Модерни светици в градска среда

Всяко момиче от проекта "Urban Saints" има уникално и неповторимо излъчване

<p>Кадърът с тази прекрасна дама с ореол, образуван от градската среда, е част от проекта "Urban Saints" на Стефан Василев. Пред себе си имате два пътя - да видите<a href="http://jenite.bg/%D0%93%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8/%D0%9C%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B2-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0_l.g_i.231736_sii.677157.html#gallery" target="_blank"> нашите любими кадри от поредицата</a> или да прочетете <a href="../%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F/%D0%9C%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B2-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0_l.a_c.192544_i.231736.html" target="_blank">какво ни разказа Стефан</a> за своя проект.</p>

Кадърът с тази прекрасна дама с ореол, образуван от градската среда, е част от проекта "Urban Saints" на Стефан Василев. Пред себе си имате два пътя - да видите нашите любими кадри от поредицата или да прочетете какво ни разказа Стефан за своя проект.

Сигурно вече сте попадали на поне една снимка, в която красива мацка позира със сериозно изражение, а зад нея градската среда образува ореол. Всъщност тези снимки с красиви мацки са десетки и са дело на един "буден младеж”, който търси достойна комбинация между женската красота и красивата архитектура.

Неговото име е Стефан Василев и на 18 октомври официално стартира фейсбук страницата на своя проект "Urban Saints” ("Градски светици” - бел.ред.). По този начин за броени часове фотографиите му достигнаха стотици потребители, които не се притесняват да изразят одобрението си. Също като нас.

Пред себе си имате два пътя - да видите нашите любими кадри от поредицата или да прочетете какво ни разказа Стефан за своя проект.


Каква е основната идея, която се стремиш да реализираш чрез проекта си "Urban Saints”?
Това е идея, която се роди, докато с една моя позната изпробвахме новия ми фотоапарат. Не беше планирано или с предварителен замисъл. Оказахме се на едно запустяло, но много красиво място на ул. "Симеон” и направихме една снимка… После още две-три. И след това се замислих, че това би била интересна серия.

Идеята ми започна така: със същото момиче да обиколим и да намерим такива места с подходящата архитектура в София. Но впоследствие реших, че ще е по-интересно да представя различни образи и да покажа моята гледна точка за красота и излъчване.

Героините от "Urban Saints" до една притежават уникално излъчване. Някои от тях обаче са известни, други - не. На какъв принцип избираш момичетата за проекта? А защо "градски светици”?
Определен принцип или критерий няма. Изборът е напълно субективен, без отделни точки, на които например да трябва да отговаря момичето. За мен е важно да има излъчване, да притежава нещо, което за мен може да е красота, чар. Като цяло нещо, което искам да предам нататък.

Името дойде от самото естество на проекта - архитектурният елемент, който обединява снимките, наподобява ореол. Оттам дойде идеята за светиците. А са "градски”, защото все пак атмосферата и обстановката представят и красотата на града.

Модерни светици в градска среда

Предварително ли ги подготвяш, или ги снимаш непринудено?
Старая се подготовка да няма и снимките да са възможно най-естествени. Желанието ми е излъчването на всеки образ да е характерно и всичко да помага на зрителя да опознае по един или друг начин момичето на снимката. Всяка от тях е облечена и подготвена така, както тя е преценила. Любима дреха, любим аксесоар и т.н. Моята намеса е минимална и се изразява в мнение, когато например има възможност за избор на облекло или начин, по който да си нагласи косата. Нищо повече.

Доколко позите им препращат към стилистиката на иконите?
Осъзнавам, че препратката с ореола е достатъчно силна, затова единственото, което допълнително искам, е кадрите да са малко по-сериозни. Нищо повече. Първоначално идеята ми беше да наподобявам конкретни пози и композиция като от икона, но в крайна сметка това отпадна, за сметка на реализма и желанието ми за естествени кадри.

Кога направи първия кадър за проекта? А последния? Или все още търсиш urban saints?
Първия кадър направих в началото на април тази година. Не помня точната дата, но помня, че беше облачно и леко хладно - идеално за снимане. Последният ли? Иска ми се да не спирам, докато има интересни образи около мен или архитектурни елементи, които да ми позволяват да продължавам да снимам.

Смени ли по някакъв начин концепцията си, или я затвърди през всички тези месеци?
Радвам се, че в по-голямата си степен идеята се затвърди в главата ми, което ме успокоява. Това за мен лично означава, че съм малко или много на прав път по отношение на стила и начина на изразяване на идеята.

Модерни светици в градска среда

Какви са отзивите за проекта и срещал ли си хейтъри по пътя си?
За момента отзивите са изключително положителни, като това ужасно ме радва и същевременно ми се струва невероятно. Все пак това е нещо, което започнах едва ли не на шега, с една снимка. Цялото одобрение и подкрепа определено ме ласкаят, не мога да не си призная.

Колкото до хейтърите - досега не е имало такива. Имах един разговор за религия, богохулство и такива неща, но за мен това е много субективно, така че не мога да го нарека "хейт”. Имал съм опити за намеса в процеса относно избор на лица, брой на снимки и т.н., но за мен това не е хейт, по-скоро неразбиране на идеята ми да изразя себе си по начин, който за мен е най-правилен.

Участваш в конкурса Art Takes Miami. Защо е важен всеки един глас за теб? Как се движиш във временното класиране?
За мен най-важното в този конкурс е възможността хора от цял свят да видят моята идея и тя да въздейства на възможно най-много зрители. Оттам нататък, гласуването е на второ място за мен. Безкрайно съм благодарен за всеки глас и всяка минута, която човек е отделил, за да ме подкрепи, било то в конкурса, било то в разговор, фейсбук или където и да е. За класирането не знам - мога да видя само моите гласове, така че се надявам да има интерес. Но за повече не искам да се навивам - каквото стане, това.

Няма да те питам къде са всички тези "кръгли" места. Но как ги намери? 
Ами първоначално местата бяха по маршрути, по които сравнително често се движа, но с разрастването на проекта започнах целенасочено да ги търся. Минавах по заобиколни маршрути, разхождах се по места, където реално нямам намерение да ходя и т.н. Това занимание се оказа прекрасен начин да опозная родния си град.

Модерни светици в градска среда

Какво те вдъхновява?
Колкото и клиширано да звучи - всичко. Може да е филм, песен, снимка, опаковка на продукт, разговор с някого... Смятам, че съм широкоскроен човек и затова се старая да не ограничавам мирогледа си или да канализирам интересите си само в определена област. Красота и вдъхновение има навсякъде, защо да рискувам да го пропусна?

Какъв смисъл носи за теб понятието "интересно”?
Всичко, което те кара да се откъснеш от заниманието ти за момента и задържи вниманието ти. Всяко нещо, с което можеш да прекараш безкрайно много време и все още да не искаш да спреш. Всяко нещо, което искаш да споделиш и което смяташ, че хората около теб си заслужава да видят или научат.

С какво се занимаваш извън този проект?
Занимавам се с графичен и продуктов дизайн. В момента съм "Бранд дизайнер" в международно дизайн студио.

А кой е Стефан Василев всъщност? Какво е правил, прави, ще прави?
Стефан е комплексна личност, с многопластов характер и завладяваща харизма… Шегувам се, разбира се! Стефан е буден младеж, който се интересува от най-различни неща и събития в живота си, щастлив е, старае се да предава това на околните, открил е 2/3 от нещата, които в личен план търси в живота си; обича да спортува, да разсмива хората, да ги кара да се замислят; обича да има собствено мнение и да го отстоява. Сигурно и други неща обича, но още не ги е открил. Най-интересното обикновено предстои, така казват мъдрите хора.

Jenite.bg пожелаваме на Стефан още много сполучливи кадри, които да вдъхновяват и да се отличават! Може да разгледате всички "светици" и да подкрепите проекта на страницата Urban Saints.

52 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



31
Не е посочен 11.12.2013|15:36
Много яко са го измислили
30
Не е посочен 24.10.2012|09:56
идеята е страхотно,снимките носят в себе си много заряд,според мен всяка една жена може да бъде модерна светица в градската среда и да намери себе си в тези прекрасни фотоси!
29
Не е посочен 23.10.2012|19:19
доста странна идея
28
Не е посочен 23.10.2012|18:19
бе не знам дали съм хейтър, ама това не ме грабна
27
Не е посочен 23.10.2012|18:19
Изключително красиви са
26
Не е посочен 23.10.2012|17:49
Всичките ли имат такива яки татуси?:) Много готин проект! Успех!
25
Не е посочен 23.10.2012|17:49
Тя е да;) Тя е доста сладуркса. И певицата Рут я има - тя също има уникално индивидулано излъчване, както и УНИКАЛЕН глас ;)
24
Не е посочен 23.10.2012|17:48
Наистина много готини мацки с истински неподправено излъчване! ;) Много ми хареса и как са снимани:)
23
Не е посочен 23.10.2012|17:14
Много интересен поглед има автора на тези творби.Това трябва да се отбележи,на изчезване са хората с добри идеи
22
Не е посочен 23.10.2012|16:58
Много солидни цветове. Много ми харесаха снимките, определено имат характер и идея!
21
Не е посочен 23.10.2012|16:38
Това е адски красива фото сесия и много модерна! Браво! Снимките са невероятни!
20
Не е посочен 23.10.2012|16:30
Това на първата снимка вляво Миленита ли е, или нещо се заблуждава? Аз я правя на нея - няма как да ѝ сбъркаш симпатичната физиономия
19
Не е посочен 23.10.2012|16:25
ах, жесток проект, много ми харесва. Наистина много!
18
Не е посочен 23.10.2012|15:27
на мне лично повечето са ми татуирани кифли
17
Не е посочен 23.10.2012|15:27
доста интересна идея
16
Не е посочен 23.10.2012|13:11
Интересно хрумване и невероятно добра реализация. Ореолите са малко странни, но пък модерните светици са толкова готини, колоритни, красиви.
15
Не е посочен 23.10.2012|12:17
Очарователни са всичките по свой начин,въпреки че са толкова сериозни!
14
Не е посочен 23.10.2012|12:02
Мацките са супер добре подбрани! А снимките са просто прекрасни!
13
Не е посочен 23.10.2012|11:59
Ееее! Ама много са готини бе!
12
Не е посочен 23.10.2012|11:52
Мацките са готини, но с мноого големи татуировки;)
11
Не е посочен 23.10.2012|11:48
Прекрасни снимки! И мацките са супер!
10
Не е посочен 23.10.2012|11:42
страхотни снимки! много добре са направени!
9
Не е посочен 23.10.2012|11:33
Моделите са просто страхотни, а идеята за модерните светици особено ми допадна, тъй като всяка една жена носи това в себе си - особено като видиш такива красиви и изписани лица.
8
Не е посочен 23.10.2012|11:30
Прекрасни са! Много ми харесват!
7
Не е посочен 23.10.2012|11:18
И всяка си има индивидуалност :)
6
Не е посочен 23.10.2012|10:50
Много ми харесаха всичките :()
5
Не е посочен 23.10.2012|10:09
невероятни са,страшно чаровни и харизматични!
4
Не е посочен 23.10.2012|09:59
Вдъхновяващи фотоси, а подбора на модели е просто уникален - толкова готини, различни и свежи мацки при това извън стереотипното за нашите ширини клише! Евала!
3
Не е посочен 23.10.2012|09:39
Интересен поглед,но на мен не ми допада много идеята
2
Не е посочен 23.10.2012|09:36
Русата мацка на първата снимка не е ли певицата и актриса Миленита
1
Не е посочен 23.10.2012|09:35
Интересни фотоси, действително израженията им са особено сериозни, но има нещо мистериозно и вълнуващо в тях.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay