От анорексията до фитнеса: Историята на една оцеляла

Прочетете как Ароша Некоман печели битката с болестта

От анорексията до фитнеса: Историята на една оцеляла

Хранителните разстройства са ужасни, без значение дали става въпрос за преяждане или недояждане. Опасностите от затлъстяване или анорексия са налице, винаги когато се прояви проблем, свързан с храненето. И двете могат да бъдат изключително опасни за здравето. Особено днес. Времето, в което сме буквално заринати от инфомация и снимки на хора, които изглеждат "перфектно”.


Няма да ви лъжем. Ние също понякога се чувстваме зле, когато видим в колко невероятна форма са някои хора, без значение дали става въпрос за близките ни, или нечий профил в Instagram. Това обаче не е достатъчно,за да се откажем от тортите. Все пак това е торта, а не агнешки дреболии.

За някои хора обаче постигането на "перфектен” външен вид се превръща в мания, която може да застраши живота им. Както се е случило с една красива млада дама. Една от многото разболели се от анорексия, но една от малкото успяла да се спаси от коварната болест.

От анорексията до фитнеса: Историята на една оцеляла

Ароша Некоман е на 25 години. Живее в Абърдийн, Шотландия и е фитнес инструктор и бодибилдър. В момента се подготвя за състезание по бодибилдинг в Обединеното кралство през май. Тя обаче разкри, че тялото й и начинът и на живот не винаги са били толкова здравословни и положителни, както сега. Ароша споделя с последователите си в Instagram и Youtube своята история. Красивата шотландка е страдала от анорексия и дори е стигнала до момент, в който се озовава в инвалидна количка.

Още от малка, Ароша търси начин да изглежда перфектно. Всичко започва със стремеж към здравословно хранене, но след тежка раздяла, докато е била в колежа, тя започва да гладува. "Да гладувам беше моят отговор за всичко. В моите очи, това беше единственото нещо, за което ме бива. Мислех, че го заслужавам, защото смятах, че просто хабя мястото си в пространството”, споделя днес успешната фитнес инструкторка.

От анорексията до фитнеса: Историята на една оцеляла

С намаляването на теглото си, Ароша се изолира от света и започва да се отдръпва от всичко, което се случва около нея. Косата й започва да капе, кожата й губи красотата си, постоянно й е студено. В един момент не може да ходи и се налага използването на инвалидна количка. Заради слабостта си, не може да лети със самолет до специална клиника в Южна Африка, където да потърси помощ. Но с подкрепата на семейството и приятелите си, тя започва да се среща с психолог и диетолог. С бавни стъпки подобрява състоянието си и се възстановява. "Процесът на измъкване от това състояние беше ад. Самочувствието ми беше прекалено ниско. Не мислех, че заслужавам възстановяване.”, споделя момичето. След като успява да натрупа повече килограми, Ароша започва да се занимава с йога, която и помага да изгради както физическа, така и психическа сила.

От анорексията до фитнеса: Историята на една оцеляла

След като се възстановява, Ароша се увлича по вдигането на тежести и открива нов социален кръг от приятели онлайн. "Тези силни жени бяха моето вдъхновение. Исках да бъда силна като тях.Беше ми писнало да съм болна, крехка и жалка. Едно нещо, което не яде и не се движи.”, откровено разказва Ароша.

В момента 25-годишната шотландка е здрава. Тя се храни нормално и тренира, за да поддържа добра форма. Животът й е съвсем различен от това, което е преживяла преди 5 години. Ароша Некоман успява да се пребори и да намери начин да бъде щастлива, без да се вписва в ничии стандарти за красота.

От анорексията до фитнеса: Историята на една оцеляла

Красивото момиче споделя историята си, за да помогне на други млади хора, които са в същото състояние, с което тя е успяла да се справи. Тя го направи онлайн по време на кампания за информираност относно хранителните разтройства в Обединеното кралство през февруари. "Ако се борите с анорексията, ви призовавам да говорите с някого. Не позволявайте болестта да ви убие. Вие сте красиви и заслужавате възстановяване”. Това са думите, които Ароша отправя към всеки страдащ от коварната болест и ниското си самочувствие.

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay