Тъмни сенки: Бъртън, Джони Деп и Хелена

Готик триото на Холивуд също представя вампирски сюжет

Тъмни сенки: Бъртън, Джони Деп и Хелена

Тези дни излезе официалният трейлър на един от най-чаканите филми за 2012 – "Тъмни сенки". Защо е сред най-чаканите? Режисьор: Тим Бъртън. Неговото въображение, неговата стилистика, неговата хумористична интерпретация на популярния мрачен сериал от 60-те години на миналия век. И ако това не е достатъчно, във филма участват любимите актьори на Бъртън, както и на почтия целия свят: Джони Деп и Хелена Бонъм Картър

Както сигурно сте забелязали, режисьорът обича да си работи с тях и тримата са доста интересна компанийка. Бъртън може да се похвали с двадесетина пълнометражни филма, кой от кой по-откачени, а Хелена или Джони участват в половината от тях. В последните четири ленти и двамата имат главни роли.

 

Новият "Тъмни сенки" ще се занимава с така популярната напоследък тематика за вампирите. Джони Деп ще се превъплъти в полуживото тяло на Барнабас Колинс, който някога е разбил сърцето на зла вещица, а тя на свой ред е разбила както живота, така и смъртта му. Превърнала го е в неумиращ кръвопиец, погребала го е жив – все такива, не особено приятни неща. Това се случило през 1972. Не щеш ли, 180 години по-късно, Барнабас се оказва случайно изровен от гроба и отива при поколението на фамилията си. Очевидно това не е съвсем нормална фамилия, тъй като Хелена Бонъм Картър играе семеен психиатър, който дори живее в дома им, за да е винаги под ръка. Както изглежда от трейлъра и както често се случва с психиатрите по филмите, самата тя не е особено в ред. 

Тъмни сенки: Бъртън, Джони Деп и ХеленаОт трейлъра разбираме още, че Джони-Барнабас няма да е лошият вампир тип Дракула, който си прави гаргара с кръвта на млади девойки, а ще е забавен образ. Мие си вампирските зъбки пред огледало, което не показва тялото му, а само четката; мисли си, че в телевизорите има черна магия; възхищава се на неостарелите гърди върху фигурата на вещицата, която е влюбена в него... Останалото ще разберем от филма, а докато чакаме премиерата на 11 май, решихме да разгледаме какво е причинявал Бъртън на двамата актьори в досегашните им колаборации. 

Преди да изгради блестящия образ на Джак Спароу в "Карибски пирати", Деп е имал достатъчно възможности да играе откачалка и да упражнява разлюляната си походка. До голяма степен, благодарение на Бъртън. Вероятно са ви познати филмите му с чаровния актьор, но само погледнете как изглеждат различните образи, събрани на едно място: 

Едуард Ножиците 
На пръв поглед, героят изглежда ужасно. Андроид, чийто създател се е споминал преди да му сложи ръце, и вместо тях Едуард разполага с плашеща колекция от ножици. Историята му обаче е трогателна, а Деп е може би единственият актьор, способен с този външен вид да спечели любовта на младата Ким (Уинона Райдър), а зрителите да не поставят под въпрос как е възможно това. 

Ед Ууд – некадърният режисьор, който е обичал да носи женски дрехи
Филмът разказва истинската история на въпросния Ед Ууд. Ако не сте запознати, той с всички сили се е опитвал да пробие във филмовата индустрия, но е правел само нискюбюджетни филми, а към края на живота си – порно. Чак след това става култов, и то защото е посмъртно награден със "Златна пуйка" за Най-лош режисьор на всички времена. Най-известният му филм е "Глен или Гленда", където Ууд влиза в главната роля и изразява склонността към обличане с женски дрехи, която действително е имал в истинския живот. 

Тъмни сенки: Бъртън, Джони Деп и Хелена Тъмни сенки: Бъртън, Джони Деп и Хелена

Ичабод Крейн в Слийпи Холоу 
Е, там поне Джони Деп не играе ненормалник, а следовател, но пък цялостното усещане на филма е достатъчно зловещо и откачено, за да го включим в списъка. 

Тъмни сенки: Бъртън, Джони Деп и ХеленаСледващият (хронологически) филм на Бъртън е без Джони Деп, но пък поставя началото на връзката между режисьора и Хелена Бонъм Картър. Оттогава тя е в актьорския състав на всичките му заглавия. Те са сред най-сладките двойки в Холивуд, въпреки че едва ли биха се зарадвали да ги наречем точно "сладки". Стилът им е доста по-хард. 

Въпреки клошарския си стил, Хелена е готина и красива жена, но това не може да се разбере особено добре от филмите на партньора ѝ. По повод "Алиса в Страната на чудесата", тя сама казва, че отдавна се е отказала Тим да я направи да изглежда добре. Има право, жената. Склонността на гениалния режисьор да я обезобразява започва още от първия им съвместен филм - "Планетата на маймуните", където Бонъм Картър играе интелигентното шимпанзе Ари. 

Уили Уонка
В "Чарли и шоколадовата фабрика" Хелена си е що-годе нормална – бедна женица, която готви "зеле със зеле" и се опитва да изхрани семейството си. Джони, за сметка на това, се превъплъщава в образа на вманиачения шоколадов магнат Уили Уонка, който е добър по душа, но използва какви ли не садистични методи, за да избере наследник на прочутата си фабрика. 

Булката труп
Заглавието на анимацията казва достатъчно, но ако случайно не знаете, гласът зад въпросната полуразложена младоженка принадлежи на Хелена Бонъм Картър. Годеникът ѝ е озвучаван от Джони Деп. Тази съвместна работа вероятно ги е подготвила за следващото предизвикателство – да изиграят двойката убийци в "Суини Тод". 

Тъмни сенки: Бъртън, Джони Деп и Хелена

Бръснарят демон от Флийт Стрийт
Бъртън е бил толкова убеден, че Джони Деп е човекът за ролята на търсещия отмъщение бръснар, че е включил актьорът в плановете си, преди някой в бранаша дори да го е чувал как пее. А освен кървава баня, филмът е и мюзикъ. Както и да е, Деп не се оказал най-добрият певец на света, но положил много усилия, за да се получи сносно. Освен това, отново успява да спечели зрителски симпатии за героя си, въпреки чудовищния му образ. Хелена няма чак такъв късмет - тя играе собственичка на магазин за месни пайове, в които слага плътта от жертвите на бръснаря.

Тъмни сенки: Бъртън, Джони Деп и Хелена Тъмни сенки: Бъртън, Джони Деп и Хелена

Алиса в Страната на чудесата  
Това е последният филм на Бъртън, който сме гледали. Въпреки смесените реакции, никой не може да оспори чудесния актьорски избор. Джони Деп за ролята на Лудия шапкар (Разбира се!) и Хелена Бонъм Картър като още по-лудата кралица с неестествено голяма глава.

Тъмни сенки: Бъртън, Джони Деп и Хелена

Да живее Тим Бъртън с лудите си идеи, които толкова много харесваме! Това беше краткият обзор над миналите му филми, а сега не ни остава нищо друго, освен да чакаме с нетърпение. Каква ли ще бъде неговата интерпретация на вампирския сюжет? Дали ще надмине интереса към сагата "Здрач"?  

И още нещо: изглежда, за Бъртън е настъпил цял "кръвопийски" период, тъй като тази година продуцира и филм със следното красноречиво заглавие: "Ейбрахам Линкълн: Ловец на вампири". Какво ли ще бъде това?! 

13 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 16.03.2012|19:32
И тримата са достатъчно НЕ добре,за да изиграят ролите си блестящо...
5
Не е посочен 16.03.2012|18:59
абе тоя не знам колко ще е силен, ама ще е интересен.
4
Не е посочен 16.03.2012|18:56
и на мен така ми се струва.
3
Не е посочен 16.03.2012|18:56
само джони деп може да направи такава шантава роля.
2
Не е посочен 16.03.2012|18:42
страхотен е, красив и талантлив. Няма слаб филм!
1
Не е посочен 16.03.2012|17:59
:))) я ще става интересно
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay