Възрастта не е нищо повече от цифра

Жена за подражание, която с усмивка споделя разковничето на младостта

"Здрав дух в здраво тяло е решение, което взимаш сам за себе си", убедена е Ернестина Шепърд, най-възрастната културистка в света. Тя е на 74г., но със сигурност можем да извадим няколко десетици от възрастта ѝ. Тялото ѝ изглежда идеално скулптурирано, а позитивният ѝ дух е всичко, което можем да искаме.

 

Ернестина е записана в "Книгата за рекорди на Гинес" като най-старата жена, участвала в състезания по културизъм някога. "Възрастта не е нищо повече от цифра!", заявява уверено тя пред Вашингтон Пост. И сме склонни да ѝ повярваме.

 

Ернестина всъщност е баба Ернестина. Нейният син е на 53г., а внукът й - на 14г. Между грижите за семейството и работата като фитнес треньор, тя винаги намира време за себе си. Притежава огромната мотивация и нужното търпение, за да тича по 16 километра всяка сутрин. Отнема ѝ около три часа. Това са 128 километра седмично - уверени крачки и правилно дишане. Без почивка, до целта. В хранителния си режим Ернестина включва чисто пилешко месо, зелени зеленчуци, сурови белтъци и кафяв ориз. Добре познати храни, известни с почетното си място в много диети за отслабване. 

 

Всяка сутрин Шепърд се събужда в ранни зори и посреща изгрева, медитирайки. За нея психическото състояние е също толкова важно, колкото физическото. И преди денят да започне "официално", тя трябва да се настрой за него с позитивни мисли и спокойствие. 

 

В интервю Ернестина споделя, че всъщност в миналото е била много мързелива. Никога не е желала да се занимава с бодибилдинг, но животът я е отвел в неочаквани посоки. Когато е на 11г., Ернестина е ударена от кола, докато кара своя велосипед. Глезенът ѝ е изкълчен, а заповедите на лекарите гласят "никакво физическо натоварване". И от този ден нататък тя приема това предписание като ежедневно властващо правило. Не полага никакви усилия за своето тяло, просто се старае да изглежда добре с помощта на козметиката. В определен период от живота си работи и като модел. И така до 56г.

 

Промяната започва преди 18 години, когато Шепърд присъства на парти на басейна на нейни приятели. Точно на това място, точно тогава, тя осъзнава колко много се е променил външният ѝ вид, колко по-стара е от преди. Болезнената истина я разтърсва. Започва да посещава курсове по аеробика, но чувства, че това не ѝ е достатъчно. Добавя към тренировките си и посещенията във фитнес залата, плюс подходящия хранителен режим. Там се запознава със силата на тежестите и тяхното въздействие над тялото. И фитилът е запален, страстта към вдигането на тежести е разпалена, гори и до днес.

 

През последните 18 години Ернестина е участвала в девет маратона, спечелила е две бодибилдинг състезания, а през 2010г и 2011г държи приза за най-възрастната състезателка в бодибилдинг историята в Рекордите на Гинес. Ернестина е една най-вдъхновяващите личности, тя вярва в своята сила, а изглежда това е тайната стъпка към елиминирането на всички притеснения относно остаряването. С грижа и любов към себе си се постигат чудеса.

 

 



50 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 02.08.2011|07:06
Страхотна!Истинско фитнес вдъхновение!!!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay