Топ 100 на най-добрите британски ленти

Класацията е на списание Empire

Топ 100 на най-добрите британски ленти

Киноманите имат своя Библия. Нарича се списание "Empire". Ако искате да научите кой филм си заслужава да бъде видян и защо – това е изданието.

Сега от "Empire" излизат с Топ 100 най-добрите британски филми на всички времена. На първо място от стоте е епохалният филм, заснет през далечната 1962, "Лоурънс Арабски". Лентата на Дейвид Лийн е с десет номинации за "Оскар", тръгва си със седем статуетки. В лентата играят Питър О'Тул, Антъни Куин, Омар Шариф.

Второто място в класацията е за "Животът на Брайън според Монти Пайтън". Комедията от 1979 г. е режисирана от Тери Джоунс.

"Червените обувки" на Майкъл Пауъл и Емерик Пресбъргър от 1948 г. са на трета позиция.

По средата на класацията (под номер 51) е поставен любимата анимация на малките и вече порасналите деца, "Уолъс и Громит. Проклятието на заека" от 2005 г.

Филмът за агент 007 Джеймс Бонд "Голдфингър" от 1964 г. с незабравимия Шон Конъри е на 16-а позиция, а "Казино "Роял" с Даниъл Крейг е на 70-о място.

"Речта на краля", който спечели тази година четири награди "Оскар", включително за най-добър филм, е поставена едва на 79-о място.

4 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 11.10.2011|14:00
Безспорно, британците правят много добри филми, особено напоследък. Наскоро ми се случи да гледам "Blitz" и 3-серийния "Sherlock" и мога да кажа, че и двата са поразяващи с интелигентността на сюжета и героите. Британското кино направи голяма крачка напред.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay