Кой снима действащи вулкани и романтични сватби?

Един от най-талантливите фотографи в България - Камелия Атанасова

Една дама, която е успяла да изкачи действащ вулкан в Камчатка и която определя екстремните спортове като свое хоби, няма как да не ви впечатли. Пак тя съумява да улови най-романтичния момент от една сватба, най-искрената усмивка на човека пред обектива. И всеки неин кадър носи невероятен заряд!

Камелия Атанасова е била запленена от изкуството, наречено фотография, преди много време. Непрекъснато се учи и развива, като не познава границите на увереността си. Може да накара всеки да се чувства добре пред обектива. Добре почти колкото нея! Ето какво ни разказа Камелия Атанасова за своето творчество:

Ти си един от първите фотографи, които правят следсватбени фотосесии в България. Как ти хрумна да изкараш хората от ритуалната зала и ресторанта?
Винаги съм искала да създавам художествена фотография и красиви неща с таланта, който имам. Когато започнах да се занимавам с това, в България почти никой не беше чувал за следсватбените фотосесии. Често са ме питали за снимки, на които булката е потопена до половина във водата - дали това е в сватбения ден и т.н.

Веднъж, когато размишлявах върху своето фотографско развитие, попаднах случайно на един американски сватбен фотограф, гледах снимките му и стоях дълго време с отворена уста. Решението беше взето - и в България ще започне да се случва това. Освен това правя и фотосесии на влюбени двойки тип ”Love Story” ("любовна история” - бел.ред.).

Кой снима действащи вулкани и романтични сватби?

Коя е най-шантавата сватба, запечатана от обектива ти?
Шантава не бих казала, но всяка сватба е уникална и една с една не си приличат. Имала съм много прекрасни моменти, които ще ми останат сантимент за цял живот. Определено мога да кажа, че имам любими сватби.

Сама ли измисляш сюжета на сватбената фотосесия?
Измислянето на сюжетите става много лесно, след като си поговоря известно време с младоженците. От тях разбирам за интересите и предпочитанията им. Тогава идеите сякаш сами се генерират.

Снимала си и при много екстремни условия. Разкажи ни малко повече за документалния си филм, заснет из земите на Камчатка. Руска зима, активен вулкан - защо това те зарежда толкова силно?
Камчатка е наистина едно необикновено място, трудно е да се обясни на човек, който не е бил там. Това е все едно пътуване назад във времето. Място, където популацията на кафявата мечка е с пъти над населението.

Мястото е много силно вулканично и ние бяхме тръгнали за там, за да изкачим най-високия връх на Евразия - Ключевская сопка. За съжаление, върхът се оказа доста голяма лъжица, но поне добихме представа как става от логистична гледна точка.

За сметка на това пък изкачихме друг действащ вулкан и се разходихме стабилно из други интересни кътчета. За всичко това направих документален филм, чиято премиера беше пролетта на 2012 г.

Кой снима действащи вулкани и романтични сватби?

Изкушавала ли си се да застанеш пред обектива?
О, да! Много обичам! Често си организирам фотосесии, на които сама да съм си модел. Използвам статив или по-често каня някой приятел да ми съдейства. Единствения проблем е със заснемането и трудността,  ако задачата е по-сложна друг човек да определи ракурса, който точно искам. Много забавна фотосесия се получи за последния ми рожден ден, където позирах със сметанова торта на главата и размазана по мен. Исках да направя нещо щуро и различно, с което да запомня този ден, е, определено се получи!

Предимно жени искат да се видят на снимка. Как ги предразполагаш да се почувстват комфортно и освободено, докато ги снимаш?
Определено жените са тази част от човечеството, които са по-склонни да експериментират с външния си вид и, разбира се, са доста по-суетни. Ние се гримираме, правим си прически, имаме в гардероба си хиляди ненужни дрехи, които в крайна сметка освен да се гледаш пред огледалото и да си направиш фотосесия с тях за нищо друго не стават.

Различните хора има различно поведение пред камера и аз си имам своите тайни, за да ги предразположа, но предимно ми помага, че се държа приятелски с тях и съм открит и освободен човек. За мен е много важно човекът, който снимам, да ми има пълно доверие и аз да мога да го оправдая.

Всеки човек ли може да изглежда добре на снимка?
Да, абсолютно всеки. Напоследък специализирам именно в това - снимки на хора, които не са професионални модели. Какво правя ли? Организирам абсолютно професионална фотосесия с гримьор и фризьор за тях и в крайна сметка тези хора получават продукт, достоен за корица на списание. Докато до преди няколко години на тази услуга се радваха само известни хора, певци, артисти и т.н., днес всеки един човек би могъл да си позволи този лукс.

Кой снима действащи вулкани и романтични сватби?

Колко често имаш заявки за "Подарък фотосесия”?
Много често. Това е един наистина мечтан и оригинален подарък, особено когато човек се чуди какво да избере за скъп човек, спомен, който остава за цял живот.

Човекът пред обектива ли решава какво да облече и как да се гримира?
Разбира се, аз не мога да налагам мнение, само мога да съдействам със съвети като човек малко по-наясно с нещата.

Случвало ли ти се е да откажеш ангажимент, защото си претрупана с работа?
Не, но се е случвало да откажа, ако преценя, че идеята не ми харесва.
За сватбената фотография обаче е различно, датите се запазват месеци напред, понякога дори година и тогава при поет ангажимент, няма как да поема друг по същото време.

По какво се различават кадрите с хора и без? Кои са по-лесни за реализация?
Кадрите с хора са ми по-интересни, имат дух, докато другите само композиция.

Правиш стотици кадри на едно събитие, превръща ли се снимането в рутина?
Не, старая се постоянно да се развивам и усъвършенствам и да търся нови методи, и да сменям начина на работа. Стотиците кадри са само един безценен опит.

Кой тип фотография ти е присърце?
Концептуалната. Тази, с идея отвъд привидното.

Еротичните модели по-свободно ли позират, когато ги снима жена?
Разбира се. Това, че жените са по-разкрепостени пред мъж, са само митове, няма нищо подобно.

Репортажните ти снимки също са много добри. Разкажи ни за най-запомнящото се място/събитие, което си снимала?
Преди време работих за няколко години в българските медии. Това беше доста добра подготовка и основа за сегашната ми работа, школа, както се казва. Снимала съм доста важни събития за историята на България през този период от време, едно от които - посещението на американския президент Джордж Буш.

Кой снима действащи вулкани и романтични сватби?

Образованието или желанието е по-важно за успешна кариера в тази сфера?
За момента имам две висши образования, и двете са до голяма степен в специалността. Едното е фотография, а другото - история на изкуството. В гимназията пък съм завършила рисуване и квалификацията ми е художник. Определено тези неща могат само да са ми от полза, но съм на мнение, че ако човек не го носи в себе си, нищо друго не може да му помогне.

Всички снимки, правени от Камелия Атанасова, може да разгледате в нейния уебсайт. А ако тази статия ви харесва, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук, за да се запознавате виртуално с други талантливи и забележителни хора всеки ден!

22 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 28.01.2013|16:24
Разглеждала съм сватбените й снимки, има доста добри идеи. Всеки албум й е с различна тема.
1
Не е посочен 28.01.2013|07:40
Наистина много красиви фотографии прави, макар че това според мен човек трябва да си го има отвътре и със сигурност не двете дипломи са я направили толкова добър фотограф.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay