Провокаторът Тери

Историята на скандалния фотограф, гарнирана с малка част от най-емблематичните му фотографии

Тери в компанията на новите лица на модата
Тери в компанията на новите лица на модата

Ако напишете в интернет името на Тери Ричардсън, пред вас ще се изредят стотици провокативни фотографии. Най-общата реакция е взирането в тях с часове. И в това няма нищо чудно. Тери Ричардсън е фотограф на съвремието, който снима звезди в пози и ситуации, в които няма да ги видим на никоя корица. Можете да проследите дните му в реалния блог, който води, Terry's diary. Преди да се потопите в дневника му обаче, ви предлагаме да се запознаете с бурната кариера на Тери и ветровития му ранен живот.

Роден е през 1965 година в Ню Йорк, но за разлика от града, който никога не спи, Тери прекарва детството си кротко и мирно. Бащата му Роб Ричардсън играе култова роля в света на модната фотография през 60-те и 70-те години на XX век. Лицето на майка му Норма Ричардсън също се осветява от прожектори, но пред тях тя улавя ритъма на музиката. По това време Норма припечелва някой долар, танцувайки по нощните заведения. По-късно се развежда с Роб и стремглаво вкарва промяна след промяна в живота си. Напуска Ню Йорк и се омъжва повторно, сменя името си на Ани и започва да променя местонахождението си всяка година. Всички тези промени оказват огромно влияние над характера на младия Тери, който лавира межди Ню Йорк, Лондон и Холивуд.

Провокаторът Тери

Малък и объркан, той започва да усеща, че лудостта тече във вените му, и то буквално. Поради агресивни прояви, Теди започва да посещава консултации с психотерапевт, още преди 10-годишна възраст.

По това време майка му претърпява тежка катастрофа, която оставя трайни последствия в съзнанието ѝ. Норма-Ани вече не може да се грижи за сина си, и той бива изпратен в дома на баба си. Под нейното крило Тери лети свободно. На 11 години пуши за пръв път трева, а на 14 вече има проблеми с алкохола. Опиатите обаче не успяват да подействат на самочувствието му. Пубертетът на Тери е тежък, а вместо разхайтен и буен младеж, той се "отличава” със стеснителност. Това от своя страна го подтиква към гледането на порно филми с часове, а възхищението му към порнографията си личи и до днес.

Воден от желанието за реални плътски удоволствия, Тери решава да се промени. За целта се подвизава като музикант в различни банди със странни имена ("Бебешки юмрук" и "Среден пръст", например). Една от групите бива забелязана от голяма звукозаписна компания, което тотално променя преценката на Тери за него самия. Той вече се възприема за известен рок музикант и като всеки такъв посяга към пликчето с хероин. Започва да гледа на света с други, по-нетърпеливи и ококорени очи.

Тази увереност, комбинирана с афинитета му към порно индустрията, го тласка към желанието да снима голите си приятелки. И го прави. Освен тях, фотографира и приятелите си актьори, с които често покоряват нощните клубове. Вече запален по фотографията, Ричардсън се мести отново в Ню Йорк, където живее с баща си Роб. Той му помага, предоставяйки му възможност да работи за издания като Glamour и Mademoiselle. Днес Тери разказва, че онези времена са били емблематични. Непрестанно са пушили марихуана, заедно с баща си, а след това са обикаляли улиците и са снимали видяното.

В луда история като тази, няма как да не намесим и един ключов скандал, в който Тери се кара със своя баща и прекратяват съвместната си работа. Той остава сам със своя апарат, който го измъква от тежката ситуация. Младият Тери започва да снима все по-провокативни кадри от ежедневието, които впечатляват издания като The Face, W, Vogue, Vice и Dazed & Confused. Едни от най-значимите списания в шоубизнеса подписват договори с него, а марки като Gucci, Hugo Boss и Sisley го наемат за рекламни кампании. От там нататък фотографът се подписва в модния свят със своите провокативни, брутални и гениално прости изображения.

Провокаторът Тери

"Как го правя ли? Просто умея да предразположа хората пред обектива си.”, неведнъж споделя той.

В момента последният проект, с който се занимава, носи името Terrywood. Визуализация на 25 непознати за света фотографии, представящи реалността в Ел Ей пред очите на самия Тери. Те могат да бъдат видени в галерия OhWow, Лос Анджелис от 24 февруари до 31 март, а за онези, които нямат щастието да бъдат в слънчевия град, ще покажем малка част от тях в галерията. Заедно с едни от най-емблематичните творби на Ричардсън, разбира се.

11 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



12
Не е посочен 02.03.2012|16:31
lindsay e mn qka na tiq snimki :)
11
Не е посочен 02.03.2012|15:00
А даже снима с фотоапарати за еднократна употреба! или поне в началото така е снимал!
10
Не е посочен 02.03.2012|14:56
Кампанията за Сисли, с кравата сещате ли се? Много е добра!
9
Не е посочен 02.03.2012|14:36
Те тия даже не са от интересните!
8
Не е посочен 02.03.2012|14:36
От край време съм му фен. Много е дързък и провокативен!
7
Не е посочен 02.03.2012|14:32
Интересни снимки, хващат окото.
6
Не е посочен 02.03.2012|13:18
Добър фотограф, много хубави снимки, перфектно успява да улови точния момент, чудесна работа наистина.
5
Не е посочен 02.03.2012|13:17
Луди са! Странни са!
4
Не е посочен 02.03.2012|13:06
Това е, хората на изкуството винаги са малко луди, понякога много, но никога не са напълно нормални, точно лудостта тласка човек към изкуство, което се превръща в шедьовър.
3
Не е посочен 02.03.2012|12:50
Колкото по-нестандартно, толкова по привличащо и задържащо погледа
2
Не е посочен 02.03.2012|12:31
определено :)
1
Не е посочен 02.03.2012|12:27
доста нетипични фотоси
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay