Призовете на Станка Златева

Безброй постижения и недостатъчно признание

Призовете на Станка Златева

От време на време в медийното пространство се появяват кратки хроники за българските спортисти. Те не се радват на особен интерес, тъй като в тях не става дума за голи снимки, а за спечелени титли. И докато всички са вперили поглед в безнадеждното представяне на националния ни отбор по футбол, има една жена, която тихомълком печели приз след приз в борбата.

Станка Златева бе избрана за осми път за носителка на месечното отличие за спортист, този път за септември. Тя бе наградена вчера с него, а днес получи и премията "Голям чек" на Корпоративна търговска банка АД на стойност 20 000 лв. Парите се дават само на световни и европейски шампиони, а Станка получава и чека за осми път. Би трябвало всички да са наясно, че изборът е напълно обоснован – нашето момиче има 5 световни и още толкова европейски титли от международни форуми по борба. И изобщо няма да спомена останалите ѝ постижения, които също заслужават уважение. Нищо, че не са окичени със златен медал. Въпреки това, при последното ѝ награждаване за Спортист на годината през декември 2010 г., много хора реагираха остро и недоумяваха защо точно тя е номер едно.

Станка започва тренира още от 14-годишна в Ямбол. Скоро след това селекционерът на националния отбор я забелязва и тя се подготвя още по-усилено. Резултатите не закъсняват. Взима сребърен медал на европейско първенство за кадетки още през 1999, а през 2002 става и шампионка за девойки.

Участията ѝ в световни първенства също не са малко, като най-добрите ѝ постижения са световните титли в Гуанджоу, Баку, Токио, Москва и Истанбул и златните медали на европейски първенства в Москва, София, Тампере, Вилнюс и Баку. Освен всичко друго, Станка е първата българка, участвала на Олимпийски игри в женската борба – тя заема 12-то място в Атина през 2004 г. Надявам се само да не е последната.

Въпреки всички призове в кариерата си, Станка Златева не спира да тренира усърдно. Предстоят ѝ нови предизвикателства, пък и най-лесно се пада от върха. На всяка спортна среща тя трябва да защитава своите постижения. Дори съвсем скоро – от 11 до 13 ноември - ще участва в Европейската отборна купа в Москва, където се надявам да тушира своите опонентки наред.

Състезателката притежава силен спортен дух и приема неизменната част от кариерата на всеки спортист – загубите – с изключително правилна философия. След финала на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., Станка си тръгва със сребърен медал и е недоволна, но е взела своя житейски урок от ситуацията.

"Трябваше по-рано да загубя, за да разбера какво е. Гледам напред към следващия олимпийски цикъл през 2012 в Лондон." - сподели тя след финала.

Можем само да ѝ пожелаем поне още толкова златни медали. И недостатъчното признание в родината да бъде компенсирано с правилно отношение към постиженията ѝ в световен мащаб.

46 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 26.10.2011|14:31
Станка Златева е невероятна жена, много я харесвам. Толкова големи успехи в борбата, постигнати от жена не знам да е имало, а тя го прави без проблеми. Пожелавам ѝ още по-големи успехи и да спечели така жадувания от нея златен медал на олимпиадата догодина. :)
1
Не е посочен 26.10.2011|13:44
Прекланям се пред нея товае едно от малкото жени ,който България трябва де се гордее,защото знам какво им коства това синъми тренира класическа борба на 14г. а вече е натрошен всеки медал се искарва с много труд и под и лишения но спорта те учи на ред ,дисциплина и уважение .Прекланям се пред нея.Пожелавами много успехи и само напред бади жива и здрава.Бистра Стоянова
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay