Фрида Кало на корицата на Vogue

Роклите на мексиканската художничка са придавали позитивност на изстрадалата ѝ личност

<p>Фрида Кало е сред най-любимите икони на комунизма, както и сред най-известните <strong><a href="http://jenite.bg/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%82%D0%B0/%D0%9C%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-XX-%D0%B2%D0%B5%D0%BA-_l.a_c.93063_i.129893.html" target="_blank">модни икони</a></strong> на своето време. Икона, известна с широките си пъстри дрехи, цветята в косите, сключените вежди и необезпокояваното мъхче над горната устна. Всичко това не е било модерно сред светските дами на 30-те. Напротив, те се обличали в прилепнали по тялото тоалети, гелосвали къдриците си, демонстрирали неестествено тънки линии над очите. Фрида Кало пък умеела да демонстрира собствения си стил, успял да прикрие цялата болка в живота й. Физическа и емоционална. </p>

Фрида Кало е сред най-любимите икони на комунизма, както и сред най-известните модни икони на своето време. Икона, известна с широките си пъстри дрехи, цветята в косите, сключените вежди и необезпокояваното мъхче над горната устна. Всичко това не е било модерно сред светските дами на 30-те. Напротив, те се обличали в прилепнали по тялото тоалети, гелосвали къдриците си, демонстрирали неестествено тънки линии над очите. Фрида Кало пък умеела да демонстрира собствения си стил, успял да прикрие цялата болка в живота й. Физическа и емоционална. 

През ноември Фрида Кало за първи път ще се появи на корица на Vogue. Всеки, който е запознат с личността на впечатляващата мексиканска художничка, би попитал: "Но как така? Тя е починала преди повече от половин век". Отговорът е: по-добре късно, отколкото никога.

Ако има дама, която повече от всеки друг заслужава да се превърне в лице на "модната библия", това е именно Фрида. Тя е сред най-любимите икони на феминизма, въпреки че малко е общото между нея и активистките за еманципацията на жените в десетилетията след смъртта ѝ. Тя е и сред най-известните модни икони на своето време. Икона, известна с широките си пъстри дрехи, цветята в косите, сключените вежди и необезпокояваното мъхче над горната устна. Всичко това не е било модерно сред светските дами на 30-те. Напротив, те се обличали в прилепнали по тялото тоалети, гелосвали къдриците си, демонстрирали неестествено тънки линии над очите. Фрида Кало пък умеела да демонстрира собствения си стил. 

Именно на него ще бъде посветена изложбата, организирана съвместно от Vogue Мексико и музея с името на художничката в родината й. Това е и поводът за необичайната посмъртна корица на списанието. Експозицията ще носи името "Визиите могат да заблуждават: Роклите на Фрида Кало" и ще представлява много повече от културна инициатива, посветена на модата.

Ще бъдат показани над 300 експоната от гардероба на бележитата мексиканка: шалове, корсети, блузи, поли, панделки... И още шалове, и още панделки. Всички тези елементи са били използвани от Фрида по нейния емблематичен начин, успял да прикрие цялата болка в живота й. Физическа и емоционална.

Толкова много болка е имало в живота на артистичната мексиканка. За да изразим своя поклон пред нейната сила, предлагаме този кратък разказ за страданията ѝ.

Детски паралич, когато е 6-годишна 
Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон е родена на 6 юли 1907 година в Мексико. До края на земния си път обича дома на родителите си - Синята къща. Там посреща и смъртта си през 1954. А през почти цялото време между тези две събития е измъчвана от тежки проблеми със здравето.

На 6 годинки Фрида заболява от детски паралич. След девет месеца на легло, успява да се възстанови, но десните й крак и стъпало остават деформирани завинаги. Бащата окуражава злочестата си дъщеря да практикува футбол, плуване, дори борба. Тези спортове са считани като изключително неподходящи за дамите от онова време, но целта е възможно най-пълното възстановяване на Фрида. 

Още тази кратка част от нейната история ни позволява да разберем откъде идва предпочитанието й към дългите широки поли - те цял живот скриват слабия ѝ заради детския паралич крак.

Фрида Кало на корицата на Vogue

Тежка катастрофа в тийнейджърските години  
В училището, в което влиза през 1922, Фрида е едно от малкото момичета. Бързо става известна с жизнерадостния си дух, с пъстроцветните дрехи и бижута. Още същата година мексиканският стенописец Диего Ривера, известен с дълбоко социалното и политическо съдържание на творбите си, се появява да рисува в училището на младата Кало. Твърди се, че тя често го наблюдава, докато работи, и дори е заявила пред приятели, че някой ден ще му роди дете.

Докато чака този момент обаче, Фрида се движи с интелектуално и политически настроената част от съучениците си. Започва връзка с един от тях. На 17 септември 1925 двамата пътуват с автобус, който се блъска в лека кола. В резултат от удара, Кало се нанизва на стоманен парапет, който се врязва в бедрото ѝ и излиза от другата му страна. Получава фрактури на гръбнака и таза, които довеждат до поредица от операции през следващите години от живота на Фрида.

Може ви вече разбрахте, че тя не е носила иконичните си корсети от глезотия. Носела ги е по необходимост. 

Неверен съпруг и три спонтанни аборта
През 1928 година младата дама отново се среща с Ривера. Той окуражава заниманията ѝ с изкуство, а на следващата година се женят. Но така и никога не се превръщат в "нормално", според представите на обществото, семейство. 

В първите години на брака Кало често се мести заедно със съпруга си на местата, на които той посреща комунистите. Преживява три спонтанни аборта, от което творбите ѝ стават още по-лични, а болката в тях – още по-голяма. Художничката е известна най-вече със своите автопортрети, които интерпретират разрушената ѝ физика през призмата на изкуството.

Освен със своите скандални стенописи, Диего Ривера пък е известен и с многобройните изневери, които причинява на страдащата си жена. Включително със сестра ѝ Кристина. В отговор на това предателство, Фрида отрязва емблематичната си дълга коса. Развежда се с Ривера, но още на следващата година, 1940, отново сключва брак с него.

Артистичните съпрузи многократно сe разделят, а дори когато се води, че живеят заедно, това не е точно така. Обитават съединени, но все пак отделени едни от други апартаменти и студиа. В определен момент отношенията им са сериозно обтегнати, но се сближават отново, в името на общата казуза – да помогнат на попадналия в състояние на изгнание съветски комунист Лев Троцки и съпругата му Наталия. Говори се, че за кратко Кало и Троцки дори са имали интимна авантюра. Освен това, Фрида е известна със своята бисексуалност, така че клюките от онова време я свързват и с различни жени. 


Влошаващото се здраве на Фрида през последните ѝ години
Физическите страдания на тази силна жена не спират да я преследват до края на живота ѝ. С настъпването на 50-те, тя прекарва девет месеца в болница, заради гангрена на десния крак. По време на първата си самостоятелна изложба в Мексико, Фрида не може да стои права, но отказва да пропусне откриването. Пристига с линейка и прекарва вечерта в легло, от което празнува и разговаря със своите гости. Скоро след това обаче се налага част от крака ѝ да бъде ампутиран.

Това успява да прекърши забележителния ѝ дух и фрида изпада в тежка депресия. Твърди се, че прави опит за самоубийство. Твърди се дори, че именно в следствие на самоубийство настъпва смъртта ѝ на 13 юли 1954. Фрида Кало умира на 47 години в "Синята къща", която толкова обича през целия си живот.

Няма нужда да говорим повече. Душевността на Фрида прозира както в творчеството ѝ, така и в специфичния ѝ стил на обличане. В галерията ни можете да видите някои нейни снимки - част от експозицията в едноименния ѝ музей в Мексико. Тук сме представили и трите най-известни картини на Кало.      

Фрида Кало на корицата на Vogue

35 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 06.11.2012|17:07
че как бе! удариха в земята по тираж монитор, телеграф и 24 часа! големи продажби направиха!
14
Не е посочен 06.11.2012|17:06
и има мустаци!
13
Не е посочен 06.11.2012|17:05
това е нагласено, тази не може да е на корицата на вог, невъзможно е!
12
Не е посочен 06.11.2012|17:05
искам и аз да съм на корицата на вог
11
Не е посочен 05.11.2012|16:33
Какво означава човек да има собствен стил и харизма, каквито Фрида сто процента е притежавала. Цветните дрехи и закачливия стил, многото пластове дрехи сякаш са прикривали именно тази душевна и физическа болка, която така правдиво тя е пресъздала в картините си.
10
Не е посочен 05.11.2012|11:04
Страхотна статия! Да бъдеш себе си напук на болката, да се радваш на живота и да умееш по този прекрасен начин да прикриваш недостатъците и да ги превръщаш в своя запазена марка.
9
Не е посочен 02.11.2012|19:03
Така си е. Била е истински боец и въпреки, че накрая губи битката, живота и завинаги ще остави силен отпечатък в историята на човечеството.
8
Не е посочен 02.11.2012|19:02
Да и аз съм го гледала - уникална история има тази жена. Ако има книга за нея бих си я купила.
7
Не е посочен 02.11.2012|19:02
Така е, а не поредната куха моделка или "звезда". Ето това е истинска звезда, която ще остане завинаги в историята.
6
Не е посочен 02.11.2012|19:01
Не може нищо да не знаеш за Фрида Кало!? Наистина ли? Гледай поне филма със Селма - уникален е.
5
Не е посочен 02.11.2012|19:01
Невероятна жена и творец. Наистина. Това, което е преживяла, много мъжкари сигурно не биха могли да издържат - тази жена е достойна за възхищение, защото въпреки тежката си съдба, успява да покаже и изрази таланта си напълно и не се предава дълго време...дали е умира заради самоубийство - според мен, да. Напълно очаквано - това с крака я довършва, а изневерите на съпруга й отдавна са я убивали бавно.
4
Не е посочен 02.11.2012|18:59
Потресаваща история. Аз я знаех криво ляво но нях забравила, че накрая и ампутираха крака:( Това е било убоийствено след цялата тази мъка, която е преживяла. Не стига, че здравословно е имала постоянно проблеми, ами и в личен план не е сполучила...И все пак, става велик творец! Поклон!
3
Не е посочен 02.11.2012|18:58
Страхотен материал! Гледала съм филма със Селма, която апропо играе чудесно. Тази жена е била истинска мъченица и въпреки това, успява да създаде уникално изкуство, а личността й винаги ще бъде помнена. Поклон наистина!
2
Не е посочен 02.11.2012|18:08
Нищо не знаех за тази мексиканска художничка от 30-те, но ми беше много интересно да науча за нея и неверояният й живот.. Без съмнение това ще бъде един от най-продаванието броеве на Вог.
1
Не е посочен 02.11.2012|17:07
Ще бъде наистина интересен брой. Този път са избрали да представят впечатляваща личност, макар и покойница отдавна, но за своето време е била наистина уникална фигура и човек.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay