Открийте кариерния си път и го последвайте

Невинаги е лесно да разберете коя е най-подходящата работа за вас

Открийте кариерния си път и го последвайте

Някои хора знаят от съвсем малки какви искат да бъдат и никога не променят решението си. Други сменят насоката си постоянно и нямат ясна представа за това с какво искат да се занимават.

Ако вие сте от втория тип, предлагаме ви няколко начина да определите правилния за вас кариерен път и да го последвате.

Помислете си какво ви вълнува
Всички искаме да работим нещо, което харесваме, и да отиваме на работното място с ентусиазъм, а не с нежелание. Помислете какво ви вълнува, коя е вашата страст. Има ли работа, която си представяте, че толкова много искате, че бихте я вършили безвъзмездно?

В какво сте добри?
Може би искате да сте художник, но не можете да рисувате? Или пък работата на пиар специалистите ви се вижда забавна, но е твърде стресова за вас? Дори и да харесвате някоя професия много, трябва да помислите дали притежавате нужните качества. 

Открийте кариерния си път и го последвайте

Ако не можете да определите обективно качествата си, решавайте тестове за кариерно ориентиране, които ще ви насочат към това кои са силните и слабите ви страни, и в коя професия ще ви бъдат от най-голяма полза.

Изкарайте стаж
Няма нищо по-добро от практиката. Един стаж би ви показал дали сте подходящи за желаната работа и дали представите ви за нея отговарят на действителността. Освен това опитът никога не е излишен и ще ви помогне при намирането на работа.

Изследвайте нетипичните кариерни възможности
Всички знаем кои са най-често срещаните професии - доктор, адвокат, учител, журналист, полицай... Ако обаче никоя от тях не ви вдъхновява, може би е време да проучите нестандартните кариерни възможности - шоколадов инспектор, реставратор на секс играчки и какво ли още не - професията, за чието съществуване въобще не подозирате, може да се окаже правилният избор за вас.

Разпитайте познатите си 
Може да разберете много за различните кариерни възможности чрез форумите в интернет. Най-добре ще е обаче да наберете знания от първа ръка за отделните професии от хората, които ги работят. Те са по-добър и надежден източник на информация от който и да е сайт. 

Създайте си кариерен план

Открийте кариерния си път и го последвайте

Както в повечето случаи, планът е нужен, за да знаем накъде сме тръгнали и да правим равносметка от време на време докъде сме стигнали. Нещата не вървят по мед и масло и най-вероятно няма да се осъществят точно според замисъла ви, но пък планирането ще ви помогне да не забравяте целите си и да си напомняте какво е нужно, за да ги осъществите.

Използвайте формулата З + С + Ц
Проверете дали дадена позиция е подходяща за вас чрез формулата Заложби + Страст + Ценности. С кое сте способни да направите компромис и кое не отговаря на ценностната ви система и не подлежи на обсъждане? Какви заложби имате и можете ли да превърнете страстта си в постоянна работа? Ако дадена позиция отговаря положително на формулата, не се колебайте да започнете кариерния си път с нея.

За още статии на тема кариерно развитие, последвайте Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay