Моден бръмбар

Дъщерята на един бийтъл, която полази модните върхове

Децата на легендите в света на шоубизнеса имат два избора пред себе си. Единият е да се възползват от славата на родителите си и да жънат успехи, благодарение на тях. Другият обаче е по-труден, защото когато мама и татко са световноизвестни, ти неимоверно си в центъра на обектива - изискват се качества, за да покажеш на какво си способен. Стела Маккартни е поела по втория път, трънливия, и с умения е успяла да покаже, че името ѝ заслужава да бъде известно. Просто защото е дяволски талантлива.

Родена през 1971г. в Лондон, Стела е третото от четирите деца на легендарния Пол Маккартни и тогавашната му съпруга - фотографката Линда Истман. Записана е да учи в държавно училище, за да се чувства наравно с останалите, но усилията на родителите ѝ са недостатъчни. Малката Стела осъзнава колко различна я прави славата на баща ѝ и тайно мечтае да бъде обикновено момиче. Задължението да показва винаги клàса, за да не уронва честта на семейството, често я натоварва, но срещу решенията на съдбата никой не може да роптае.

Моден бръмбар

Малката русокоса Маккартни се запознава с модата на много крехка възраст. Тя израства със списание в ръка, обича да се захласва по моделите от кориците и да си мечтае да е като тях. Едва на 12 години, Стела започва смело да играе с шевната машина и въображението си. Сама си скроява и ушива сако, а три години по-късно го прави съвсем професионално, помагайки на дизайнера Кристиан Лакроа. Благодарение на баща си, 15-годишното момиче е уредено на първия си стаж при именития френски гуру, където е част от екипа, създал първата му официална колекция.

През следващите години третото дете на Маккартни се записва в емблематичното модно светилище - Колежът по изкуство и дизайн Central Saint Martins. Място, където са се обучавали най-великите в модата. John Galliano, Alexander McQueen и Christopher Kane са само част от модната армия на Колежа.

В живота на всеки човек има повратен момент, който преобръща ежедневието на 180 градуса. В живота на Стела този момент е нейното дипломиране (1995г.), когато показва своята първа колекция. Тоалетите са представени от моделите на десетилетието Наоми Кембъл, Кейт Мос и Ясмин Ле Бон, а за музикален фон звучи Stella May Day на сър Маккартни. Събитието предизвиква фурор, а тоалетите са изкупени мигновено, след като са пуснати в лондонския бутик Tokio. По това време самата Стела се превръща в магнит за вниманието на редица модни къщи.

Френският лейбъл Chloe обаче успява да привлече младата Маккартни в отбора си. Тя стартира като главен дизайнер на мястото на Карл Лагерфелд. Летящ старт, който бързо превръща Стела в нещо повече от момичето на татко. Според критиците премиерната колекция на г-ца Маккартни е романтична и женствена. "Модата е само облекло - не забравяйте това. Дрехите трябва да могат да се носят!”, заявява самата Стела, малко след като представя своите седемтесетарски дрехи, които асоциират свобода на духа.

Година след това Линда Маккартни напуска този свят заради раково заболяване. Самата Стела преживява много тежко раздялата с майка си, а споменът за нея и до днес пази в сърцето си. Тя неведнъж споделя пред медиите, че Линда е най-великата жена в живота ѝ. Тя е вечното вдъхновение, онази, която е оформила модния усет у нея. Линда винаги е вярвала, че жените не трябва да робуват на модните тенденции, а сами да създават стила си.

Моден бръмбар

Но животът продължава и Стела се връща към модната си кариера, а през 2000г. получава наградата на Vogue за дизайнер на годината. След година се мести в не по-малко известната модна къща Gucci. По това време се вдъхновява за нещо различно и пуска на пазара първия си парфюм Stella, а след 3 години се ражда и вторият "Stella in Two”. Освен свои аромати, дизайнерката пуска своя козметична линия - Care, колекция дамско бельо и дамски чанти и куфари, изработени за фирмата LeSportsac.

От 2004г. Маккартни работи съвместно с Adidas, чиито спортни облекла за жени изготвя, а от 2005г. си партнира и с H&M. За колекциите, които изготвя за тях, неведнъж е споделяла, че желае дрехите ѝ да бъдат достъпни и носени от колкото се може повече жени. Магазините на шведската верига за облекло наброяват 400 и се намират в над двадесет държави. Както знаем, съвсем скоро и у нас ще си имаме един.

Относно модната си философия, Стела Маккартни е известна с любовта си и уважението към животните. Тя категорично отказва да използва животински кожи в колекциите си, освен това е и виден активист в PETA (Асоциация за етично отношение към животните). През 2000г. дизайнерът на Gucci Том Форд отправя покана към нея за съвместна работа, но заради етичните си принципи, тя отказва. Шест години по-късно организира интересно събитие в свой бутик, на чиято витрина Памела Андерсън прави стриптийз в знак на протест срещу "кожената мода”. Просто няма сума на земята, която да накара дизайнерката да предаде ценностите си и да действа в своя изгода, за разлика от много нейни колеги.

Моден бръмбар

Колекциите ѝ разкриват предпочитанията на Стела към ърбън културата и младежкото ежедневно облекло. Тоалетите са изчистени и удобни, избраните материи често са тафта, кашмир или коприна, а за студените дни - висококачествена вълна. Играе си с цветовете и щампите. Обича да използва флорални мотиви, ярки разчертания или разноцветни райета. Модните ѝ творения са игриви и небрежни.

Наричана "Неудържимата Стела”, дизайнерката смята, че в живота си се самонаказва. Тя се бори със злите езици и се доказва всеки ден. "Правя го, защото мисля, че имам роля в света на модата. Дарявам жените с вяра, иначе щеше да ми е най-лесно просто да правя пари, благодарение на известността си!”

20 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 21.11.2011|18:16
Гена явно си казва думата.Името също върши работа.Дано резултатите са добри в дългосрочен план.
1
Не е посочен 15.11.2011|10:57
Драмата на Пол Маккартни покрай загубата на първата му съпруга беше потресаваща по онова време. Бяха много хубава двойка и им личеше, че много се обичат.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay