Двойната Драга

Грижовна майка и готик икона - тя е много, много специална

Двойната Драга

Една загадка стои пред мен днес. Тя е жена, която излъчва увереност. И се казва Драга.
Човек има усещането, че щастието е навсякъде около нея. И че е много, много специална. Търси красотата в мрака, а харизмата ѝ би могла да развълнува всяко човешко същество.

Преди време е била модел, след това - дизайнер. Обича да снима, а сетовете, които пуска на партита, са познати на всички от готик средите. Драга е дете на изкуството и винаги е редом със съпруга си Емил Сапаревски - един от пионерите в tattoo изкуството за България. Освен всичко друго, тя е смела жена. Говори открито за семейството си, наясно е с желанията си и никога не съжалява за решенията си. А едно от тях е да създаде семейство с три прекрасни деца. Напук на всички оправдания, които би могла да намери това да не се случи.

Как ти и съпругът ти взехте това решение – малко семейства имат три деца, да не говорим, че вашите са с много малка разлика?


С моя съпруг никога не сме се сравнявали с останалите. Обичаме децата и искаме много деца. Всъщност, три много ли е?

Имала си трудно първо раждане. Какво ти помогна да преодолееш шока от този кошмар?


Да, имах травматично раждане. Помогнах си сама – анализирах причините и намерих начин да ги избегна при следващо раждане. Родовата дейност се повлия от психическата ми нагласа, вследствие бездушното и грубо отношение от страна на лекарите, липсата на информация и на интимност в този момент. Това не се повтори, защото си избрах лекар и специални условия, при които да родя. Освен това, човешката памет е така устроена, че потиска лошите спомени.

Съществуват противоречиви мнения за присъствието на бащата при раждане. Вие как достигнахте до извода, че това е правилното решение? А синът ти как се появи на бял свят?


В нашия случай това беше правилното решение и не съжаляваме. Съпругът ми Емо ме подкрепи с присъствието си и беше награден да види раждането на по-малката ни дъщеря. Тя се роди във вана, почти безболезнено. Използвах нетрадиционни обезболяващи техники като ароматерапия, музика, хомеопатия и... присъствието на съпруга ми. "Родихме" естествено, активно и с усмивка едно четирикилограмово бебе. Синът ми пък се роди с едно изключително активно секцио. Раждането не напредваше по естествен път, въпреки че използвах (освен всичко) пози, упражнения, дишане и акупресура от йога. В крайна сметка, нямам лош спомен от този опит.

Двойната Драга

Промени ли се тялото ти след трите раждания? А какво се случи с татуировките на коремната област? Много жени се притесняват, че бременността води до необратими последствия върху кожата, а семейството - върху живота.

Не бих препоръчала на нераждали жени да си правят големи татуировки в коремната област. Това е мястото, където кожата е най-уязвима при бременност – тя се разтяга, отпуска, самата татуировка се нацепва. Относно тялото ми – да, настъпиха промени, както заради трите раждания, така и заради възрастта ми, но аз съм доволна от вида си в момента.

На тези, които се притесняват за кожата си ще кажа: и бременността, и времето, оказват необратимо въздействие върху кожата. За да се радвате на кадифена кожа най-добре не се размножавайте и не остарявайте!

Аз приемам създаването на семейство като нещо нормално, без излишни драми. Щастлива съм, че имах късмета да срещна моята половинка в този огромен свят. Децата са венецът на нашата любов.

Как запази индивидуалността си, без да се превърнеш в майка, която постоянно се оплаква, че трябва да сменя пелени?


Индивидуалността ми никога не е била застрашена от майчинството. Наистина, то ми дава много, но в замяна аз също съм готова да давам от себе си.

За да оцелее човек в екстремни ситуации, трябва да се приспособи. Такива са природните закони. Недоспал си – свикваш с инсомнията; времето все не стига – научаваш се да планираш; искаш да се придвижваш лесно с бебе и две малки деца – ушиваш си слинг; трябва да сменяш пелени – сменяш, вместо да се оплакваш, дори използваш пелени за многократна употреба, за да предпазиш нежната бебешка кожа от подсичане, а природата - от замърсяване.

А ако искаш да дадеш най-добрия старт на своето бебе – кърмиш. Кърмила съм децата си по една година всяко, като първите 6 месеца от живота си са били само на кърма. Освен полезно, кърменето е и красиво.


Двойната Драга

Как ограничавате влиянието на масовата култура в семейството си?


Учим децата си какво е красиво. Когато се натъкнем на грозното, обясняваме, анализираме. Ние самите все по-рядко игнорираме простотията и все по-често влизаме в "юмручни" схватки с нея.

 

Двойната Драга
Двете ти момиченца какви мечтаят да станат, като пораснат? Усета и любовта към изкуството предават ли се на поколенията?


‎Дъщерите ми тренират художествена гимнастика и от 3 години изучават английски по метод за ранноезиково обучение. И двете показват заложби в рисуването, като голямата направи първата си татуировка с машинка, когато беше на 4 и половина. Татуира на глезена на баща си олд скул сърце с пламъци по неин дизайн. И двете искат да продължат нашата работа в tattoo студията Inky dragon и Sofia Tattoo Ink и в готик магазина Gorgon. Усета и любовта към изкуството могат да се предават от поколение на поколение, но е необходимо да се работи от съвсем ранна възраст.

Аз практикувам привързано родителство. Винаги съм близо до децата ми, когато имат нужда от мен, това ми е приоритет. Отглеждам сама децата си вкъщи до 3-годишна възраст, после тръгват на детска градина. Занимавам се и с домашно обучение, а навън посещаваме плейцентрове и курсове, където се забавляваме заедно.


Госпожиците ще участват ли на Tattoo Fest-а?

Заповядайте, за да разберете!
Датата е осми октомври, а мястото 4км Парти Център. Това е десето юбилейно издание и сме подготвили много атракции – конкурси за татуировки, демонстрации на художническите умения на татуистите, избор на алтернативна красавица – Мис Tattoo, ревюта, банди на живо и диджеи, бодисъспеншън шоу.

 

Двойната Драга



Явно все още снимаш – правиш страхотни фотографии на децата си. Също така ти си снимала плаката за Tattoo fest-a, правиш и проекта "Gorgon визия с модел...". Как намираш време за подобни инициативи, като ежедневно се "бориш" с три деца?

И изкуството, и трите ми деца, ми дават сили, за да се боря с действителността. Като всяка майка, обичам да снимам децата си. Снимам за удоволствие, но отскоро имам и професионални ангажименти. Двата проекта - за Tattoo Fest Sofia и Gorgon – са един от начините да помогна на семейния бизнес.

Двойната Драга

Живеем във визуален свят и за успеха на един проект или събитие е много важно какво ще подразни първо окото. Чрез визиите си опитвам да променям естетическия вкус, да разчупя закостенели нагласи, да дам алтернатива на масовата култура. Показвам, че и татуираните хора могат да са готини; че и мракът може да бъде красив. Това са важни за мен неща и намирам време - снимките не отнемат цял ден. Децата пък са на сигурно място през това време и има кой да се грижи за тях.

 

Дъщеря ти е констатирала, че "мама ходи облечена само в черно". Как обясняваш на децата си всички тези татуировки и готик дрехите, които обществото не разбира?

Не мама, а тати все още ходи облечен почти само в черно. Аз отдавна не се обличам в строг готик стил.

У човека е вроден страха от тъмнината, от нощта, от черното. Това е силно изразено при децата. Опитвам се да науча децата си да не се страхуват от тъмнината, само толкова. Децата ми не се страхуват, а приемат абсолютно нормално хората с татуировки и тези в черни дрехи. Ако повече хора започнат да приемат различните от тях, светът ще стане по-добър.

Била ли си обвинявана от хората за татуировките и примера, който децата ти виждат?

Никой не ме е обвинявал директно. Напротив, респектирам хората.

Кога направи първата си татуировка и каква беше тя? А би ли разрешила на децата си да се татуират?


Бях на 21, Емо ми направи филигранни цветя на корема, около пиърсинга на пъпа ми. В нашите студия за татуировки долната граница е 18 години, така че след тази възраст децата ми ще имат пълното правно основание да си разрешат сами.

Каква би била следващата ти татуировка и къде?


В момента работим над десния ми "демонски" ръкав. Следва продължение на лявата, "светлата" ръка.

 

Двойната Драга  

Едни от любимите ми сетове, които съм слушала на индъстриал партита, са твоите. Съществува ли още vj gorgon или е в майчинство?

Благодаря за комплимента! Vj gorgon ще се изяви съвсем скоро, на 9 октомври в клуб "3 уши" - организираме парти по случай осмата годишнина на нашия магазин Gorgon. Ще ме подкрепи испанският диджей V-Obsession. Той прави зрелищни колаборации с екстремното крю A Sangre Fria, които ще представят фрийк шоу. 

 

Това означава, че вече осем години правиш дрехи за Gorgon. Начинанието сигурно не е особено доходоносно и все пак всички, заинтересовани от готик културата, знаят за дизайнера Драга.

 

За да съществува един бизнес, колкото и малък да е той, трябва да се работи непрекъснато. Нямам много време, за да изработвам дрехи, но го правя с желание, тъй като арт терапията ми действа благотворно. Основно изработваме малки бутикови серии, тук, в България, с което от една страна гарантираме качество, от друга – подкрепяме българското производство. В Gorgon се предлагат дрехи и бижута-уникати на няколко млади и талантливи дизайнери. Това е нашият отговор на пазара, залят от нискокачествен и неестетичен внос от Изтока. Gorgon е не само "търговски обект", а и идея. За нас е и голям сантимент, ние самите сме фенове на готик културата.

 

 

Колко време си била модел? Какви публични изяви си имала тогава?

Работих като модел в продължение на 4 години и така си осигурявах джобните, докато следвах. Но подиумът в никакъв случай не ми липсва. По-късно, вече на 28, се снимах в клипа на Мария Илиева "Лунен сън" и корицата на "Егоист". Миналата година пък за пореден път бях на плаката за Tattoo Fest-а.

Как се запозна със съпруга си? Той ли те запали по татуировките?


С Емо сме заедно вече 18 години. Преди да го срещна имах влечение към татуировките, видях го за пръв път точно в неговото tattoo студио, където бях отишла като клиент.

Къде щеше да бъдеш и с какво щеше да се занимаваш, ако не бе срещнала съпруга си?


Вероятно нямаше да съм в България. Може да звучи романтично и старомодно, но двамата с Емо чувстваме, че сме нужни тук и сега в България, със странните и нетипични неща, които правим. Иначе хора като нас биха се справили без проблем и в чужбина.

Още снимки, правени от Драга, може да видите тук. 

47 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 24.01.2013|13:48
Много готина и модерна мама. Обичам да чета за такива интересни личности
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay