Bésame Mucho

Или как Хавиер Бардем си заслужи целувките ни

Всеки път, щом го погледна, се сещам за Jamón, jamón. Преводът може да ви разсмее, защото тези две благозвучни испански думички се превеждат на нашия мил български като "Шунка, шунка”. Всъщност асоциацията ми никак не е безпричинна, Jamón, jamón (1992) е комедията с черен хумор, в която Бардем изигра първата си значима роля, а превъплъщението му в прелъстител без задръжки му осигури статута на новоизгряващ секс символ в испанското кино.

Bésame Mucho Забележителната актьорска игра на Хавиер Бардем не е никак случайна. Син на легендарната през 60-те години на миналия век Пилар Бардем и племенник на Хуан Антонио Бардем - отличаващ се режисьор в испанското кино от мрачните години на диктатора Франко, испанецът е отгледан от кино легенди. Съдбата му изглежда предначертана, макар за малко той да се отклонява от разграфения път, хващайки четката за рисуване. Младият Хавиер учи този занаят в продължение на четири години, но в определен момент решава, че за да бъде отличителен художник, му е нужен много повече талант.

Занимава се активно със спорт, играе и в националния отбор на Испания по ръгби, което води до развиването на мощна мускулатура. Вярвате или не, няколко години по-късно Хавиер се впуска в живота с бясна скорост и с хъс да опита от всичко неочаквано пред себе си. Работи като писател, строителен работник и дори се съблича за пари в испански стриптийз клуб.

Тук идва ред и на участието му в Jamón, jamón, за което вече ви разказах. Може би точно от образа на необуздан мачо се нуждае испанското кино през 90-те, което предлага на Бардем безкраен океан от изключителни роли, с които да се заеме. В Entre las piernas ("Между краката”) на Мануел Гомес Перейра, го виждаме като мъж с нестихващо и дори проблемно желание за плътски удоволствия, а след това смайва с ролята си в Segunda piel ("Втора кожа”), където играе гей, който изкушава хетеросексуален семеен мъж.

Няма роля, която да му е тясна и няма човек, който да може да оспори това твърдение. И ако се чудите защо, може би не сте гледали Antes que anochezca ("Преди да падне нощта”). Историята разказва за кубинския поет и хомосексуалист Рейналдо Аренас, а ролята на Хавиер му носи награда от МКФ във Венеция, номинация за "Златен глобус" и за "Оскар", плюс редица други отличия. Преди снимките, Бардем сваля 15 килограма и се опитва да усъвършенства английския си, за да бъде готов за предизвикателната роля.

Bésame Mucho

Холивудската индустрия отваря широко вратите си за испанското чудо и му предлага редица хитови участия. Бардем играе в дебютния режисьорски проект на Джон Малкович The Dancer Upstairs (2002), а две години по-късно печели наградата за най-добър актьор на фестивала във Венеция, заради главната си роля в The Sea Inside. Следват участия в лентите Goya's Ghosts (с Натали Портман) и No Country for Old Men, като драматичният сценарий на последния подчертава забележителната игра на Хавиер. Последствията: Бардем, освен номинация за "Оскар", печели и десетки награди, сред които "Златен глобус" и наградата на Британската киноакадемия.

За трети път ще ви спомена Jamón, jamón, и не, не намеквам да го гледате. Просто именно там Бардем се запознава и си партнира с Пенелопе Крус, чиято роля също е дебютна. През 2008 г. двамата отново изгряват на един екран в култовия филм на Уди Алън Vicky Cristina Barcelona. Освен успехи за екипа, лентата носи и емоционално развитие за актьорите в личен план. Хавиер и Пенелопе обявяват публично любовта си, а през лятото на 2010 г. сключват брак на Бахамите. През зимата на 2011 г. им се ражда и първият син - Лео.

Bésame Mucho

В Biutiful (2010) го гледах и плаках. Разказа на зрителя какво е да си баща на две малки ангелчета и да знаеш, че скоро ще напуснеш този свят. При мисълта за финалната сцена, кълбо от мъка отново се затлачва в гърлото ми. Бардем е велик! И заслужава признание.

2010 година е силна за испанеца. Партнира си и с най-усмихната актриса - Джулия Робъртс, в лентата Eat Pray Love, по едноименната книга на Елизабет Гилбърт.

Най-скорошните новини около съпруга на Пенелопе Крус обещават да го видим като лошо момче в следващата част на Агент 007, а по повода той коментира: "Като малък гледах филмите с интерес. Никога не съм очаквал да участвам в тях!”.

38 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 13.12.2011|14:53
В забързаното ни ежедневие много рядко остава време за нещо хубаво,а написаното по-горе определено е такова.Да благодарим на автора,че ни поднася нещата в лесносмилаем вид и ни подтиква да станем съпричастни на актьора и ролите му!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay