Малка енциклопедия на големите модели

Много вода и спорове около килограмите са изтекли, докато супермоделите се превърнат в това, което са днес

Лиса Фонсагривс е украсявала над 200 корици на Vogue
Лиса Фонсагривс е украсявала над 200 корици на Vogue

В началото на месеца с радост ви съобщихме: Vogue, настолното списание в модата, официално обяви, че спира да работи с нездраво слаби манекенки и момичета под 16 години. Това е поредният значим обрат в почти стогодишната война по въпросите за "желателния" външен вид на моделите.

Изразът "стогодишна война" не беше случаен. Приблизително толкова време е било нужно, за да се посадят семената на тази професия като цяло, да се спори кои имена са прокарали първи, дали стъблата им трябвало да бъдат тънки или пищно оформени. Та чак през последните десетилетия са стигнали до момента, в който най-запомнящите се цветя сред моделите получават почетната добавка "топ" или "супер" към призванието си. Заедно със супер заплащане.

Дълги години преди това момичетата не изкарвали кой знае какви пари от работата си като модни красавици. За сметка на това, обикновено успявали да се задомят рентабилно. Ето и основните имена, които трябва да знаем, за да проследим историята на тази дълга котешка пътека в света на котюра. Следователно - и в целия ни заобикалящ свят, тъй като именно модата диктува огромна част от правилата в него.

Малка енциклопедия на големите моделиПървият професионален модел
Смята се, че това е французойката Мари Верне. Първоначално тя работи в известен за времето си (40-те години на XIX век) магазин за аксесоари в Париж, където заедно с други момичета показва как стоят предлаганите шалове и наметала. Там Мари се запознава с Чарлз Фредерик Уърт - колега, който в последствие става неин съпруг и отваря собствена модна къща.

Мари определено има принос за неговия успех. Докато все още са на служба в магазина, Чарлз ѝ шие семпли и елегантни рокли, които съпругата му носи, докато представя аксесоарите на работодателите си.

Клиентите започват да проявяват интерес към цялостните тоалети върху тялото на модела, питат чие дело са и пожелават Чарлз да им изработи подобни. Така той получава необходимия начален тласък, за да поеме по самостоятелния си път на дизайнер - толкова успешен, че историята го е признала за "баща на висшата мода". Казват, че понятието "моделиер" е измислено специално, за да опише работата на този храбър и иновативен шивач.

С настъпването на XX век започват да се появяват все повече жени, които се занимават с моделство, но все още не са твърде разпознаваеми в обществото. 

Малка енциклопедия на големите моделиКой е първият "супермодел"?
Ако попитаме американката Джанис Дикинсън, тя със сигурност ще посочи собственото си име. Вече го е правила неведнъж, като освен това твърди, че и самият термин е измислен от нея. Според думите ѝ, нейната агентка я попитала: "Джанис, за каква се мислиш - за Супермен ли?", а красивата брюнетка остроумно се заиграла с думите и отвърнала: "Не... Аз съм супермодел, скъпа, ще се отнасяш с мен като със супермодел и ще основеш категория на супермоделите". 

В този разговор Джанис определено не ни звучи като най-симпатичната и земна личност, която можем да си представим. Вероятно Тайра Банкс също споделя това мнение. През 2003 тя назначи Дикинсън за съдия в "America's Next Top Model", но двете често спореха заради критиките на самозвания "първи супермодел" към момичетата от категория "plus size". В крайна сметка Тайра уволни Джанис и я замести с друга икона от по-старото поколение манекенки - Туиги. За нея ще поговорим след малко.

Всъщност, единодушен отговор по въпроса за първия супермодел няма, но могат да се отличат няколко основни претендентки за титлата. Всяка от тях крачи уверено из модните среди десетилетия преди Джанис Дикинсън да се появи на бял свят и да ходи права под масата. Тези емблематични дами са:

Малка енциклопедия на големите моделиАнита Колби - най-скъпоплатеният модел на 40-те, което означава, че в добрите си години е взимала по 50 долара на час. Анита е била популярна с прякора си "Лицето", а "краката за милион долара" от същата ера принадлежат на пин-ъп момичето Бети Грейбъл. Както се вижда от снимката, тогавашните представи за перфектни бедра драстично са се различавали от сегашните.

И все пак, като че ли шведката Лиса Фонсагривс е оставила най-дълбока и стилна следа в модния свят отпреди масовото нашествие на супермоделите. Най-много ценители са склонни да провъзгласят именно нея за първата жена, постигнала тази титла. Лиса Фонсагривс украсява над 200 корици на Vogue и тъй като в онези времена хората изключително добре познават лицето ѝ, именно тя помага на модната библия да се сдобие с прословутата си тежка дума за утвърждаването на всички супермодели до днес. 

Други модели, които се нареждат сред първите "супер" и едва ли някога ще бъдат забравени, са Дориан Лий, Джия Каранджи, Джийн Шримптън - можете да им се възхитите в нашата красива галерия.

Малка енциклопедия на големите моделиСписъкът на Glamour и най-важната "клечка" в него 
Бляскавите мадами от черно-белите ленти постилат истински червен килим за идните поколения. През 1968 година етикетът "супермодел" е официално признат чрез страниците на списание Glamour. Там излиза списък с цели 19 красавици, които попадат под знаменателя на новия термин в модата. 

Тук сме избрали да обърнем специално внимание на Туиги (twig - клонка, вейка - бел. ред.), тъй като сред избраничките на Glamour тя е най-голямата модната икона на 60-те. Мнозина смятат, че именно Туиги, много преди Кейт Мос, е причина за въвеждане на поднорменото тегло като желан стандарт в модата. Факт е, че в продължение на дълги години изискванията за модели са съвпадали с предполагаемите мерки на Мерилин Монро. След намесата на модели като Туиги обаче, сантиметрите на "перфектната" женска фигура постепенно се намаляват.

Едновременно с това обаче разцъфва и по-оформената фигура на загорелите атлетични момичета от "калифорнийски тип". Шерил Тийгс, например, е най-известна с участията си на корицата на спортното издание Sports Illustrated, което също се превръща в движеща сила при определяне на стандартите за идеалното женско тяло. По-здравословно изглеждащото такова, което отново изтласква андрогенния външен вид на заден план. 

Големите пари
През 1974 Лорън Хътън подписва безпрецедентен до онзи момент договор за милион долара с Revlon. През цялата си кариера тя отказва да премахне прочутото разстояние между предните си зъби и превръща "недостатъка" в своя запазена марка. Светът започва все повече да харесва естественото в моделите.

Година по-късно примерът на Хътън е последван и от Марго Хемингуей (да, внучката на култовия американски писател), която получава огромна сума, за да стане рекламно лице на парфюма Babe на "Фаберже". Инес де ла Фресанж пък става първият модел, подписал ексклузивен договор с лейбъл от висшата мода - Chanel. 


Малка енциклопедия на големите моделиИ така стигаме до златната ера на супермоделите от началото на 90-те.

Всички знаем имената на "светата троица" в модата: Линда Еванджелиста, Кристи Търлингтън и Наоми Кембъл. Първите чернокожи модели вече са прокарали път, така че за великолепната "черна перла" няма пречки към върха. Тя и колежките ѝ изживяват най-успешните си години. Окончателно се превръщат не само в тела и лица, които показват модата, но и в личности, които разказват за себе си и масовата публика се интересува от техните думи.

Окончателно се налага разликата между модел, топмодел и супермодел. А ако се чудите каква точно е тя, може би прословутите думите на Еванджелиста са достатъчно описателни: "Не се събуждаме за по-малко от 10 000 долара на ден!" Това е едно от изказванията с най-лоша слава в историята на модата, но всъщност е истина. По лъскавите корици има достатъчно място за скъпоплатените супермодели, така че към троицата се приъединяват още три дами, за да оформят "великолепната шесторка": Клаудия Шифър, Синди Крауфорд и Кейт Мос.

След това обаче залязват. Говори се, че светът на модата се уморява от това "събуждане за 10 000 долара" и оттогава насам преднамерено не позволява на малка група от супермодели да се изкачи до същите висоти. Актрисите, певиците и други красавици в шоубизнеса отново се оказват предпочитани за кориците на списания.

През 2007 манекенките бяха подложени на особено голямо неодобрение. Уругвайският модел Елиана Рамос се превърна в третото момиче, загубило живота си в гладните лапи на анорекията, за период само от 6 месеца - след сестра си Луизел Рамос и Ана Каролина Рестън. Въпреки всичко, от няколко години насам се наблюдава нов супервъзход на супермоделите.

Дали ангелите, за които ви разказваме ежедневно, отново ще се издигнат до нечуваните висини на "великолепната шесторка"? Можем само да им го пожелаем. Както и да се надяваме, че наред с мечтите за бляскав успех, ще насаждат в останалите жени и идеали за по-здравословна визия.    

36 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



231
Не е посочен 21.05.2012|20:30
ами по-добре е , мен наоми ми е противна
230
Не е посочен 21.05.2012|20:29
и какво като не си
229
Не е посочен 21.05.2012|20:28
само някои обаче
228
Не е посочен 21.05.2012|20:28
да, прекалено звучи
227
Не е посочен 21.05.2012|20:27
кога ще спрат с фотошопа
226
Не е посочен 21.05.2012|17:30
След като спрат да използват фотошоп редиците на супермоделите рязко ще оредеят.
225
Не е посочен 21.05.2012|17:16
красиви са и според мен
224
Не е посочен 21.05.2012|17:15
Всичките са много красиви и женствени
223
Не е посочен 21.05.2012|17:12
Страшно е,ако се подхлъзнеш..
222
Не е посочен 21.05.2012|17:11
Много прехвалени са тези списания според мен! "Модната библия"..."Модното гуру"...Повечето неща са майтапи,отколкото реални съвети...дано го знаят
221
Не е посочен 21.05.2012|17:02
много страшна болест е това
220
Не е посочен 21.05.2012|17:02
Странни са , но пак са красиви
219
Не е посочен 21.05.2012|16:42
потърси го във нета и го гледай :)хахах
218
Не е посочен 21.05.2012|16:42
Моделите жертва на анорексията направо тръпки ме побиха
217
Не е посочен 21.05.2012|16:30
различни времена, различно нещо
216
Не е посочен 21.05.2012|16:24
аз не съм голям модел, така че....
215
Не е посочен 21.05.2012|16:15
214
Не е посочен 21.05.2012|16:15
ее, различни времена, различни нрави
213
Не е посочен 21.05.2012|14:47
Ееее анорексичната моделка е просто грозна гледка!
212
Не е посочен 21.05.2012|14:23
тамошните разбирания за селско не са като нашите
211
Не е посочен 21.05.2012|14:22
210
Не е посочен 21.05.2012|14:22
Ходещи закачалки, отвсякъде стърчат кокали, а и са толкова безлични...
209
Не е посочен 21.05.2012|14:22
Трябва да има храна - те си заслужават да са дебели!
208
Не е посочен 21.05.2012|14:21
207
Не е посочен 21.05.2012|14:21
сексапилна отвсякъде
206
Не е посочен 21.05.2012|14:21
и аз мога да я занеса до спалнята
205
Не е посочен 21.05.2012|14:21
Дам определено:))
204
Не е посочен 21.05.2012|14:21
Усмихнат човек :).
203
Не е посочен 21.05.2012|14:21
Е, има и по-стари от нея, ама не са влезли в историята сигурно.
202
Не е посочен 21.05.2012|14:21
искам да гледам милион и едно желания
201
Не е посочен 21.05.2012|14:21
определено си права
200
Не е посочен 21.05.2012|14:21
А бе едва ли първият топмодел може да се нарече селско парче, ама айде...;))
199
Не е посочен 21.05.2012|14:21
А тя цял живот се е борела да се доказва, че е по-добра от Наоми, защото непрекъснато ги сравнявали...
198
Не е посочен 21.05.2012|14:21
Не се страхувай :)
197
Не е посочен 21.05.2012|14:20
Да, разликата е фрапираща.
196
Не е посочен 21.05.2012|14:20
За времето си е бела цял секссимвол:)
195
Не е посочен 21.05.2012|14:20
Ей, къде са тия години - все едно беше вчера....как върви това време...
194
Не е посочен 21.05.2012|14:20
Много е злобна обаче
193
Не е посочен 21.05.2012|14:20
обръщалка направо голям коефициент
192
Не е посочен 21.05.2012|14:20
Ами да така си е!
191
Не е посочен 21.05.2012|14:20
има нещо такова, видяхте ли новата линия червила които тя рекламира, не са лоши
190
Не е посочен 21.05.2012|14:20
Да, отвсякъде пращи силикон и прекаляване с фотошопа!
189
Не е посочен 21.05.2012|14:20
Типично селско парче :).
188
Не е посочен 21.05.2012|14:20
Ей, и Вазов - той като виден общественик...браво, браво...много добре ;)
187
Не е посочен 21.05.2012|14:20
Дам, май е била всякаква. За съжаление и наркоманка, заради което и умира от СПИН....:(
186
Не е посочен 21.05.2012|14:19
Не мога да се съглася с теб, ама си имаш мнението де :)
185
Не е посочен 21.05.2012|14:19
Тайра Банкс заслужава да носи титлата супермодел. Какво излъчване има само!
184
Не е посочен 21.05.2012|14:19
и се смее гадно
183
Не е посочен 21.05.2012|14:19
Някъде бях чела интервю на Синди Крауфорд, че сегашните манекенки са грозно слаби и тя изобщо не ги харесва. И че ако трябвало сега да се завръща в модата сигурно щяла да се откаже. Ами как иначе - то анорексичка до болимичка!
182
Не е посочен 21.05.2012|14:19
и какво от това
181
Не е посочен 21.05.2012|14:19
180
Не е посочен 21.05.2012|14:19
Сега по кориците на списанията са певици и актриси, а не самородни таланти като всички тези модели...
179
Не е посочен 21.05.2012|14:19
Правилно - на нищо не прилича сега...
178
Не е посочен 21.05.2012|14:19
177
Не е посочен 21.05.2012|14:19
Имало е, а сега само анорексички....
176
Не е посочен 21.05.2012|14:19
Стават за едно-две ревюта :).
175
Не е посочен 21.05.2012|14:19
174
Не е посочен 21.05.2012|14:18
Като изключим рахитичното й тяло, има специфични черти и някак сурова красота.
173
Не е посочен 21.05.2012|14:18
Всеки има право да си каже мнението все пак :)))
172
Не е посочен 21.05.2012|14:18
е, за тогава е имало защо да е такава
171
Не е посочен 21.05.2012|14:18
Ще я вкарам в правия път аз :).
170
Не е посочен 21.05.2012|14:18
И за мен също! Това са моделите с които ние израснахме и те наистина могат да се нарекат ИДОЛ
169
Не е посочен 21.05.2012|14:18
168
Не е посочен 21.05.2012|14:18
167
Не е посочен 21.05.2012|14:18
Какво общо има това предаване?
166
Не е посочен 21.05.2012|14:18
165
Не е посочен 21.05.2012|14:18
Жена мечта за повечето мъже.
164
Не е посочен 21.05.2012|14:18
Мъжете ставят яки, а жените огърчевяват, нали :)
163
Не е посочен 21.05.2012|14:18
Джанис обаче е била голямо надувалка :)
162
Не е посочен 21.05.2012|14:18
тя е страхотна! и аз я харесвам както и ел макферсън
161
Не е посочен 21.05.2012|14:17
както и половината човечество :)
160
Не е посочен 21.05.2012|14:17
Аууу, модата от 80-те беше уникално зле - жените навличаха едни широки рокли и блузи с огромни ръкави, за прическите мани-бегай
159
Не е посочен 21.05.2012|14:17
Малко от известните личност носят годинките и белезите оставени от тях с гордост и достойнство.
158
Не е посочен 21.05.2012|14:17
Няма как да отречем красотата на старите модели.
157
Не е посочен 21.05.2012|14:17
Мари Верне какъв модел е била само , а;))
156
Не е посочен 21.05.2012|14:17
какво говориш! изпаднал съм във възторг :) още не мога да се оправя
155
Не е посочен 21.05.2012|14:17
хайде кейт мос може да я изключа
154
Не е посочен 21.05.2012|14:17
Постни ли? Сега са по-скоро претруфани с излишна информация от рода на "5 Стъпки да се усмихнем" и т.н.!? Не, не мисля, просто всичко е с времето си!
153
Не е посочен 21.05.2012|14:17
Правилно, нека им го сипят на скелетите!
152
Не е посочен 21.05.2012|14:16
за мен номер едно си остават завинаги дамите от "великолепната шесторка" - Линда Еванджелиста, Кристи Търлингтън, Наоми Кембъл, Клаудия Шифър, Синди Крауфорд и Кейт Мос.
151
Не е посочен 21.05.2012|14:16
Джия Каранджи е била и лесбийка;)
150
Не е посочен 21.05.2012|14:16
Цялото им поколение е сбъркано според мен...
149
Не е посочен 21.05.2012|14:16
Повечето искат единствено да са слаби и нищо друго.
148
Не е посочен 21.05.2012|14:16
147
Не е посочен 21.05.2012|14:16
146
Не е посочен 21.05.2012|14:16
Сигурно и Верне би казала същото за днешните си колежки.
145
Не е посочен 21.05.2012|14:16
твърде е възможно
144
Не е посочен 21.05.2012|14:16
Ама хич - все едно някаква лелка...
143
Не е посочен 21.05.2012|14:15
Ами добре, ама кое му е толкова смешното:)
142
Не е посочен 21.05.2012|14:15
Научих много неща, а някой от снимките са определено странни....
141
Не е посочен 21.05.2012|14:15
и какво постни са били кориците на списанията , сега са много по-добре
140
Не е посочен 21.05.2012|14:15
Да, тя е истинска жена.
139
Не е посочен 21.05.2012|14:15
Винаги съм била голям фен на Синди Крауфорд;)
138
Не е посочен 21.05.2012|14:15
това си е самата истина
137
Не е посочен 21.05.2012|14:15
Втората половина на 20 век.
136
Не е посочен 21.05.2012|14:15
Изобщо не са на мода
135
Не е посочен 21.05.2012|14:15
Честно ли ти харесва толкова много?
134
Не е посочен 21.05.2012|14:15
Моника Белучи е страхотна жена!! :) наиситна е перфектна!
133
Не е посочен 21.05.2012|14:15
Какво значи тук някакъв си пол:) На мода са андрогенните индивиди.
132
Не е посочен 21.05.2012|14:15
Възхитен съм от повечето стари снимки :))))))))
131
Не е посочен 21.05.2012|14:15
Сега на път да завладеят корицити са плюс сайз моделите... какъв обрат!
130
Не е посочен 21.05.2012|14:14
да има страшни очи!;)
129
Не е посочен 21.05.2012|14:14
мъжете също се променят
128
Не е посочен 21.05.2012|14:14
аре да запишем неква песен у Испания
127
Не е посочен 21.05.2012|14:14
126
Не е посочен 21.05.2012|14:14
Ама се изявява като модел само за Долче и Габана май ;)
125
Не е посочен 21.05.2012|14:14
Само уточни от кое минало, щото модата от Ренесанса с онези перуки и дълги непрани фусти нещо не ме кефи.
124
Не е посочен 21.05.2012|14:14
123
Не е посочен 21.05.2012|14:13
Туиги е много красива
122
Не е посочен 21.05.2012|14:13
покажи си рогцата
121
Не е посочен 21.05.2012|14:13
Мноф=го полезна енциклопедия!;)
120
Не е посочен 21.05.2012|14:13
Ехеее, сукал е здраво мустаците обаче, а :)
119
Не е посочен 21.05.2012|14:13
Тя не е ли малка?
118
Не е посочен 21.05.2012|14:13
има нещо такова
117
Не е посочен 21.05.2012|14:13
Била, сега вече не е :)))
116
Не е посочен 21.05.2012|14:13
Не е точно така, сега много жени искат да има мускули и да изглеждат силни и здрави също. Но повечето за съжаление искат само да са слаби!
115
Не е посочен 21.05.2012|14:13
Много тъжен край за един супермодел с обещаваща кариера... Жертва на дрогата и СПИН-а.
114
Не е посочен 21.05.2012|14:13
113
Не е посочен 21.05.2012|14:13
Сега голотата е по-важна.
112
Не е посочен 21.05.2012|14:13
Олеее, стига пък ти така да я обиждаш...
111
Не е посочен 21.05.2012|14:13
Както всеки нормален бг писател и поет, който е и подобаващ женкар и алкохолик.
110
Не е посочен 21.05.2012|14:12
Да, само за век - наистина покъртително!
109
Не е посочен 21.05.2012|14:12
голяма приказка каза, ще те черпя
108
Не е посочен 21.05.2012|14:12
то си е за страх
107
Не е посочен 21.05.2012|14:12
Модата в миналото ми харесва много повече, отколкото тази в днешно време, в която има нещо сбъркано.
106
Не е посочен 21.05.2012|14:12
Първият професионален модел изобщо не мяза на модел :)
105
Не е посочен 21.05.2012|14:12
104
Не е посочен 21.05.2012|14:12
Забелязвам, че с годините представите за мъжко тяло са за здрав мъжага, а за жените да бъдат все по-кльощави и по-кльощави.
103
Не е посочен 21.05.2012|14:12
тия анорексии навремето бяха ужасни!
102
Не е посочен 21.05.2012|14:12
От изобилие към оскъдност:)
101
Не е посочен 21.05.2012|14:12
мъчно ми е за мело тв мания
100
Не е посочен 21.05.2012|14:12
Е да, ама сега я виж на какво прилича...
99
Не е посочен 21.05.2012|14:12
аз харесвам моника белучи, тя има страхотно тяло, не е анорексичка и не одобрява пластичните операции
98
Не е посочен 21.05.2012|14:11
Някой имат, ама други - само кожа и кокали...
97
Не е посочен 21.05.2012|14:11
А от Монро до ден днешен още по-голяма!
96
Не е посочен 21.05.2012|14:11
Да, обаче тия момичета изобщо не мислят за тези неща според мен...
95
Не е посочен 21.05.2012|14:11
С времето жените се променят много.
94
Не е посочен 21.05.2012|14:11
93
Не е посочен 21.05.2012|14:11
На това ли прилича днес?
92
Не е посочен 21.05.2012|14:11
Да, мен тръпки ме побиха да ви кажа...страшна работа..
91
Не е посочен 21.05.2012|14:11
Аз си харесах още 2.
90
Не е посочен 21.05.2012|14:10
Муйто интересанте!
89
Не е посочен 21.05.2012|14:10
не е могла да приеме факта че остарява и е започнала с корекциите
88
Не е посочен 21.05.2012|14:10
Да, напълно съм съгласен с теб - минали са покрай модели тия ;)
87
Не е посочен 21.05.2012|14:10
и мегана ли играела там?
86
Не е посочен 21.05.2012|14:10
От анорексията...
85
Не е посочен 21.05.2012|14:10
Ауууу много добре :). Освен писател, съдия, значи е бил и ценител на женската красота :).
84
Не е посочен 21.05.2012|14:10
Добре, че има снимки поне да си спомняме, нали :)
83
Не е посочен 21.05.2012|14:10
От Мари Верне до Мерилин Монро! Каква промяна за един век.
82
Не е посочен 21.05.2012|14:10
те всички по този път тръгват
81
Не е посочен 21.05.2012|14:10
80
Не е посочен 21.05.2012|14:10
С тия измислени шаблони - сами си разбиват здравето.
79
Не е посочен 21.05.2012|14:09
направо се отвратих
78
Не е посочен 21.05.2012|14:09
На сегашните фотошопа им е по-хубав! Това там е естествена красота!
77
Не е посочен 21.05.2012|14:09
По-лесно им е било от на сегашните.
76
Не е посочен 21.05.2012|14:09
75
Не е посочен 21.05.2012|14:09
Ама едно време, сега не прилича на нищо.
74
Не е посочен 21.05.2012|14:09
И сега продължава да се мени - вече не са на мода слабите манекенки...
73
Не е посочен 21.05.2012|14:09
с джоли и меган фокс
72
Не е посочен 21.05.2012|14:09
Малко месце да им дадат.
71
Не е посочен 21.05.2012|14:09
Наистина има много красиви момичета ако трябва да бъдем честни :)
70
Не е посочен 21.05.2012|14:09
69
Не е посочен 21.05.2012|14:09
68
Не е посочен 21.05.2012|14:09
Тази Джанис сега е толкова противна - една силиконова баба!
67
Не е посочен 21.05.2012|14:09
Джанис Дикинсън е най-красива
66
Не е посочен 21.05.2012|14:08
И на мен - доста са се поровили авторите ;)
65
Не е посочен 21.05.2012|14:08
Навремитооо....
64
Не е посочен 21.05.2012|14:08
топ манекнките на 90-те всички бяха големи парчета:))
63
Не е посочен 21.05.2012|14:08
Първият конкурс за красота в София се е провел някъде 1911-1912 г. и на него дядо Вазов е бил жури:)
62
Не е посочен 21.05.2012|14:08
особено снимките
61
Не е посочен 21.05.2012|14:08
С времената и критериите за красота се променят, което до някъде е хубаво ;)
60
Не е посочен 21.05.2012|14:08
Вече ги няма тези жени левскарче... и Левски не е същия отбор.
59
Не е посочен 21.05.2012|14:08
58
Не е посочен 21.05.2012|14:08
а онзи филм с джоли за нея ли става дума?
57
Не е посочен 21.05.2012|14:08
Хубави и истински!
56
Не е посочен 21.05.2012|14:07
и да им спрат наркотиците
55
Не е посочен 21.05.2012|14:07
Уникална мода от 60-те години! :) Много са хубави
54
Не е посочен 21.05.2012|14:07
Ако жена която тежи под 30 килограми можеш да я наречеш красива, значи има нещо объркани в твоите представи.
53
Не е посочен 21.05.2012|14:07
С малко изключения ако трябва да бъдем точни :)
52
Не е посочен 21.05.2012|14:07
Въпрос на вкус, а и много често се търсят някакви нетипични красавици.
51
Не е посочен 21.05.2012|14:07
50
Не е посочен 21.05.2012|14:07
49
Не е посочен 21.05.2012|14:07
Много!! С форми с излъчване, с всичко! Сега само безлични анорексии се клатят по модните подиуми!
48
Не е посочен 21.05.2012|14:07
те са номер едно
47
Не е посочен 21.05.2012|14:07
не, сегашните са по-хубави
46
Не е посочен 21.05.2012|14:07
Да, ама сега вее на нищо не прилича :)
45
Не е посочен 21.05.2012|14:07
С някои изключения.
44
Не е посочен 21.05.2012|14:07
О да, оная с анорексията просто ме разби - защо изобщо да я пуснали..
43
Не е посочен 21.05.2012|14:06
Страх ме е...
42
Не е посочен 21.05.2012|14:06
да ги поназобят малко
41
Не е посочен 21.05.2012|14:06
аз мисля че сегашните са по-хубави
40
Не е посочен 21.05.2012|14:06
И сега има, особено тези на VS.
39
Не е посочен 21.05.2012|14:06
Да и на мен така.
38
Не е посочен 21.05.2012|14:06
Абе и на тия мацки не им е било много лесно през миналото :)
37
Не е посочен 21.05.2012|14:06
36
Не е посочен 21.05.2012|14:06
Сега е станала разглезена лелка.
35
Не е посочен 21.05.2012|14:06
Джия Каранджи най-великия топ модел, до ден днешен тя си остава и най-скандалната:) Първи топ модел всъщност мисля, че е именно тя!
34
Не е посочен 21.05.2012|14:06
да има материал
33
Не е посочен 21.05.2012|14:06
Какви красиви манекенки е имало навремето обаче, забелязвате ли?
32
Не е посочен 21.05.2012|14:06
а оная слабата
31
Не е посочен 21.05.2012|14:05
Хранете ги тия момичета малко.
30
Не е посочен 21.05.2012|14:05
Анорексията не прощава!
29
Не е посочен 21.05.2012|14:05
Има уникални красавици, но и такива от които ме хваща страх.
28
Не е посочен 21.05.2012|14:04
наоми кембъл като млада беше страшно парче
27
Не е посочен 21.05.2012|14:03
без на последната снимка
26
Не е посочен 21.05.2012|13:42
И пак все още са доста слабички.
25
Не е посочен 21.05.2012|13:18
Всичките са много красиви!
24
Не е посочен 21.05.2012|13:10
да, много са красиви, повечето от тях!
23
Не е посочен 21.05.2012|13:09
много ми хареса този материал!
22
Не е посочен 21.05.2012|13:08
по какво личи
21
Не е посочен 21.05.2012|13:08
хубост неземна
20
Не е посочен 21.05.2012|12:56
19
Не е посочен 21.05.2012|12:56
много красиви жени!
18
Не е посочен 21.05.2012|12:35
Да живеят бисквитите сестро!
17
Не е посочен 21.05.2012|12:34
Много интересен материал!
16
Не е посочен 21.05.2012|12:08
През годините модата се е менила и различни жени са били приемани за красиви. Но нито една от посочените горе не мога да определя като некрасиви... освен анорексичките де. Тяхното направо е грозно.
15
Не е посочен 21.05.2012|11:36
Така е, човек трябва да обръща по-голямо внимание на по-непреходните неща, иначе е обречен, ако залага единствено на външния си вид, след време да няма какво да предложи.
14
Не е посочен 21.05.2012|11:34
Моделите налагат шаблони, които млади момичета следват, а това с наднорменото тегло се превърна в епидемия... Далеч по-здравословни и женствени за мен са модели като Синди, Линда, Тайра, Джия...
13
Не е посочен 21.05.2012|11:12
Това са най- големите имена на модата....нормално е да не ги знаеш, ако не се интересуваш от мода- повечето вече даже и не са сред живите, а другите са възрастни вече.
12
Не е посочен 21.05.2012|11:07
Добре, че са ги запазили тия неща, да можем да видим и сравним нещата.
11
Не е посочен 21.05.2012|11:06
Явно не са от твоето поколение и затова:) Е, сега вече ги знаеш, не че това те топли по някакъв начин, но поне си повишаваш културата.
10
Не е посочен 21.05.2012|11:05
Явно има доста пластични операции..
9
Не е посочен 21.05.2012|11:05
Красотата си е красота, на черното не можем да кажем бяло, но за съжаление с годините отминава и само споменът остава....
8
Не е посочен 21.05.2012|11:05
Повечето от тези имена изобщо не съм ги чувала :)
7
Не е посочен 21.05.2012|11:02
Някой определено не приличат на модели, ама хайде - от мен да мине :)
6
Не е посочен 21.05.2012|11:02
Моделите с анорексия наистина са плашеща гледка. Никоя професия не заслужава подобни животозастрашаващи жертви.
5
Не е посочен 21.05.2012|10:56
И аз сега я виждам :) А вече прилича на.....и е много по- различна...
4
Не е посочен 21.05.2012|10:55
едно време май моделите са били по-хубави :)_
3
Не е посочен 21.05.2012|10:48
Добре, че вече имат малко повече мръвка по тях!
2
Не е посочен 21.05.2012|10:48
Че тя Джанис Дикинсен била много яка като млада- не знаех.
1
Не е посочен 21.05.2012|10:46
моделът от последната снимка си е направо анорексичка
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay