Вкусен туризъм!

Отправяме се към непознати земи... и храни

Традиционна италианска кухня
Традиционна италианска кухня

Седнали сте на стола. Завързани здраво с метална тел. Да. А пред вас - най-сочното и ароматно ястие на света чака да бъде опитано. Да се разтопи в небцето, да запълни с наслада сетивата, да остави своя вечен спомен. То чака, и чака, там някъде, много далеч от нас - завързаните не с тел, но със своето ежедневие. Мечтателите - пътешественици, които с блажени крачки пристъпват към всяка нова дестинация, дръзнали да посетят, а докосването до традиционната чуждестранна кухня е вид кулминативен момент на върховния кеф.

 

Всеки един от нас е съблазнен от непознатото. А когато говорим за интересно пътуване, пикантен бонус към него са различните вкусове на традиционната за региона кухня. Затова смятаме, че кандидат-пътешественикът винаги трябва да е запознат с местните ястия, а тяхното опитване е за-дъл-жи-тел-но.

 

Ако планувате ваканция към южната ни съседка за пръв път, сигурно ще се удивите от интересния микс от арабска, средиземноморска и типична балканска кухня, който предлага Турция. В отделните региони на страната могат да бъдат открити различни местни специалитети или едни и същи, приготвени по различна рецепта. За сочните им баклави, кадаифи и кюнефе навярно сте чували много. Запознайте се с "имамбаялдъ” ("Imam Bayildi”) - любимото зеленчуково предястие на народа - което представлява патладжани, запечени с домати, лук и чесън. След обяда чашата силно турско кафе е задължителна. То се приготвя в специални джазвета и се сервира в много миниатюрни чаши. На връщане към милата родина съветваме да се запасите с няколко пакета от убийствено сладките местни десерти. Да отидеш в Турция и да се върнеш без торба, пълна с локум, халва, марципани и кадаифи си е чисто неуважение към бедните умиращи за сладко приятелски души.

 

В Гърция пък ви очаква фестивал на вкусовата наслада - там местната кухня предлага традиционна смесица от сладко-солени ястия. Канела с месо или карамфил в яхнията, гърците често използват странни комбинации, когато добавят подправки. В местните таверни можете да опитате традиционни гръцки ястия, като "Spanakopita" - спаначен пай със сирене Фета, яйца, зелен лук и подправки. Десертите в страната спокойно могат да се впишат за здравословни, тъй като за направата им се използват черупкови плодове и мед, извлечен от нектара на цитрусови дървета като лимон и портокал. За такъв божествен дар бихме се втурнали още този уикенд натам.

 

Рай за любителите на месните специалитети е Италия. Там се крият неземно вкусни рецепти, когато става въпрос за приготвянето на ястия с телешко и пилешко месо, дивеч и различни видове птици, които често подправят с вино и зеленчуци. За традиционната паста /тортелини, талиатели, паеля/ и сочната италианска пица не мислим дори да разказваме. Та кой не е чувал поне една история за вкуса и аромата на тези ястия. Ако попаднете в Болоня - родината на прочутия сос Болонезе - ви съветваме веднага да го опитате. Приготвен с много месо, лук и моркови, това италианско чудо върви идеално с порция талиатели /вид макарони/, които се предлагат във всяко заведение. В Италия въздухът е друг - по него се носят аромати на мортадела /вид сирене/, примесени със сочните ухания на италианските пици. Задължителен подарък за България се явява италианската ракия, наречена грапа, която със сигурност ще бъде оценена подобаващо. И не забравяйте: "Проблемът с яденето на италианска храна е, че след 5 дена пак огладняваш." - Джордж Милър.

 

Хърватия е една от атрактивните за българския турист дестинации. На около 1 200км от тук, можете да се докоснете до традиционните сочни месни ястия, които участват във всяко меню в страната. Националната кухня предлага изключително голямо разнообразие от месни специалитети, както и пържено сирене, солена сардела и салам с червен пипер. Местната бяла риба и раците са известни със своя отличителен вкус, а на огромна популярност се радва Istarski Prsut - пушен свински бут, нарязан на тънки филийки, както и Cobana Sa Zlionjacina - приготвена от говеждо и свинско месо със специфични подправки. Yammy!

 

Представихме ви един миниатюрен кулинарен пътеводител, който просто леко ще ви подготви за вкусното туристическо приключение. За финал припомняме: любовта и храната си приличат, на човек никога не са му достатъчни!

 

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 13.07.2011|11:22
Няма начин да посетиш някоя чужда страна и да не опиташ от традиционната ѝ кухня. Ако го направиш, значи все едно си ходил там. В Турция освен локум, халва, марципан и кадаиф, ако не опиташ от баклавата, която приготвят изобщо недей да говориш, че си я посещавал. Това е едно невероятно сладко изкушение, което турците приготвят по начин, който никой друг не може.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay