Съветите на Графиня Волфскийл за здрав и щастлив живот (част I)

Специално за Jenite.bg един от най-известните натуропати в световен мащаб - Графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг - даде подробно и изключително любопитно интервю, което ще ви представим в две поредни статии

Съветите на Графиня Волфскийл за здрав и щастлив живот (част I)

Графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг е натуропат и консултант по психология, придобила широка популярност в Германия като лектор и специалист по темите "Здравословно хранене” и "Биохимията на д-р Шуслер”. Работи в много и различни области на холистичната медицина: класическа и креативна хомеопатия, енергийна терапия, терапия на рефлексните зони на ходилата и на гръбначния стълб, ирисова диагностика, традиционна китайска медицина, аюрведа и Шуслерова терапия. Преподавател е към Свободния съюз на германските натуропати и ръководител на школата за натуропати SURYA в Райхенберг при Вюрцбург.

У нас Графиня Волфскийл пристига за четвърти път, по покана на Европейското общество по интегративна медицина в България, за да изнесе серия от безплатни образователни лекции в София, Пловдив, Варна и Бургас за проблемите на щитовидната жлеза. А специално за Jenite.bg тя даде подробно и изключително любопитно интервю, което ще ви представим в две поредни статии. Ето и първата част от него:

Как се зароди интересът ви към природолечението и защо решихте да специализирате именно в тази област?
Всичко започна още в моето детство – майка ми винаги се е интересувала от здравословно хранене и хомеопатия. От малка желаех да се занимавам с натуропатия, но изпълних тази си мечта във втората половина на живота си. Имаше период, в който не бях добре със здравето и ми помогнаха именно Шуслеровите соли. Това най-накрая ме подтикна да разбера какво представлява тази наука. Издържах всички изпити, за да получа официална диплома за натуропат и през 1997 година започнах своята практика.

Бихте ли ни разяснили накратко принципите на природолечението и методите, които самата вие прилагате?
Лечението с помощта на природни средства винаги се опитва да подпомогне естествените съпротивителни сили на организма, като търси и съдействие от страна на самия пациент. Природолечението се стреми да постигне баланс в организма, като подсили слабите страни и съответно "намали” прекалено изявените, за да може да се възвърне вътрешното равновесие на човека.

В работата си залагам на основни принципи за постигане на този баланс: организация, ритмизиране, правилно хранене, сън и почивка, подпомагане на дейността на органите, прочистване и детоксикация. Натуропатията въздейства с методите си на ниво клетка, а знаем, че болестите се появяват именно поради дисбаланс в клетъчната среда.

От гледна точка на холистичната медицина, болестта е зов за помощ на душата. А болестите произлизат от проблеми в обмяната на веществата. Този дисбаланс се появява в клетката, разпространява се чрез кръвта и лимфите и попада в не оптимално функциониращите кожа, бъбреци, бели дробове – органите, които отговарят за извеждането на токсините от тялото.

Терапията на междуклетъчния обмен на вещества е базата на всяко природолечение. Няма значение дали става дума за хронично заболяване, или за началната остра фаза на болестта. Целта е винаги една - възвръщане на пълната активност на клетките. Аз лекувам самия човек, а не болестта.

Предстои ни "сезонът на настинките”. Как бихте посъветвали нашите читатели да действат в насока профилактика и ранно лечение?
Бъдете здрави през зимата с помощта на Шуслеровите соли. Слънчевите дни са вече преброени, а сивият и студен ноември ни чака пред вратата. Затова не пропускайте да се радвате на всеки ден и оставете вашето вътрешно слънце да свети!

За съжаление, когато се появят хремата, главоболието и болките в гърлото, на повечето от нас ни е трудно да запазим доброто си настроение и жизнена енергия. Затова се нуждаем от добра профилактика на здравето. Препоръчвам непременно да внимавате с приема на достатъчно течности през деня – 1,5 до 2 л дневно (моля внимавайте, ако имате наклонности към едем – задържане на течности). Най-подходящи през есенно-зимния период са билковите чайове, като например от маточина (помага за подхранване на лигавиците) и жълт кантарион (затопля и премахва меланхоличното настроение).

Препоръчвам също така от есента до пролетта за подсилване на имунитета всеки ден да се приема комбинация от Шуслерова сол №3 железен фосфат и Шуслерова сол №5 калиев фосфат – от 3 до 5 таблетки дневно от всяка сол, разтворени в топла вода, преди закуска.

Коя болест бихте си позволили да определите като "бич на XXI век”?
Това е един много труден въпрос. За съжаление има прекалено много хронично болни хора, най-вече от болести, получени вследствие на възпаление, на което не е било обърнато внимание навреме. Множество болести също са провокирани от забързания ни ритъм на живот и липсата на баланс между работа и почивка, както и отнеправилното хранене. Превръщаме нощта в ден, ядем във време, в което не би трябвало, не се храним редовно. Това с времето прави тялото по-слабо.

Има ли храни, които на драго сърце бихте забранили, ако притежавахте тази възможност?
Да, прекаленото приемане на протеини от животински произход, кисело мляко, сирене, извара, прясно мляко. А също и честия прием на месо, риба и колбаси. Освен тях, избягвайте и този тип хранителни продукти, които охлаждат тялото, като студени напитки и храна, а също и домати, краставици, чушки, картофи. Предпочитайте винаги сезонните храни и то типичните за вашия регион. Моят съвет е да се придържате към тази поговорка: "Закусвай като цар, обядвай като принц и вечеряй като просяк.”

Как според вас би трябвало да изглежда примерното меню на една работеща жена?
Закуската е задължителна – нека да е с билков чай. Добре е сутрин да приемаме пресни, добре узрели плодове. Именно тогава, защото стомахът ни се нуждае от време и много работа, за да ги разгради. На закуска можете да хапвате овесени ядки. Ако обичате сандвичи, правете си с препечен хляб, краве масло, мармалад, сирене. Евентуално може и малко колбас – както на всеки му харесва. Закуската е без особени ограничения. Кафето е полезно – по една-две чаши на ден, но не и по време на закуска.

Обядът трябва да бъде топъл и лесен за храносмилане: малка салата, сезонни зеленчуци (на пара или задушени), супи, леки и немазни меса, гарнитура като картофи, спагети или ориз. Храната трябва да е приготвена с висококачествени мазнини! Най-важното е да сте умерени  – трябва да спрете да се храните, преди да усетите чувството за ситост. Така ще избегнете умората след обяда.

За вечеря изберете отново лесни за храносмилането ястия, като например задушени зеленчуци, супи или пък антипасти.

Ако през деня усетите нужда да хапнете по нещо малко между основните хранения, нека това да бъде топъл, билков чай, сушени плодове, ядки, евентуално може и една бисквита.

Не пийте газирани напитки. Суровите храни, плодове, зеленчуци и салати хапвайте най-късно до 14-15 часа. След това консумирайте зеленчуците само варени, задушени, на пара, в супа, а плодовете – само сушени.

Пресният хляб трябва да се избягва, по-добре е да е престоял или препечен на тостер, за да не е влажен.

Да не се приемат животински протеини след 15 часа, доколкото това е възможно.

Вечерята ви трябва да бъде най-късно в 18 часа и да е лека за стомаха. Разбира се, ако излизате вечер и се храните навън, се наслаждавайте, но пропуснете например салатата. Нека останалата храна е каквото ви харесва, но следващите два дни бъдете по-умерени.

Графиня Ангелика Волфскийл ще даде още полезни съвети как да се грижим за себе си, за да се радваме на здраве и дълголетие, в серия безплатни образователни лекции за щитовидната жлеза в:

София, 4 ноември, НДК, зала №9, 18.30 часа
Пловдив, 5 ноември, хотел "Санкт Петербург”, 18.30 часа
Варна, 6 ноември, хотел "Черно море”, 18.30 часа
Бургас, 6 ноември, Драматичен театър "Адриана Будевска”, 13:30 часа

А в петък очаквайте и втората част от интервюто, което Графиня Волфскийл даде специално за Jenite.bg!

76 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay