Сватбен органайзер I част: Откъде да започнем?

Нашата сватбена поредица ще ви помогне да планирате всеки детайл от мечтания ден

Сватбен органайзер I част: Откъде да започнем?

Традиционно се смята, че сватбата попада сред най-очакваните и щастливи събития в живота на една жена. Лошото е, че в много случаи именно това събитие се оказва и едно от най-изнервените. А не трябва да позволяваме подобно стечение на обстоятелствата, нали?

Истината е, че всички проблеми могат да се избегнат, ако подходите към "Големия ден" не само с вълнение, но и със стройна организация. Има и друг симпатичен (поне според нас) вариант – просто да се оставите на течението и да се забавлявате, без да планирате твърде много, без да настоявате всичко да бъде под контрол и изпипано до най-малката подробност. Но тъй като знаем, че повечето дами не са склонни към такъв тип отношение, ще се съсредоточим върху детайлното организиране.

В продължение на няколко седмици специалната тема на месеца в Jenite.bg ще се казва "Сватба като по часовник". Ще се погрижим бъдещите булки да бъдат наясно с всяко предизвикателство, пред което ще се изправят по време на подготовката. Ще направим и невъзможното, за да им вдъхнем нужното спокойствие.

Започваме с подробно описание на всички стъпки, които трябва да се изминат при организацията на една "средностатистическа" сватба. Ще посветим на целта няколко поредни материала. Днес, в първия от тях, сме изредили основните въпроси, които трябва да си зададете непосредствено след като вземете решението за встъпване в брак.  

Сватбен органайзер I част: Откъде да започнем?
Колко време преди сватбата трябва да започнат приготовленията?
Оптималният вариант е да се заловите лека-полека с организацията около 6 месеца преди самото събитие. Ако замисляте сватба извън натоварения сезон (той продължава от май до септември), ще се "поберете" без твърде много напрежение и в 3 месеца.

Но има други случаи, в които и половин година преди сватбата може да не успеете да резервирате най-желаните от вас дати, часове, професионалисти, места. Затова нашият съвет е да запазвате възможно най-рано (дори оставащите месеци да ви се струват прекалено много), ако:

- държите да се бракосъчетаете в точно определена майска събота, например, при това ще трябва да нагласите в нея и граждански, и църковен брак;
- харесали сте си популярен фотограф, дисководещ или ресторант – оказва се, особено при фотографите, че заетите им дати за предстоящата година се запълват по-рано, отколкото си представяте.

Разбира се, ако не сте твърде претенциозни, можете да организирате ефектно тържество и за 2-3 месеца, дори да говорим за разгара на сватбения сезон. Само се пригответе да направите известни компромиси, без да се ядосвате. В крайна сметка, нищо трагично няма да се случи, ако сватбата е в делничен ден. Или ако почерпката не се състои в ресторанта, заел първо място в списъка с предпочитани от вас заведения.   

Сватбен органайзер I част: Откъде да започнем?
Зима, пролет, лято или есен?
Отново повтаряме: в случай, че изберете да кажете "Да" през зимата, есента или ранната пролет, едва ли ще се сблъскате с гореспоменатите проблеми, свързани със заетостта на институциите и отделните специалисти. Някои от тях могат дори да ви предложат отстъпка. Гримьорите, фризьорите и бутиците за рокли също са по-свободни в месеците, които не се падат точно преди абитуриентските балове.

Вече сме си говорили надълго и нашироко за възможните преимущества на една зимна сватба. От поместените тук снимки се вижда какво очарование може да крие и есенното тържество. То позволява в булчинския букет, украсата и цялостната тематика на сватбата да се включат изключително красиви мотиви, свързани с падащи листа, тикви и т.н. При всички положения, ако празнувате през есенно-зимния сезон, ще предложите на гостите си преживяване, различно от всички останали сватбени мероприятия, на които са присъствали.     

И все пак, не можем да подминем с лека ръка въпроса за метеорологичните условия. Ако ще разчитате на тях за леко облекло, слънчеви снимки и празнуване на открито, можете да се чувствате относително спокойни само през лятото и в края на пролетта. Едва ли има нужда да уточняваме, че сватбите край брега на морето е подходящо да се планират за юни и август. Това са и месеците, в които може да се наложи да се лишите от част от гостите си заради летните отпуски – разбира се, колкото по-рано изпратите поканите, толкова по-голяма е вероятността всички да съобразят графиците си с вашето бракосъчетание.

Сватбен органайзер I част: Откъде да започнем?
Граждански брак, църковен брак или и двете?
Това е може би основният въпрос, който трябва да се реши още при появата на идея за сватба.

В България немалко двойки се спират на варианта да сключат само граждански брак. Това е твърде личен избор, зависи най-вече от отношението към религията, така че няма да си позволяваме да даваме съвети.

Що се отнася до опцията "само църковен ритуал", трябва да знаете, че по правило в нашата страна не е приета такава практика. Истината е, че не е и забранена, но въпреки това обикновено преди церемонията в църквата се изисква документ за сключен граждански брак. Имайте го предвид, когато планирате "Големия ден" – посещението на ритуалната зала да бъде преди да отидете в църквата. Все пак трябва да уточним, че някои свещеници могат да се съгласят да ви венчаят и без граждански брак. Така че не е съвсем невъзможно да се вречете във "вечна вярност" само пред Бог, без да намесвате и държавата. В този случай бракът ви няма да има никаква юридическа стойност.

За да се омъжите в църква, трябва да се съобразите с още няколко подробности. Първата от тях е свързана с факта, че не във всички дни от календара се позволява сключването на църковен брак. Венчавки не се правят по време на четирите годишни постни периода (особено категорична е забраната за Великденския), на големи Господски и Богородични празници, както и в дните преди тях. Сред т.нар. "забранени дни" попадат още четирите големи задушници през годината, както и някои други по-специални дати. Във всеки православен календар можете да проверите кои са неподходящите периоди конкретно за годината, която ви интересува. 

Трябва да отбележим още, че според православната традиция не е желателно венчавките да се извършват и в съботни дни, макар те да са най-предпочитани за сватби. Разбира се, винаги можете да намерите свещеници, готови да заобиколят правилата. Но все пак помнете, че за всяко от тях си има определени религиозни причини. Ако сте наистина вярващи, може би е по-добре да не им се противопоставяте. А ако не сте – тогава сигурни ли сте, че държите чак толкова да се венчаете в църква?

Сватбен органайзер I част: Откъде да започнем?
Друг важен елемент, свързан с църковния брак, е необходимостта да се представят кръщелните свидетелства на всеки от младоженците и кумовете. Това може да наложи и планирането на нечие кръщене покрай цялата останала организация.

Да речем, че сте обсъдили всичко това и сте се спрели на варианта "граждански + църковен брак". Остава да се справите със съчетаването на двата ритуала. В най-добрия случай, те ще могат да се осъществят един след друг безпроблемно на избраната от вас дата. Възможно е обаче да се появят и пречки. Затова бъдете готови да обмислите и възможността за провеждането им в различни дни. Ако се наложи да прибегнете до такова разделение, ще трябва да решите кое от двете събития искате да превърнете в централно - на него ще бъдат поканени всички гости и след него ще се състои голямото официално празнуване. Предполага се другият тип бракосъчетание да премине доста по-скромно, в присъствието само на най-близките, освен ако не искате да вдигате две скъпи и претенциозни тържества.   

Съобщете Голямата новина на родителите 
Останаха още два много важни въпроса, на които трябва да си отговорите, преди да започнете същинските сватбени приготовления. В голяма част от случаите за тяхното пълноценно разрешаване е необходимо да се знае каква роля ще изиграят и родителите на младоженците. Ето защо според нас тук е моментът да се говори сериозно с тях. Няма да ви учим как да поднесете новината - вие най-добре познавате близките си и сме сигурни, че след важния разговор всички ще бъдат красиво развълнувани.

Сватбен органайзер I част: Откъде да започнем?
Определете бюджета и съставете списък на гостите
Минималните разходи по гражданския и/или църковния ритуал не са кой знае колко големи. В действителност, една двойка може да се ожени и доста евтино. Никой не забранява да сключваме брак по дънки и в компанията единствено на кумовете. Разбира се, съществува и другата крайност - пищно тържество на стойност десетки хиляди.

Тук ще допуснем, че нито един от двата посочени варианта не ви устройва. Искате да отбележите щастливия повод подобаващо, но не можете да си позволите и твърде големи разхищения. Ето как най-общо трябва да разсъждавате, за да ви се изпълнят желанията:

- Отговорете си на няколко въпроса в числа, след това пресметнете крайната сума. Това ще бъде приблизителният бюджет на вашата сватба. Колко пари можете да съберете самите вие, като младоженци? Ще помогнат ли родителите с финансирането и до каква степен? Имате ли желание (и възможност!) да изтеглите кредит за сватбата? Не забравяйте, че обикновено разходите по мероприятието се възвръщат под формата на пари или подаръци от гостите. Повечето от тях ще ви питат какво предпочитате. И ако не се свените да отговорите, че по-добра работа ще ви свършат парите, ще можете след сватбата да върнете заеми. Или да финансирате медения си месец.

- Преценете с кои елементи на празнуването сте съгласни да направите компромис и с кои - не. Всеки от младоженците, например, може да се издокара както за 300, така и за 3000 лв. (че и отгоре). Професионалистите в сватбената фотография взимат скъпо, но пък резултатът от труда им остава като красив спомен за цял живот. Държите ли да се наема специален автомобил за случая? Да се правят подаръци за гостите? Всички тези подробности могат да се решат както в по-евтини, така и в много скъпи варианти. Същото важи за цялостната украса на тържеството - някои хора пръскат хиляди за аранжировки, но не е невъзможно да се измисли приятна атмосфера и за 100-200 лв. Така че, не се притеснявайте твърде много от липсата на грандиозен бюджет. Ако мечтаете да инвестирате в прелестния си външен вид и в снимките от сватбата, винаги можете да спестите пари от украсата и колата, да речем.  

Сватбен органайзер I част: Откъде да започнем?
- Докато правите грубо предварително изчисление на разходите, не забравяйте да включите и сумата за халки. Златото си е злато, така че дори да изберете най-семплите възможни модели, пак няма да се разминете с по-малко от 500-600 лв. за двете (освен ако не решите да заложите на сребро, но това не е популярно решение). 

- Що се отнася до броя на гостите, съветваме ви да го съобразите на първо място с вътрешното си желание. И с желанието на партньора! Ако имате твърде много приятели и роднини, с които ви се иска да споделите специалния миг, не се лишавайте от присъствието им само заради пари. Помислете: ако възнамерявате да инвестирате в скъпа рокля, снимки, видео, украса за ресторанта... Вече така или иначе ще сте платили по-големите разходи за една сватба. Почерпката на повече гости няма да се отрази чак толкова драстично върху бюджета. Освен това, макар да звучи грозно, повече гости означава и повече подаръци.

- От друга страна, съществуват много хора, които не се чувстват комфортно от идеята на сватбата им да присъстват твърде много поканени. Ако и двамата младоженци споделят това виждане, решението е ясно - бракосъчетание в тесен кръг. А в случай, че влюбените са на различни мнения, най-разумно е и двамата да направят компромис, за да се измисли някакъв среден вариант.

- Сещаме се за още едно положение, при което може да се наложи да редуцирате максимално списъка с поканени - ако решите да правите сватба на по-отдалечено място, но нямате възможност да поемете разходите по транспорт и нощувки на повече гости. Хм, дали и този интересен вариант за празнуване не заслужава да се обмисли сериозно?

Сватбен органайзер I част: Откъде да започнем?
- Когато съставяте списъка с гостите, най-добре се консултирайте и с родителите си. И още по-добре - опитайте да се съобразите с техните желания. Почти сигурно е, че майка ви ще иска да поканите някой неин роднина, когото почти не познавате. Или не искате да познавате. Но, в крайна сметка, встъпването в брак на децата е празник и на родителите. Хубаво ще бъде да им доставите максимална радост, пък и така или иначе в самия ден няма да имате възможност да обръщате внимание на всички гости.

Поканете кумовете 
Това е последната важна стъпка, след която вече ще имате добре изградена представа за сватбата и ще започнете със същинската подготовка. По-нататък ще посветим специална статия на кумуването, така че тук няма да изпадаме в подробности.

Очаквайте и останалите части от нашия подробен "Сватбен органайзер". След като приключим с тях, ще обърнем внимание на по-важните и деликатни моменти в отделни материали. Надяваме се, че ще ви бъдем истински полезни в планирането на мечтаната сватба!

Сватбен органайзер I част: Откъде да започнем?

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay