Няколко безобидни причини за високо кръвно налягане

Не се плашете

Няколко безобидни причини за високо кръвно налягане
pixabay

Ако никога не сте имали проблеми с кръвното, вероятно ще откачите, ако чуете, че кръвното ви налягане е високо. Опитайте да не се паникьосвате. Всъщност има някои напълно безобидни причини, поради които може да се е вдигнало кръвното ви налягане.

Кръвното налягане е силата на кръвта, която натиска стените на кръвоносните съдове. Ако кръвното ви налягане е високо постоянно, това може да увреди тези кръвоносни съдове и повишава риска от заболявания като сърдечен удар, инсулт и т.н. Но нормалното кръвно налягане, което временно е високо е почти безвредно и не е нужно да се притеснявате.

Съществуват редица безобидни неща, които могат да причинят високо налягане. Вижте кои са те:

Докторите ви плашат

Ако се чувствате нервни моментът, в който прекрачите прага на кабинета, сърцето ви може да започне да бие като лудо. Тялото реагира на този стрес, като започва да увеличава сърдечната честота. Страхът от лекари се появява при много хора, така че не е нещо необичайно. Поемете дълбоко въздух, това ще намали сърдечния ритъм.

Когато много бързате

Случва се на всички нас. Почти всеки ден закъсняваме за някъде или трябва да стигнем изключително бързо. Това е лоша новина за кръвното ви налягане. Когато вървите бързо или бягате, сърдечният ви ритъм се увеличава. Сърцето изпомпва повече кръв, което означава повече натиск върху стените на кръвоносните съдове. Това причинява временно покачване на кръвното налягане.

Ако много ви се пишка

Когато пикочният ви мехур е пълен, тялото ви сигнализира, като изпраща хормоните като адреналин. Това причинява свиване на кръвоносните съдове и съответно кръвното налягане се покачва.

Пили сте кафе или енергийна напитка

Виновникът тук е кофеинът, въпреки че експертите не са сигурни точно как кофеинът предизвиква високо кръвно налягане.

Седяли сте с кръстосани крака

Седенето с кръстосани крака оказва натиск върху вените ви. Така голямо количество кръв слиза надолу и сърцето започва да изпомпва повече кръв, за да стигне до всички важни места като гърдите, например. Това повишава кръвното налягане. За максимално точен резултат, трябва да седите в удобна, изправена позиция.

Студено ви е

Когато е студено, кръвоносните съдове в близост до кожата ви се свиват, за да изпратят повече кръв към вътрешността на тялото. Това помага на важните органи да останат топли. Също така увеличава кръвното налягане.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
В един конфликт между сърцето и мозъка, следвайте сърцето си.
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Колко време имахте връзка с партньора си, преди да сключите брак?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти