в черно-бяло. Особено уловени моменти, когато зрителят трябва да се съсредоточи върху действието без разсейващото влияние на цветовете във фона. Също често портретите. Графика, обем, форма и светлина. Това е черно–бялата фотография. При други снимки е много по-добре да се използват цветове – примерно силуети и портрети на фона на залеза, украса с интересни цветове, парти с ефектно цветно осветление... В трети случаи е трудно да избереш дали в цвят или черно-бяло. И едното има предимства, и другото.

Благодарим на Бони Бонев за изчерпателното интервю и прекрасните снимки, които сподели с нас! Завършваме с три особено забавни случки, на които нашият гост е станал свидетел в практиката си на сватбен фотограф:

Изкуството да бъдеш сватбен фотограф Младоженците и кумувете тичат по пясъка и изведнъж пътят им бива пресечен от малолетен нудист.
Изкуството да бъдеш сватбен фотограф Булката ритва менчето и се подхлъзва. Платното върху хлъзгава материя понякога изиграва лоша шега.
Изкуството да бъдеш сватбен фотограф Тази булка тича с усмивка между съпруга си и кума, но стъпва на криво (вижда се в третия кадър). За щастие навяхването е леко и минава бързо.

15 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay