Порно звезда срещу порно индустрията

В очакване на двата филма, подготвихме биографична статия за жената, известна като "Дълбокото гърло"

Линда Ловлейс
Линда Ловлейс

Дори и човек нищо да не разбира от порно, камо ли пък от ретро такова, няма как да не е чул вече за Линда Ловлейс. Жената е починала трагично през 2002 година и е известна с това, че в началото на 70-те е станала първата суперзвезда в порнографията. В първия истински порно филм, поне според съвременните стандарти. Той носи дълбокомисленото заглавие "Дълбоко гърло" - разбира се, не става въпрос за жирафи.

В последните месеци Линда Ловлейс допълнително се прочу, тъй като очакваме да излязат цели два биографични филма за нея. Да се чуди човек – какво им става на тези в Холивуд? За тази година са предвидени и две "Снежанки", сякаш вече не съществуват достатъчно. Както и да е, макар и посмъртно, Линда Ловлейс отново е в светлината на медийното внимание, което толкова е обичала. А докато чакаме да видим сладката Аманда Сейфрид в нейната роля, решихме да се поразровим малко по-дълбоко из биографията на самата порно звезда. Гърлото ѝ не ни интересува чак толкова много.

В училище Линда Борман (така е истинското ѝ име) се слави с прякора "Miss Holy Holy" - като "свещен". Защото иска да стане монахиня и държи момчетата на поне една ръка разстояние. Как е стигнала до положението, в което не само им е позволила да доближат, но и пред камера да вкарват големи части от себе си в известното ѝ "дълбоко гърло"? Както знаем, крайните рецепти за възпитание на едно дете често дават тъжни резултати. Родителите на Линда са строги католици, баща ѝ – полицай. 

19-годишна, тя решава да захвърли свенливостта и да въстане срещу ограниченията у дома. Тогава загубва и девствеността си – една прилична възраст, но само година по-късно забременява, а майка ѝ я принуждава да изостави детето.

Скоро след това Линда започва отношенията си с Чък Трейнър. Собственик на бар и на скъп "Ягуар". Набързо се превръща и в нещо като "собственик" на младото момиче – става едновременно неин съпруг и неин сводник. Години по-късно тя ще разкаже, че Трейнър започнал да ѝ предлага наркотици, за да повишава сексуалните ѝ способности и желание. Скоро преминал към въвеждането ѝ в проституцията, а малко след това и към лансирането ѝ в редица късометражни секс филми.

Големият "успех" обаче идва, когато Трейнър запознава Линда с бившия фризьор Джерард Дамиано. Той има идеята да направи "хумористичен" порно филм с мафиотски пари. Сводникът Трейнър разкрива пред приятеля си едно необикновено "качество", което послушната му съпруга притежава. Тя е привлекателна, не чак първа красавица, но пък има невероятното умение, наречено в заглавието на филма "дълбоко гърло". Режисьорът Дамиано е толкова впечатлен, че решава да завърти цялия филм около Линда и оралните ѝ способности. Именно той измисля псевдонима "Lovelace".

61-минутната лента бива заснета за по-малко от седмица, всички сцени на закрито – в една и съща евтина хотелска стая, а общият бюджет е едва 30 000 долара. Приходът от тях се оказва 600 милиона и това изчисление автоматично превръща "Дълбоко гърло" в най-рентабилния филм, правен някога. Мълвата за него се разпространява бързо, всички се питат: "Как го прави?" Знаменитости от ранга на Джак Никълсън и Труман Капоти се присъединяват към опашките, които чакат да го гледат. Франк Синатра дори организира частни прожекции в дома си за гостите.

Порно звезда срещу порно индустрията

Мафията разпространява филма, изгаря кина, ако собствениците откажат да връчат половината си печалба. Държавата се опитва да съди създателите на лентата за непристойно съдържание. "Това е едно гърло, което заслужава да се пререже" - отбелязва съдия по делото, но холивудските звезди и активисти са на страната на "гърлото". Според тях американците имат конституционното право да гледат такова хардкор порно.

Ето и малко подробности за него: това е първата порнографска лента със сюжет и развитие на образите на героите. "Страшен" сюжет, бихме казали! Линда, която играе себе си, има проблем с получаването на оргазъм и докторът открива, че клиторът ѝ се намира в гърлото. След това ѝ помага да развие уменията си по орален секс и я съветва да упражнява техниката "дълбоко гърло" на различни мъже, докато не намери такъв, за когото да се омъжи. Филмът завършва с интересното пожелание: "Край. И дълбоко гърло на всички ви."  

Трейнър и Ловлейс се превръщат в звезди и когато бива разкрито, че тя е получила нищожната сума от 1 200 долара за филма, Линда свива рамене: "Не ми платиха много, но сега съм известна, така че няма проблем." Славата ѝ обаче не се оказва чак толкова дълбока. Следващите ѝ два филма не съдържат хардкор порнография и са обречени на пълен провал. А Линда отдавна вече злоупотребява с амфетамини и кокаин.    

През 1976 година, след като вече е подписала договор за главната роля в еротичен филм, Ловлейс прави следното странно изказване: "Господ промени живота ми!" Казва, че повече няма да се снима гола и дори се възпротивява в декора на филма да присъства разголена статуя на Венера Милоска. Оттам нататък в живота ѝ започват да се редуват нови противоречиви периоди. И мнения. Ние не сме били там, не сме я познавали, затова нямаме право да съдим. Просто ще ви изложим това, което се знае в публичното пространство.

Линда успява да избяга от съпруга си по следния начин: по време на свое участие в кабаретно шоу в Лас Вегас, се дегизира с перука и скача в колата на приятел. Със седмици се крие в различни хотели, след което започва непрекъснато да се появява на публични места, оскъдно облечена. От Лас Вегас, та чак до Лондон. Успява да привлече известно внимание, но така и не ѝ стига за главозамайващата филмова кариера, за която мечтае. Омъжва се втори път - този път за строител, от когото има и две деца.

Порно звезда срещу порно индустриятаПрез 1980, когато феминистите започват все по-яростно да нападат порнографията като унизителна за жените, Линда Ловлейс открива нов начин да привлече вниманието към себе си. В автобиографична книга, която озаглавява "Божи съд", тя твърди, че Трейнър я малтретирал физически и психически по време на техния брак. Че заради него е била групово изнасилена от петима мъже, че я е държал като затворничка: "сякаш бях в Алкатраз". Не я изпускал от поглед; шпионирал я през ключалката, когато ходела до тоалетната; слушал телефонните ѝ разговори с пистолет, насочен към нея. Държал го в джоба си и щракал върху спусъка, за да ѝ напомня какво ще се случи с нея, ако не заснеме дадена секс сцена.

Тормозът продължил и след излизането на "Дълбоко гърло". Трейнър се съгласявал да даде на Линда жадуваната доза наркотици единствено, след като тя изпълнела върху непознати мъже "коронния си номер" от заглавието на филма. 

"Когато гледате филма "Дълбоко гърло", всъщност гледате как ме изнасилват!" - продължава Линда. Разбира се, не можем да бъдем сигурни дали историята е била точно такава. Много от колегите ѝ са казали, че е изглеждала като човек, който сътрудничи по собствено желание. Освен това, всички са убедени, че тя цял живот е копнеела да бъде известна. Но съавторът на "Божи съд" е поискал от Ловлейс да се подложи на детектора на лъжата, който е потвърдил искреността ѝ. В някои от снимачните дни на "Дълбоко гърло" дори се виждат синини по тялото ѝ. 

Независимо дали се е снимала насила или за слава, феминистките организации са щастливи да прегърнат новия съюзник в лицето на Линда Ловлейс. Организират ѝ лекции, в които да говори срещу порно индустрията. Това обаче също не продължава дълго. Скоро Линда се оплаква и от феминистите: "Изкараха пари на мой гръб, както всички останали!"

Оставащите ѝ години са белязани от бедност и здравословни проблеми. По време на двойна мастектомия, предизвикана от лошо извършени силиконови инжекции в миналото, лекарите установяват, че черният дроб на Линда е почти разрушен от хепатит. Извършена е трансплантация, след което тя се оказва зависима от скъпи лекарства, а съпругът ѝ вече е загубил строителния си бизнес. Семейството тъне в нищета, Линда се развежда, твърдейки, че той физически и психически малтретира нея и децата.  

Линда Ловлейс умира през април 2002 година. На път за болницата, където е трябвало да ѝ напраяват бъбречна диализа, се блъска в бетонен стълб и е изхвърлена през предното стъкло на колата. След две седмици на животоподдържаща апаратура, семейството се събира край леглото ѝ и моли тя да бъде изключена. Така приключва трудният живот на първата суперзвезда в порно индустрията. Превърнала се в нарицателно за секс актриси, които в последствие опитват да се отрекат от долнопробната си кариера - "Синдром на Линда".

Последното противоречие е, че година преди катастрофата, Ловлейс още веднъж променя отстояваните си позиции. На 52-годишна възраст се снима по еротично бельо за порнографско списание. "Няма нищо лошо да изглеждаш секси, стига да го направиш с вкус" - казва бившата порно звезда, за да парира неизбежните обвинения в лицемерие.

Порно звезда срещу порно индустрията

Така или иначе, нейното име се е запомнило. Това се доказва и от факта, че десет години след смъртта на Линда Ловлейс очакваме два филма за нея. Както споменахме в началото, звездата в единия от тях ще бъде Аманда Сейфрид. Любопитно ни е как ще подходи към ролята, която няма нищо общо с досегашните ѝ героини. Виждали сме я като главна актриса в Mamma Mia!, "С дъх на канела", "Дилъри на време". Колежката ѝ от "Гадни момичета" - Линдзи Лоън - пък щеше да изиграе Линда Ловлейс във втория филм за живота ѝ. В крайна сметка обаче, ролята е поверена на Малин Акерман. Остава само да чакаме крайните резултати.

17 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



25
Не е посочен 05.01.2014|01:43
книгата има ли я преведена на български ?
24
Не е посочен 06.11.2013|16:35
За едно обаче е права - сума ти народ е направил пари от нея, без да му пука за нея!
23
Не е посочен 13.09.2012|09:48
След като прочетох историята на живота на Линда Ловлейс изгубих желание да гледам филма. Много натоварваща драма се очертава да бъде
22
Не е посочен 12.09.2012|14:54
http://iq.tochica.com/r/2099/ --- Изчислете Вашето IQ с най - добрия тест в България :}]}
21
Не е посочен 12.04.2012|20:25
Идеята е добра.
20
Не е посочен 12.04.2012|20:25
Да, със сигурност.
19
Не е посочен 12.04.2012|20:24
18
Не е посочен 12.04.2012|20:24
Важното е, че е оправила.
17
Не е посочен 12.04.2012|20:24
Не може да избяга от миналото си.
16
Не е посочен 12.04.2012|20:24
Луда работа.
15
Не е посочен 12.04.2012|19:45
и на мен така :)
14
Не е посочен 12.04.2012|19:45
мацката е уцелила подходящото време за този бизнес-ЗОРАТА на позното
13
Не е посочен 12.04.2012|18:19
Не възпитавайте децата си прекалено строго :)
12
Не е посочен 12.04.2012|18:18
Влагаш 30 000 вадиш 600 000 000 :))))))Тази математика много ми харесва :)
11
Не е посочен 12.04.2012|16:32
определено, то самата история е жестока!
10
Не е посочен 12.04.2012|16:32
Ами като не може да реши какво иска, няма как да е щастлива!
9
Не е посочен 12.04.2012|16:21
Филма ще е брутален
8
Не е посочен 12.04.2012|16:20
има такива хора!
7
Не е посочен 12.04.2012|16:20
Така и никога не е могла да постигне това, за което е мечтала, доста тъжно!
6
Не е посочен 12.04.2012|16:01
Че кой я съди? Това, че е противоречива личност не е съд, а констатация, която е ясна за всеки запознат с биографията й. И определено крайният резултат не е добър, нито за нея, нито за близките й или за някой друг.
5
Не е посочен 12.04.2012|15:49
Всеки си има някакви странности. Важен е крайният резултат. Кои сме ние да я съдим жената, не й е било лесно.
4
Не е посочен 12.04.2012|15:46
Тази е била напълно луда, целият й живот е едно противоречие. Никога не е отстоявала позицията си докрай и накрая все някой друг и е бил виновен. Не съм психолог, но мисля, че наистина детството й е повлияло на нестабилния й характер. И все пак за мъртвите или хубаво или нищо, както се казва. Факт е обаче, че е поставила началото на един бизнес към който имам доста смесени чувства.
3
Не е посочен 12.04.2012|15:37
Но доколко ще са достоверни!
2
Не е посочен 12.04.2012|15:37
Интересен материал, не бях чувала за Линда!
1
Не е посочен 12.04.2012|15:32
Предполагам, че ще са интересни филмите.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay