Една сангрия с цвят червен

Кана сангрия, моля!

Една сангрия с цвят червен

След като ви разказахме как да се пренесете духом в Испания с традиционното ястие "паеля", е време и за неговата първа приятелка – напитката "сангрия". Нейното име буквално означава "кръвопролитие" и най-вероятно е вдъхновено от цвета на коктейла. Точната дефиниция за испанската благина е винен пунш, който обикновено съдържа червено вино (независимо какъв сорт точно), парченца плодове (като например портокал, лимон, ябълка, праскова, ананас, дори ягоди и смокини), някакъв подсладител и съвсем малко твърд алкохол.

 

Обикновено напитката се сервира в еднолитрова кана с капак, за да не падат парченца лед и плодове в чашата при сипване. Също така сангрията не трябва да престоява повече от 2 часа, защото виното се окислява и губи свежестта и аромата си. Личният ни опит сочи обаче, че тази винено-плодова комбинация е невероятно освежаваща за летните жеги и едва ли ще престои, било то и половин час.

 

Съставки за 1 чаша:

  • 90 мл добре охладено червено вино

  • 90 мл газирана вода

  • парченца плодове (виж горе изброените)

  • 1 ч.л. бренди

  • кубчета лед

 

Вземете една хайбол чаша (голяма чаша без столче и дръжка, с вместимост 240-360мл) и я напълнете до половината с лед. Пуснете вътре няколко парченца от избрания плод и добавете червеното вино и брендито. Допълнете внимателно с газирана вода и разбърквайте преди отпиване. Ако смятате да приготвяте по-голямо количество, просто предвидете съставки, достатъчни за 6-8 чаши.

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay